Zvýšené d-dimery

Dobrý den, je mi 31 let, mám 2,5letého syna. V těhotenství jsem měla první trombozu, užívala jsem clexane, do konce šestinedělí. Docházím do trombocentra na Karlově náměstí. Mám prokázanou sníženou hladinu proteinu C (51% ). Na posledních kontrolních testech mám zvýšenou hladinu D-dimerů (525), k tomu mě pobolívá noha, bez punčochy nemůžu být ( pod lýtkem )...příští týden jdu na ultrazvuk. Můj dotaz je, zda životospráva může ovlivnit d-dimery. Myslím, že žiju celkem zdravě, dbám na zdravou stravu, netrpím obezitou, cvičím, jediný neduh je kouření...cca 10 cigaret denně. Dá se dělat něco proto, aby D-dimery byly v normě? Zajímají mě hlavně ty cigarety. Dále, v létě jsem měla 3x antibiotika na bolesti v krku. Může to také ovlivnit? Předem Vám velmi děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Pro hladinu D-dimerů platí to, co pro většinu laboratorních nálezů- jde o nespecifický marker, hodnocení významu musí vycházet z konkrétní situace originálního pacienta. Nejde o "léčbu" D- dimerů, ale Vás. Při řadě stavů organismu je hladina druhotně ovlivněna, pak nemá v zásadě smysl ani provádět odběr. Jste pacientkou špičkového pracoviště, doporučila bych konsultovat zásadně svého ošetřujícího lékaře, který Vás zná.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: