Zlomenina předloktí

Dobrý den, o víkendu jsem si zlomila předloktí (diag. S522) a měla bych zájem o použití nějaké odlehčené sádry. Bylo mi řečeno, že tento typ zlomeniny se špatně léčí a minimálně v prvních dnech to nedoporučují. Myslíte, že to má cenu zkusit za týden, dva nebo to nemá cenu? Nebo i dříve? Na jak dlouho tak bývá sádra? V čem je vlastně nevýhoda odlehčeného typu? Děkuji

Odpověď odborníka:

Samozřejmě je třeba znát zlomeninu a rtg detajlně. Velmi doporučuji sádrovou dlahu a poté sádrový obvaz. Zatím sádru nic nenahradilo. Proč? Ortézy dovolují mikroskopické pohyby a ty oslabují rychlost tvorby svalku v lomné linii, později si nemocní často ortézy snímají. Délka imobilisace je různá v průměru jistě alespoň 5 týdnů. Důležitá je následná rehabilitace. V sádře je třeba hojně cvičit volnými klouby, s postiženou končetinou je třeba cvičit a vykonávat běžné činnosti, třeba otevírat dveře. Určitě ne ji nosit na závěsu.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
STOP svědění kůže!
Články: STOP svědění kůže!
Trápí vás kopřivka či...
Rakovina vaječníků se dokáže v těle dlouho skrývat
Články: Rakovina vaječníků se dokáže v těle dlouho skrývat
Rakovina vaječníků patří k...
Index tělesné hmotnosti dokáže určit riziko psoriatické artritidy
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Zánět spojivek
Články: Zánět spojivek
Konjunktivitida, zánět...
Souvisí velikost penisu s tělesnou výškou?
Články: Souvisí velikost penisu s tělesnou výškou?
Větší muži mají větší penis...
Trpíte psoriázou? Ohlídejte si 5 rizikových faktorů dalších nemocí
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: