#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Křečové žíly si v extrémních teplotách příliš nelibují

28.5.2018

Křečovým žilám se nezavděčí ani léto, ani zima. Oba extrémy teplot – zimy i tepla – zhoršují obtíže s tímto onemocněním. Existují ale opatření, která žilám mohou alespoň trochu pomoci.

nohy_varixy
Naopak žilám ve vysokých teplotách velmi svědčí pohyb.


Křečovým žilám se nezavděčí ani léto, ani zima. Oba extrémy teplot – zimy i tepla – zhoršují obtíže s tímto onemocněním. Existují ale opatření, která žilám mohou alespoň trochu pomoci.

Onemocnění křečovými žilami je problém až pětiny žen. Ani mužům se nevyhýbá, jen je postihuje mnohem méně často. I když je řada opatření, křečové žíly jsou v 90 % dědičné onemocnění, a proto tato opatření nemoci často nezabrání, ale alespoň oddálí její vznik.

Žádné opalování…

Vysoké teploty jsou pro křečové žíly zátěžovým testem. Nohy v létě otékají, svědí a samozřejmě bolí. Lékaři proto pacientům zakazují polehávání na slunci, opalování. Samozřejmě úplně stejně působí dlouhé sezení a stání na slunci a v horku.

… ale procházky ve stínu

Naopak žilám ve vysokých teplotách velmi svědčí pohyb. Jako nejvhodnější se zdají být cyklistika, plavání a turistika. Všeho však s mírou, extrémní túry s těžkým batohem také nejsou prospěšné. Samozřejmostí je dobrá, zdravotní obuv, žádné sandály, podpatky ani šněrovací boty pod kolena. To platí nejen pro turistiku, ale i pro běžné nošení. Bohužel někoho ani v parných dnech nemine obutí stahovacích punčoch.

Po teplém dni studená sprcha

S teplými dny nic nenaděláme, ale alespoň večer dopřejme nohám trochu relaxu. Pro žíly je velmi vhodná večerní vlažná sprcha. Dalším vhodným opatřením jsou tzv. skotské střiky. To znamená, že chvíli sprchujeme nohy chladnou vodou a potom vodou, která je příjemně teplá, nikoli však horká.

V zimě nohy dobře živte!

V zimě sice nejsou problémy s otékáním jako v létě, ale potíže jsou jiné. Kůže vlivem nízkých teplot ztrácí vodu a „vysychá“. Proto je důležité končetiny promazávat hydratačními krémy a oleji. Také je důležité dodržovat pitný režim a zásady správného stravování – dostatek ovoce, zeleniny, vlákniny.

Pozor na správnou obuv!

Také v zimě je velmi důležité nepodcenit kvalitní obuv a oblečení. Nedoporučují se obleky s těsnými gumami ani nepohodlná obuv, natož ta, která způsobuje otlaky. Vhodné je takové obutí, které se tvarem přizpůsobí noze, takže zpravidla kožené boty s vhodnými ponožkami. Máte-li nižší nožní klenbu, jsou dobré ortopedické vložky do bot. Také podpatek by neměl být vyšší než 3 cm, ale zase naopak ani boty úplně ploché nejsou vhodné.

Sport i v zimě

Křečové žíly vyžadují pohyb v létě i v zimě. I když se zdá léto pro sport příhodnější, v zimě je také řada možností venku i doma. Z vnitřních sportů lze jen doporučit plavání, aerobik, rotoped, spinning a další. Z venkovních běžecké lyžování, turistiku. Pozor je třeba dát si na lyžování a snowboard, které žilám neprospívají.

(syna)

Zdroj:
Interní lékařství, Pavel Klenner
Oxfordská příručka interního lékařství
http://zdravi.doktorka.cz/krecove-zily-lete

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#