Zvětšení krčních uzlin

Dobrý den, prosím o zodpovězení mého dotazu a předem se omlouvám za jeho délku... Na konci května 2016 se mému 17 letému synovi ze dne na den objevila výrazná krční lymfadenopatie (uzlina pod levou čelistí velikosti švestky, pod pravou čelistí o něco menší, další uzliny podél kyvačů a vzadu na krku) doprovázená asi týdenní únavou a bolestí svalů. Krevní obraz + biochemie byla v pořádku, laboratorní nález hovořil o reaktivaci mononukleózy . Synova dětská lékařka naznala, že dg.reaktivované mononukleózy příznaky neodpovídají a odeslala ho na infekční. Ještě předtím absolvoval ultrazvuk krčních uzlin (všechny LU s centrální hyperemií, se sníženou echogenitou, centrum zachovalé, ovální i kulovitý tvar, největší 30 x 25 mm, doporučení došetřit). Na infekčním znovu zopakován KO + biochemie (vše v normě, v komentáři - ojedinělé lymfocyty s jemnou granulací v cytoplazmě, monoklonální gamapatie neprokázána) a navíc byla krev vyšetřena na další - vyšlo zvášené ASLO (397 IU/ml), dále pozitivní IgM,IgA,IgG Mycoplasma pneumonie a pozitivní toxoplazmóza - IgA 1,990 /norma do 1,1; IgE 2,249/norma do 1,1; IgM 9,875 /norma do 1,1; IgG 56/norma do 6,6, nízká avidita 9,6%. Ultrazvuk břicha byl bez nálezu. ZÁVĚR: SEROLOGICKY AKUTNÍ INFEKCE TOXOPLASMOU GONDII, REAKTIVACE M.PNEUMONIE A EBV. Syn dostal na 20 atb Rovamycin 3 mil.j a na kontrolu má jít až poslední týden v srpnu. Uplynuly téměř dva měsíce a uzliny zůstávají téměř stejné, jen se mi na pohmat zdají měkčí (konzistence želatiny). Syn se cítí fyzicky v pořádku, únava ustoupila, v tříslech, podpaží ani v nadklíčku uzliny nemá, trápí ho jen průjem (objevil se zároveň se začátkem užívání ATB) a zhubl cca 2 kg (možná kvůli průjmu?), nyní, dva dny po dobrání ATB se mu objevila vyrážka na břichu (ustoupila po podání antihistaminik) . Vím, že bych měla důvěřovat závěru lékařů z infekčního oddělení, ale přesto mám pochybnosti a kdykoli se na syna podívám a vidím uzliny na jeho krku, mám o něj obavy, zejména z toho, zda se nemůže jednat o lymfom. Chtěla bych proto poprosit touto cestou o posouzení a hlavně uklidnění. Velice děkuji

Odpověď odborníka:

Pokud se jednalo o toxoplazmózu, byl syn přeléčen správně a zvětšené uzliny mohou přetrvávat ještě řadu měsíců a nejedná se o žádný varovný příznak, což potvrzují i provedená vyšetření. Co se týká průjmu, je velmi pravděpodobné, že se jedná o postantibiotický průjem, proto doporučuji užívat laktobacily (k zakoupení volně v lékárně).

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: