Zvýšený cukr po těhotenské cukrovce

Dobrý den, byla u mě diagnostikována těhotenská cukrovka, pul roku po porodu jsem byla za test a hodnoty byly 4,8 mmol/l a po jídle 5,2 mmol/l, dlouhý cukr byl 43. Po půl roce opět kontrola: 4,7mmol/l, po jídle 6,1mmol/l, dlouhý cukr 42. Mudr mi dala lék Glucophage 500, 1x denně. Nemám absolutně žádné příznaky, které onemocnění provázejí. Jediné co je můj velký problém je obezita, BMI 44. A tak se ptám: Jsou ty léky nutné? Snížením váhy bych mohla dosáhnout toho, že bych nemusela užívat léky nebo je to nevratný stav?

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Iveto! Vaše výsledky jsou dobré. To, že jste měla v těhotenství cukrovku opravdu nemusí znamenat, že jí budete mít stále a že se jí nemůžete vyhnout. Většina žen se jí "zbaví", pokud... a tady to začíná:_ pokud se nepřejídají a fyzicky se namáhají. Zhjednodušeně řečeno - je dobré zhubnout, snížit monožství tuku (ale zároveň pomocí fyzické nýámahy, cvičení) neztratit svaly! K léku Glucophage: v současné době se o něm domníváme, že pomáhá lidem hubnout, a je tedy pro Vás spíše přínosem, než zátěží. Je vysoce pravděpodobné, že jej nebudete potřebovat - když zhubnete na přiměřenou váhu. Podrobně jsem o tom psal v knížce "Sladký život, dialogy o cukrovce s Giordanem Brunem", je tam možná až moc podrobností, ale pokud by Vás Vaše onemocnění (či ohrožení) zajímalo podrobně, najdete si tam co je nutné. A pokud byste si i po přečtení této knížky chtěla dovědět více, pak nastudujte materiály STOB, tedy stop obezitě - přidejte se do této společnosti založené paní doktorkou PhDr Ivou Málkovou - cvičte s odbornými lektory, vařte dle jejich doporučení... nemůžete na tom prodělat. Přeji hezký den! Karel Kubát

MUDr. Karel Kubát
MUDr. Karel Kubát

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: Centrum pro závislé na nikotinu

Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: