#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Co je to perniciózní anémie?

Medicína 28.5.2007

Perniciózní anémie je nedostatek červených krvinek způsobený nedostatkem vitaminu B12 (kobalaminu) nebo jeho nedostatečným vstřebáváním. Onemocnění je také typické svými neurologickými komplikacemi. Jedná se o chorobu vyšších věkových skupin (zpravidla nad 60 roků) a postihuje rovnoměrně muže i ženy.

ilustrace
Perniciózní anémie je nedostatek červených krvinek způsobený nedostatkem vitaminu B12 (kobalaminu) nebo jeho nedostatečným vstřebáváním. Onemocnění je také typické svými neurologickými komplikacemi. Jedná se o chorobu vyšších věkových skupin ( zpravidla nad 60 roků) a postihuje rovnoměrně muže i ženy. #IMG#

V jakých potravinách je obsažen vitamin B12?

Vitamin B12 je nejvíce obsažen v mase, zejména v játrech. Proto je jeho nedostatek typický pro vegetariány. Dále jej přijímáme ve vejcích a v mléce. Vitaminu B12 však může být v potravě dostatek, ale imunitními mechanismy může být narušeno jeho vstřebávání.

Jak onemocnění probíhá?

Choroba se rozvíjí pomalu a nenápadně, při postupné adaptaci organismu na toto onemocnění se příznaky objeví až relativně pozdě. Kromě příznaků z anémie neboli chudokrevnosti (bledost, únava, závratě, dušnost) může dojít také k hubnutí, pálení jazyka a pocitu slabosti dolních končetin. Mohou se objevit i průjmy.

POZOR! Až u 8 % nemocných se časem může vyvinout rakovina žaludku! Proto je nutné, aby nemocní byli pravidelně gastroskopicky vyšetřováni (jedná se o endoskopické vyšetření žaludku).

Jaká je léčba?

Jediným účinným lékem je vitamin B12 podávaný v dostatečné dávce injekčně do svalu.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#