Zlomenina prstu - špatně srostlá

Dobrý den, je to rok a nějaký ten měsíc, co jsem si přivodil tříštivou zlomeninu prsteníčku levé ruky. Prst mi špatně srostl (ač jsem byl několikrát lékaři během léčby i po sundání sádry ujištěn, že prst srostl správně!!!!), nedokážu jej mezi prvním a druhým článkem ohnout v kloubku (lépe řečeno ohnu jej jen ve velmi malém úhlu). Při konzultaci s jiným lékařem bylo z RTG vypozorováno, že pravděpodobně v pohybu vadí kost z prvního článku prstu, která se při hojení posunula a zapříčuje se při ohýbání o kost ve druhém článku prstu (je to provázeno i lehkou bolestí). Chci se zeptat, zdali i po roce lze s prstem něco dělat a na koho se mám případně obrátit... Děkuji mnohokrát za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Honzo. Zlomeniny článků prstů a zejména nitrokloubní jsou vždy svízelné. Není tedy chyba, že se případná příčina obtíží objevila až s odstupem od úrazu. V první řadě přichází v úvahu intenzivní rehabilitace a Vaše domácí cvičení. Teprve pokud se ani poté prst nerozhýbe, je možné uvažovat o tom, že by se úlomek, který mechanicky brání správnému pohybu v kloubu, chirurgicky odstranil. V takové případě je nutné kontaktovat ortopeda případně specialistu na chirurgii ruky. V extrémních případech se dá uvažovat i o kloubní náhradě. Každopádně se i s odstupem od úrazů může něco podniknout, jakkoliv je to již delší doba od prvního ošetření. Pěkný večer.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: