Fortifikovaná mléka pomáhají v prevenci průjmů a pneumonií u předškoláků
Vědci z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health v Baltimore v Marylandu zjistili, že u předškolních dětí v Indii snižují fortifikovaná mléka výskyt průjmů a pneumonie. Výsledky studie výzkumníci uveřejnili v listopadovém čísle časopisu BMJ.

Autor studie uvedl, že fortifikační programy a studie ukázaly, že fortifikace základních potravin pomáhá v prevenci nedostatku základních živin u dětí chudých rodičů. Mléko je pro tento program vhodné vzhledem ke své oblíbenosti u dětí. V rámci studie vědci zjišťovali účinek přidání stopových prvků a vitaminů do mléka na nemocnost dětí.
Do studie bylo zahrnuto celkem 633 dětí ve věku od jednoho do tří let. Děti dostávaly fortifikované nebo normální mléko třikrát denně po dobu jednoho roku. Fortifikované mléko navíc obsahovalo 7,8 mg zinku, 9,6 mg železa, 4,2 g selenu, 0,27g mědi, 156 g vitaminu A, 40,2 mg vitaminu C a 7,5 mg vitaminu E při podání třikrát denně. Sledovanými parametry byly průjem a onemocnění dolních cest dýchacích.
Výsledky studie ukázaly, že průměrný počet epizod průjmů byl ve skupině dětí s fortifikovaným mlékem 4,46 a ve skupině bez přidání vitaminů a stopových prvků 5,36. U pneumonie byl tento počet 0,62 a 0,83.
Vědci uvedli, že konzumace fortifikovaného mléka snižovala počet dnů s vážným onemocněním až o 15 %, výskyt průjmů o 18 % a výskyt akutního onemocnění dolních cest dýchacích o 26 %. Největší prospěch z fortifikace mléka byl sledován u dětí mladších dvou let.
BMJ. Published online November 28, 2006.