Zvýšené autoprotilatky

Pani doktorko, po pul roce mi byl udělám opět test na autoprotilatky, jelikož před pokles rokem mi vyšel pozitivni dsdna. Všechny protilátky jsem mela negativni - ana, ena, jen opět lehce zvýšené dsdna (norma 1.1) ja mam odchylku 1.3, uplne stejný výsledek mi vyšel i pred pul rokem, takže se mi hodnoty ani nezvysily, ani nesnizily. Momentálně jsem gravidni v 7 týdnu, krev mi byla odebrána ve 4 týdnu těhotenství. Mam se znepokojovat výsledky? Nechápu proč mam vždy zvýšené jen dsdna, o žádné infekci ani jiné nemoci nevim. Příkladam fotografii s výsledky.. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Laboratorní nález autoprotilátek může být ovlivněn mnoha nespecifickými faktory. zvýšení může být např. v průběhu infekčního onemocnění, v době gravidity, po očkování.
Důležité je vždy výsledek posuzovat komplexně s ostatním laboratorním nálezem a klinickým stavem pacienta.
Nemusíte se proto zneklidňovat, hladinu bych zkontrolovala pokud e budete cítit dobře cca po roce, při změně klinického stavu dříve.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Čisté zuby se nekazí a šetří peníze
Články: Čisté zuby se nekazí a šetří peníze
Zapomeňte na dědičnost a...
Podezření na kýlu? Poraďte se on-line!
Články: Podezření na kýlu? Poraďte se on-line!
Kýly patří k nejčastějším...
Parkinsonova choroba
Články: Parkinsonova choroba
Parkinsonova choroba je...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Mužský orgasmus
Články: Mužský orgasmus
Mužskému orgasmu předchází...
Chemoterapie poškozuje spánkový rytmus
Články: Chemoterapie poškozuje spánkový rytmus
Spánek představuje šanci...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: