Zvetčená lymfatická uzlina

V unoru 2013 sa mi na pravej strane krku zvetčila lymfatická uzlina (1,5-2 cm).Před tým už asi pol roka som mal bolesti v pravej časti zahlavia a aj v okolí neskor sa objavenej uzliny.Vyšetrenia u praktického lekara a neskor aj u krčneho v nemocnici nič nezistili(všetky vyšetrenia v poriadku).Lekari mi povedali aby sme uzlinku nechali tak(neoperovat-je na zlom mieste a pod.),a vraj mam čakať až sa niečo zmení.V oktobri 2013 sa uzlina celkom stratila .Veľmi som sa potešil,ale bolesti krku,zahlavia ma trapia čoraz častejšie a bolesť je zo dňa na den silnejšia.Bolesť vyraža do čeluste,ucha ,oka a podobne,ale len na pravej strane hlavy(mam problém vytočiť hlavu do ľava ,aby ma nebolel krk.Byvam často unavený,ale uzlinu už 7-8 mesiacov neviem nahmatať.Mam podozrenie z hodgkinovho lymfomu alebo z nejakeho zapalu ,ktory u mna pretrvava jeden a pol roka a všetky vyšetrenia su OK.Prosím o radu ako mam postupovať ďalej(chcem isť na vyšetrenie do FN v Ostrave na onkologicke oddelenie.)Ešte chcem dodaď,že před 10 rokmi mi už raz bola vyoperovana lynfaticka uzlina (nebola zhubna) .Takže čo by to mohlo byť a ako postupovať.Za odpoveď vopred ďakujem.Robert

Odpověď odborníka:

Milý Roberte, pokud by se jednalo o lymfom, pravděpodobně by nedošlo ke zmenšení uzliny a za tu dobu by se jistě dělo něco dalšího. Pokud byste měl nějaký zánět, mělo by se to dát poznat dle výsledků odběru krve (zvýšené zánětlivé parametry -CRP,prokalcitonin, změny počtu bílých krvinek, zvýšená sedimentace). Bolesti ve Vámi popisované lokalitě mohou být způsobeny např.problémy s krční páteří, může se jednat o neuralgii trojklanného nervu...Unava při takovýchto dlouhotrvajících obtížích je jistě na místě.Takže stran dalšího postupu: doporučila bych vyšetření na neurologii, dále pak vyšetření CT event. MR hlavy a krční páteře. Z pohledu onkologa na Vámi popisovaných obtížích se mi nic podezřelého nezdá. Držím palce, nechť rychle dospějete k nezávažné diagnose s dobrým způsobem léčby!

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: