Jablka a ryby v těhotenství chrání dítě před astmatem a alergií
Vědci z university v holandském Utrechtu zjistili, že konzumace jablek a ryb matkami v těhotenství snižuje riziko astmatu a ekzému u jejich dětí. Výsledky studie výzkumníci uveřejnili v zářijovém čísle odborného časopisu Thorax.

Do studie bylo zahrnuto celkem 1924 dětí narozených ženám, které během těhotenství vyplnily dotazník zjišťující složení jejich jídelníčku. Když děti dosáhly pěti let, vyplnili jejich rodiče dotazník zjišťující přítomnost příznaků astmatu a alergie a složení jejich jídelníčku.
Z celkem 1924 dětí pokračovalo ve studii ve věku 5 let 1253 dětí a informace o matce byly dostupné u 1212 matek. Kromě zjištění o konzumaci jablek a ryb byla spojitost mezi jídelníčkem matek a zdravotním stavem dětí nekonzistentní.
Výsledky studie ukázaly, že konzumace jablek v těhotenství snižuje riziko astmatu a konzumace ryb snižuje riziko ekzému u dítěte. Vědci uvedli, že není možné říct, zda je to způsobeno určitou složkou v těchto potravinách, nebo pouze zdravým životním stylem matek.
Thorax 2007;62:772-778.