Zvýšené aslo- indikácia k tonsilektomii

Dobrý deň, 11.9. mi bola zistená zvýšená hodnota ASLO (1188), pričom viem, že to ešte nie je dlhodobo, lebo naposledy som bola na odberoch krvi asi pred polrokom a všetko bolo OK- medzičasom som neprekovala žiadne závažné ochorenie. Následne som bola vyšetrená na ORL, kde bol záver: "tonsily zjazvené, hypertroph. gr. II, v lak. fibr. povl., po expr. čepy; Dg: J 35.0 - chronický zánět mandlí". Napriek tomu, že nemávam vôbec angíny, ani ma nič nebolí- ani krk, ani kĺby, mi bolo rázne doporučené pendeponizovať a podstúpiť tonsilektómiu- a práve to je to, čoho sa obávam. Nie som si istá, či je výber mandlí na mieste vzhľadom k hore zmieneným okolnostiam. Prosím pekne o radu. Ďakujem, Kristína

Odpověď odborníka:

Většinou se situace odvíjí trochu jinak.Pacient má opakovaně anginy,ve stěrech z tonsil se opakovaně najde Stretrococcus pyogenes,to je ten,který při nedoléčení postihuje klouby,zatěžuje ledviny a svými toxiny může napadat srdeční chlopně.

Vy akutní recididvující anginy nemáte,pyogenní streptokok Vám z tonsil vykultivován nebyl/nebo snad ano?/a bylo Vám zjištěno vysoké ASLO.Kde se vzalo,opravdu z tonsil,se kterými nemáte potíže,nebo s nějaké jiné oblasti,nejčastěji urologický trakt,gynekologie?

Ve Vašem případě bych na tonsilektomii nespěchala.
Doporučila bych opakovaně stěry z tonsil i z dalších oblastí a vyčkala zda hodnoty ASLO nebudou klesat,To však nemůže trvat donekonečna.Odhaduji ,že tak do Vánoc byste měla mít jasno.

MUDr. Ludmila Marie Lahodová
MUDr. Ludmila Marie Lahodová

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: Soukromá ORL ordinace, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: