Pití ovocných džusů snižuje riziko močových infekcí
Výzkumníci z Finska pod vedením doktora Tera Kontiokariho zjistili, že konzumace čerstvých ovocných džusů a kysaných mléčných výrobků (např. jogurtů a sýrů) může chránit ženy před záněty močových cest.
Bylo zjištěno, že ženy, které alespoň jednou denně pily sklenici čerstvého džusu, měly o 34 % menší riziko onemocnění močovou infekcí oproti ženám stravujícím se jiným způsobem.
Ženy, které konzumovaly mléčné výrobky obsahující probiotické bakterie minimálně třikrát týdně, měly toto riziko menší dokonce až o 80 %.
Studie provedená doktorem Kontiokarim a jeho kolegy obsahovala soubor 139 žen, které v předchozích dvou týdnech onemocněly zánětem močových cest, a soubor 185 žen, které v minulých pěti letech žádnou močovou infekcí neonemocněly. Do studie byly zahrnuty ženy starší třiceti let.
Studie ukázala, že ve skupině žen netrpících močovými infekcemi převažovaly ženy s vyšší konzumací džusů a mléčných výrobků.
Výzkumníci uvažují nad možností, že džusy a mléčné výrobky mohou modifikovat složení bakterií ve stolici, a tím snížit rizika močových infekcí.
Výsledky byly publikovány v březnovém čísle 2003 časopisu The American Journal of Clinical Nutrition.
Zdroj:
Zdroj: Am J Clin Nutr 2003;77:600-604.