#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Řepík lékařský

Ordinace 24.4.2008

Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria) je významnou léčivou bylinou. Jako hrdina se proslavil již několik století před našim letopočtem. Uvádí se, že jako protijed zachránil život pontskému králi Mithridatu Eupatorovi - odtud i jeho latinské označení - při otravě jater.

les, louka
les, louka
Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria) je významnou léčivou bylinou. Jako hrdina se proslavil již několik století před našim letopočtem. Uvádí se, že jako protijed zachránil život pontskému králi Mithridatu Eupatorovi - odtud i jeho latinské označení - při otravě jater. #IMG#

Co zdravého řepík obsahuje

Řepík obsahuje velké množství tříslovin, léčivých favonoidů a hořčin. Dále menší množství kyseliny křemičité, silic a vitamínu C.

Kde řepík najdete

Řepík lékařský nacházíme nejčastěji na slunečných a suchých plochách, při okrajích cest, na mezích a svazích. Řepík lékařský je svým vzrůstem i květy podobný malé divizně. Sběr byliny je nejvhodnější v období od května do srpna. Sbírá se květ i nať.

Jak řepík působí

Široké spektrum látek je zodpovědné i za širokou paletu příznivých účinků. Třísloviny a hořčiny například podporují tvorbu žaludečních šťáv. Flavonoidy působí příznivě na cévní stěnu a potlačují celkovou i lokální zánětlivou reakci.

Kyselina křemičitá a silice působí příznivě při mnoha zánětlivých onemocněních močových cest. Nejčastěji se používá jako součást směsí v močopudných čajích. Svíravého účinků tříslovin je možné využít k obkladům, koupelím i přípravě kloktadel při paradontózách spojených s krvácením z dásní.

Upozornění

Sušení má probíhat rychle. Pokud bylina zhnědne, je již nepoužitelná. Sbírané části by neměly obsahovat zralé plody.

Jak řepík pomáhá

Při vnitřním užívání jsou doporučovány dva šálky čaje na den. Působí proti zánětům močových cest, při zažívacích obtížích a dětských průjmech.

Ze zevního použití je nejznámnější a nejpoužívanější blahodárné působení nálevu z řepíku na onemocnění úst a hrdla. Jako kloktadlo se používá prakticky při všech zánětech v dutině ústní, při angínách a krvácení z dásní.

mar

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#