Zlomenina stehenej kosti

Dobry den 27.7.2014 som mal nehodu. Diagmoza S7244- faactura part.distalis femoris I. Dx complexa aperta gr lla L024 Abscessus in cicatrice reg genus l.dx . O dva dni som bol operovany z vykonanim otvorenej repozicii a OS LCP dlahou Zimmer. Problemi boli hned na zaciatku vysoke zapalove hodnoty a najdeny Staf. Haemaolyticus. Po mesiaci prepusteny domaca liecba Benemicin a uplny klidovi rezim. Po 2 mesiacoch zapalove v norme a vysadene lieky. Zaciatok rehabilitacie a tu zacina problem. Koleno bolo stuhnute na -30 a max do 50\'. Pomaly som sa teraz dostal cvicenim na 75\' a z rehabilitacnim za pomocou sily 90\' takto je to uz mesiac. Dalej nejde ako keby tam bola zarazka a dalej sa nepohne. Viete mi poradit co dalej. Dakujem

Odpověď odborníka:

Ortoped nebo chiruirg musí posoudit stav kolena a také nález na rtg snímku. Rehabilitace je jistě na místě okamžitě po úrazu, protože zvláště, když se jedná o otevřenou zlomeninu a operaci v blízkosti kolenního kloubu velmi hrozí omezení hybnosti kolena. Omezení hybnosti je někdy závažnější než třeba opožděné zhojení zlomeniny nebo dokonce nezhojení, které se dá dodatečně řešit. Po posouzení stavu kolena a rtg snímku je na zvážení provedení redresu v celkové anestezii, chirurg v anestezii provede jemným úsilím zvětšení rozsahu hybnosti kloubu, uvolní některé strůsty, hybnost se zlepší, ale ne vždy se získaný rozsah udrží. Jinak potom pokračovat v úsilovné pohybové léčbě na rehabilitaci. Fysioterapeuti znají řadu metod, kdy pomohou protahovat i zkrácené svaly a posílit svalstvo stahna a bérce. Trpělivost zde zřejmě bude na místě.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: