Zvýšené jaterní testy

Chtěla bych se zeptat čím se mohlo stát že mi doktorka zjistila zvýšené jaterní testy. Nedokázala mi odpovědět jestli by to mohlo být i tím jak dlouhodobě beru léky na epilepsii, alergie. Jestli je to tak zvýšené aby mi předepisovala další léky Lagosu. Alkohol požívat nemohu, jen strašně málo při nějaké příležitosti jako jsou narozeniny. Jinak si to nedokážu vysvětlit. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Příčin zvýšení "jaterních testů" je mnoho, jen podle laboratorního nálezu lze na možnou příčinu usuzovat jen omezeně. Vliv užívaných léků (jaké berete?) nicméně patří k nejčastějším příčinám tohoto nálezu. Z přiložených výsledků vyplývá také, že odchylky jsou jen lehké, tedy by se nemělo jednat o nic vážného (máte takový výsledek opakovaně i v minulosti?) a máte zvýšené i ty ukazatele, které se mohou týkat problému se žlučníkem nebo žlučovými cestami. Běžnou příčinou zvýšení jaterních testů je také ztučnění jater (při obesitě aj.). Výsledek AST může také souviset se svalovým problémem (poranění, větší námaha před odběrem...). Pro uvedený problém není nutné užívat nějaké léky navíc (Lagosa je jen "podpůrné" léčivo mírně vylepšující jaterní metabolismus), je hlavně třeba posoudit možnou příčinu problému - udělat kontrolní odběry s odstupem, zvážit ultrazvukové vyšetření jater, vyšetření na infekční hepatitidy, blíže posoudit možný vliv léků atd. - to by měla učinit Vaše paní doktorka, která zná Váš celkový zdravotní stav.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: