Znizena funkcia sz?

Mam 33 rokov a pri preventivnej prehliadke mi vysiel S- TSH 6,99 a norma bola od (0,35-5,10). Co to pre mna znamena,na endokrinologiu idem za 2 mesiace,v rodine ma moja mama aj babka znizenu funkciu SZ ale tym az po 45 roku zivota to zistili.Tak ma zaujima ci pri takychto hodnotach sa uz dava liecba tabletkami a ci to znamena ze mam autoimunitny zapal stitnej zlazy. Dalej ma zaujima ci pomoze ak budem uzivat Kelp,je bohaty na jod tak ci staci taketo doplnenie alebo ked je to autoimunitne tak nepomoze ziadny kelp a stitna zlaza mi bude pomaly odchadzat. A posledna otazka sa tyka antikoncepcie ci ju odporucate zenam so snizenou funkciou SZ ci to este viac nerozhadze hormony a teda radsej nieco ine vymysliet. A ci zeny pri mojich hodnotach SZ uz maju problemy s menstruacnym cyklom,pretoze mi zacina chodit o 3-4 dni skor ako predtym a vtedy to bolo pravidelne. Dakujem za odpovede

Odpověď odborníka:

Ano, tato hodnota TSH znamená sníženou funkci štítné žlázy (i když správně bychom k této diagnóze měli mít k dispozici i hodnotu fT4 - to nám diagnózu potvrdí a rozliší, jestli je porucha funkce plně vyvinuta, nebo zatím jenom počínající). K určení, jestli je příčinou této poruchy autoimunitní zánět potřebujeme znát hodnoty antiTPO a antiTg, resp. ultrazvuk štítné žlázy. Jedná se každopádně o nejčastější příčinu poklesu funkce žlázy, takže i vzhledem k rodinné anamnéze je vysoce pravděpodobné, že bude přítomen.
Kelp bych na Vašem místě začala užívat až po provedení ultrazvuku štítné žlázy. Pokud tam nebudete mít nějaký výraznější uzel, poškodit by Vám neměl. Pokud se najde autoimunitní problém, vyléčit Vás ale nevyléčí a hormonální substituci hormony štítné žlázy i tak potřebovat budete.
Co se týče hormonální antikoncepce, může mírně snižovat vsetřebávání podávaných hormonů štítné žlázy, nicméně není problém dávku hormonů štítnice upravit a žena může antikoncepci klidně užívat. To, že se Vám menstruační cyklus mírně zkrátil může být důsledkem snížené funkce štítnice.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Články: Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Oteklý bolestivý kloub...
Tenisový loket
Články: Tenisový loket
Tenisový loket...
Zbavte se modřiny snadno a rychle
Články: Zbavte se modřiny snadno a rychle
K modřině lze přijít dnes a...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Pupík novorozence – umíte ho správně ošetřit?
Články: Pupík novorozence – umíte ho správně ošetřit?
Miminko je konečně na světě...
I o jizvu je třeba se starat
Články: I o jizvu je třeba se starat
Slovo jizva slyší každý...
Máte holčičku místo kluka? Nepodléhejte zklamání!
Články: Máte holčičku místo kluka? Nepodléhejte zklamání!
Ovlivnit pohlaví narozeného...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x