Žlučníkové kameny

Dobrý den, v prosinci mi byly při zánětu močových cest náhodně zjištěny dva žlučové kameny o velikosti 10 mm. Žádné zdravotní problémy, možná kromě plynatosti, nepociťuji. Je v tomto případě operace nutná?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Michalo. Pokud se jedná o tzv. asymptomatickou cholecystolithiasu, tedy pokud opravdu nemáte jakékoliv trávicí potíže vč. nadýmání, změny frekvence stolic, zvýšené jaterní testy a nikdy Vás nebolelo v pravém podžebří, nemusí být nutné s operací spěchat. Myslím si však, že se jí v budoucnu stejně nevyhnete, a tak je někdy lepší operovat ještě v době, kdy neproběhla žádná žlučníková kolika. Má to výhodu v tom, že v oblasti žlučníku, jater a žlučových cest ještě neproběhly žádné zánětlivé změny, a případný výkon je tak technicky méně náročný. Záleží také na velikosti kamenů a jejich umístnění ve žlučníku. Pokud jsou menší a nachází se v oblasti infundibula žlučníku (viz sonografický popis), je větší šance, že mohou putovat do žlučových cest a způsobit jejich zánět či obstrukci. To je urgentní stav, který může vyústit v celou řadu vážných komplikací. Obecně bych tedy operaci neodkládal. Ve Vašem případě je nutné zvážit i věk, podle zadaných údajů jste ještě velmi mladá a je určitá šance, že se při změně životního stylu kameny rozpustí. Opět ale záleží na jejich velikosti. Kameny 10 mm se podle mého názoru neztratí. Kdybyste tedy přišla za mnou, operaci bych doporučil. Hezký den.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: