Žloutenka

Dobrý den, mám přítele, který pravidelně chodil darovat krev, ale před posledním odběrem mu zjistili, že má v krvi virus hepatitidy typu B. Jsme spolu 5 let a plánujeme spolu společnou budoucnost. Lékař mu prý sdělil, že je v současné době pouze přenašečem viru, ale že sám touto nemocí netrpí, má chodit minimálně 2x do roka na kontrolní odběry pro případ, že by u něho žloutenka propukla a bylo by potřeba nasadit léčbu. Jsem této situace poměrně zoufalá. Je opravdu možné, aby měl tento virus v krvi, ale sám touto nemocí netrpěl? Dále by jsem se chtěla zeptat, zda jsem dostatečně chráněna před chycením hepatitidy B, pokud jsem byla řadně očkována v roce 2009 vakcínou ENGERIX B, je do budoucna nutné přeočkováni? Našla jsem informaci, že se tento typ hepatidy přenáší krví, pohlavním stykem nebo z matky na dítě, znamená to tedy, že pokud by jsme chtěli miminko a já jsem očkovaná, tak by mělo být zdravé? Mockrát děkuji za váš čas a odpoveď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Hano. Jeden krevní odběr nic neřeší, doporučuji, aby se přítel objednal na nejbližší infekční ambulanci a tam byl podrobněji vyšetřen. Je i možné, že šlo o falešně pozitivní výsledek. Pokud chodí dávat krev v pravidelných intervalech, pak je zvláštní, že by se v mezidobí někde najednou nakazil, ale možné je všechno. Je třeba udělat podrobnější krevní rozbor. Vy jste chráněná, stejně tak i Vaše dítě, pokud jste byla řádně naočkována. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Máte vysoký cholesterol? Nová léčba je na obzoru!
Články: Máte vysoký cholesterol? Nová léčba je na obzoru!
Pro léčbu vysoké hladiny...
Když kůže volá o pomoc
Články: Když kůže volá o pomoc
Léto je roční období, kdy...
Ovulace a načasování pohlavního styku
Články: Ovulace a načasování pohlavního styku
Pokud chcete zvýšit své...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Ostatní vyšetření v gynekologii
Články: Ostatní vyšetření v gynekologii
Jaká vyšetření vás mohou...
Počítačová tomografie (CT)
Články: Počítačová tomografie (CT)
Počítačová nebo computerová...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: