Ztráta čichu,drobné nosní polypky

Dobrý den,prosím o radu.Již od listopadu se léčím na ORL.Přišla jsem tam s hodně škaredou rýmou.Byla jsem odeslaná na renghen a zjištěné byli polypy oboustraně.Dostala jsem Prednison a Mommox.Po měsíční kontrole se na pravé straně polyp zcela již ztratil a na druhé jsou drobné polypky.Bohužel se mi zhoršil čich ,někdy vůbec nic necítím.Rýma ustala.Paní doktorka mi nasadila další várků léků a vitamíny B a zinek.Za tři týdny opět na kontrolu,ale říkala mi,že mám připravit na operaci.Chtěla ybch se tímto zeptat,zda je opravdu nutná operace,slyšela jsem že se to dá i laserem,ale nevím zda na Moravě něco je.děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ano, polypy nosní a ztráta čichu spolu souvisí. Dochází k polyposní degeneraci čichového neuroepitelia a tak zhoršení čichových vjemů. Pokud nezabírá konservativní terapie, která vám byla správně nasazena, je operativní řešení jediná možnost. I tak, je však návrat čichu trošku sázkou do loterie- závisí na rozsahu postižení čichovým buněk. Laser se na odtranění polypů v nose příliš nepoužívá, spíše bych doporučil klasickou chirurgickou exstirpaci nebo ještě lépe shawer.

MUDr. Vladimír Prokop
MUDr. Vladimír Prokop

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: FORTMEDICA ORL

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: