Znížená činnosť štítnej žlazy

Dobrý deň pani doktorka. Chcem sa spýtať ,či je potrebné užívať euthyrox 50 pri zníženej činnosti štítnej žlazy a výsledkoch TSH:12,240, fT4:13,46, PL:8X12X39, ĽL:7X11X29. Neviem s istotou určiť ,ale odvtedy ako lieky užívam mám viacej tráviace ťažkosti,veľmi dlho mi trávi , nejem ani ťažké jedlá.Užívam ho cca 7mesiacov a čo som si ešte všimla pribrala som z neho predtým som vážila 52kg a teraz mám 56kg vek: 53. Ďakujem Vám za odpoveď Dáša.

Odpověď odborníka:

Milá Daso/Dášo,
rozhodně byste měla užívat hormony štítné žlázy. Z nich se nikdy nepřibírá, naopak pomáhají urychlovat spalování živin, takže příčina nárůstu váhy bude jinde - třeba to souvisí se změnou jídelníčku při trávicích obtížích, nebo s přechodem. Pokud Vám nevyhovuje Euthyrox kvůli trávení, mohla byste zkusit Letrox (jestli tedy je na Slovensku registrovaný), ten neobsahuje laktózu a tím je šetrnější k trávicímu ústrojí. Pokud do pár týdnů po změně léku nedojde k úpravě zažívání, měla byste se nechat vyšetřit na gastroenterologii.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Gastroezofageální reflux (GER) u dětí
Články: Gastroezofageální reflux (GER) u dětí
Většina kojenců si občas po...
Chřipka opravdová a ty ostatní
Články: Chřipka opravdová a ty ostatní
Kromě klasické chřipky...
Kruh na rohovce a hrboly na kloubech – ukazatele tukové nadvlády
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Odstranění klíštěte v deseti krocích
Články: Odstranění klíštěte v deseti krocích
Správné odstranění klíštěte...
Pásový opar
Články: Pásový opar
Pásový opar, herpes zoster...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: