Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Hyperfunkce štítné žlázy

Inzerce

Začali jste nápadně hubnout, nápadně se potíte a trápí vás průjmy? Trpíte úzkostmi, nespavostí a třesou se vám prsty? Na vině může být zvýšená produkce hormonů štítné žlázy neboli hypertyreóza. Než se příznaky vystupňují, je třeba zahájit účinnou léčbu.

Popis nemoci

  • Hyperfunkce štítné žlázy je nejčastěji zapříčiněna postižením samotné žlázy zánětlivým, autoimunitním či nádorovým procesem, vzácněji pak onemocněním podvěsku mozkového, který činnost štítnice ovlivňuje.
  • Nadměrné množství hormonů v krvi (tyroxinu a trijodthyroninu) vede k urychlení metabolických pochodů a řadě příznaků, jako je hubnutí, zvýšené pocení, průjmy, zrychlení a nepravidelnost tepu, zrychlené dýchání, rozvoj osteoporózy, psychické potíže, postižení očí a další.

Obvyklá léčba

  • V terapii se uplatňují léky snižující tvorbu hormonů štítné žlázy (takzvaná tyreostatika), dále chirurgické odstranění postižené štítnice (tyreoidektomie), případně léčba radioaktivním jódem.

Rizika neléčení nemoci

  • Neléčená hypertyreóza vede k postupnému vystupňování příznaků a může vyústit v život ohrožující tyreotoxickou krizi – ta se projevuje zvýšenou teplotou, neklidem, třesem, zvracením a průjmy, zrychlením tepu, nepravidelností srdečního rytmu až srdečním selháním.
Inzerce

Mohly by být bolesti očí od štítné žlázy?

Oči Iva 21.6.2017

Dobrý den, již asi 14 dní mě střídavě silně bolí oči, pociťuji za nimi tlak, pálení, nepříjemné pocity při pohledu nahoru a do stran, někdy mám pocit, že mi oči "vylezou z důlků". Na pár dní mě ale bolest přešla, teď se vrátila. Léčím se s autoimunitní tyreoditis, před týdnem jsem byla na kontrole a... Zobrazit více

MUDr. Veronika Horáková
Odpovídá:

MUDr. Veronika Horáková

Dobrý den, oční příznaky patří obecně do klinického obrazu hyperthyreosy, zvýšené funkce ŠŽ, i když i... Celá odpověď

Inzerce
krk, šíje, dekolt, žena

Rakovina štítné žlázy: Při uzlíku na krku zpozorněte!

Článek 18.6.2017 Lucie Kovářová

Zhoubné bujení napadající štítnou žlázu je poměrně vzácné a naštěstí většinou dobře léčitelné. Stejně jako u všech rakovinných...

Výsledky krve a ultrazvuku štítné žlázy

Endokrinologie Petra 15.5.2017

Dobry den, prosim Vas o radu, co znamenaji tyto vysledky krve: TSH-2,754, FT4-10,98. A ultrazvuk: zlaza nezvetsena, norm.echogenni jemne struktury, v pravem laloku lateralne je izoechogenni ohraniceny uzel s jemne zrnitou strukturou s vel 7mm, v levem laloku je dorzomedialne lehce hypoechogenni uzel... Zobrazit více

MUDr. Danica Fričová
Odpovídá:

MUDr. Danica Fričová

Dobrý den Petro, s ohledem na charakter VAšeho dotazu ho přeposílám kompetentnímu odborníkovi v oboru... Celá odpověď

Ultrazvuk štítné žlázy

Endokrinologie alena 15.5.2017

Dobrý den, dnes byla na sonu štitné žlázy,moje obvodní lékařka je v lázních, tak bych se ráda zeptala zde.Jsem zmatená a mám strach. Pravý lalok :42x23x19 mm Levý lalok :40x20x16mm. Oba laloky mají mírně difusně nehomogenní strukturu, místy naznačené velkoložiskovou.V tkáni obou laloků, která má... Zobrazit více

MUDr. Jana Harnová
Odpovídá:

MUDr. Jana Harnová

Dobrý den Aleno, jelikož je váš dotaz cílen na specialistu, přeposílám vaši otázku endokrinologovi. Prosím... Celá odpověď

MUDr. Hana Jandíková PhD.
Odpovídá:

MUDr. Hana Jandíková PhD.

Dobrý den, strach mít jistě nemusíte. Popis je sice velmi konkrétní na popis, ale popravdě jen odhaduji,... Celá odpověď

Bolest krku v oblasti štítné žlázy a infekce

Endokrinologie Josef 21.4.2017

Dobrý den pane doktore, zdravím Vás a měl bych dotaz ohledně tohoto problému. Před více než čtrnácti dny mne bolelo v krku, ale díky pastilkám Tantum Verde mne to brzy ustoupilo. Následně za pár dní jsem začal cítit jakoby uzliny na pravé části krku a tak jsem zašel na ORL ambulanci, kde mi pan doktor... Zobrazit více

MUDr. Dagmar Doležalová
Odpovídá:

MUDr. Dagmar Doležalová

Dobrý den, po některých infektech může dojít k podráždění štítné žlázy (ŠŽ). Doporučuji dobrat nasazená... Celá odpověď

Zvýšená funkce štítné žlázy

Endokrinologie Marie 7.4.2017

Dobrý den, přítel trpí onemocněním štítné žlázy (hypertyreózou). S touto nemocí se lečí již několik let a výsledky se nijak výrazně nelepší, ikdyž, dle paní doktorky, bere maximální množství Thyrozolu a Betalocu. Poslední výsledky byly dokonce horší (T4 volný- 67,33......). Chtěla bych se zeptat, jestli... Zobrazit více

MUDr. Jana Harnová
Odpovídá:

MUDr. Jana Harnová

Dobrý den Marie, jelikož se jedná o dotaz na specialistu, přeposílám vaši otázku endokrinologovi. Prosím... Celá odpověď

MUDr. Hana Jandíková PhD.
Odpovídá:

MUDr. Hana Jandíková PhD.

Dobrý den, hyperthyreoza může zapříčinit únavu, vyčerpání a zároveň paradoxně nespavost, podrážděnost.... Celá odpověď

Snížená funkce štítné žlázy

Endokrinologie Radek 30.3.2017

Dobrý den, chci se zeptat, zda by jsme mi doporučili nějaký doplněk stravy pro člověka, který má hypotyreliózu (lehkou, nedávno diagnostikována). Od doktora má nějaký léky (asi hormony) a doktor říkal, že by se měl vyhýbat zvýšené konzumaci jodu (asi už je v těch lékách). Na internetu jsem našel doporučení... Zobrazit více

MUDr. Veronika Horáková
Odpovídá:

MUDr. Veronika Horáková

Dobrý den, u snížené funkce štítné žlázy je nezbytnou léčbou substituce, náhrada chybějících hormonů,... Celá odpověď

Odstranění štítné žlázy

Endokrinologie Michal 27.3.2017

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat když mám zvýšenou aktivitu Štítné žlazý a půjdu na operaci ji celou odebrat, tak jak dlouho tevá léčba, je mi 20 let ? Dále jestli budu mít nárok na lázně ? Děkuji Vám ! Hezký den. Zobrazit více

MUDr. Gabriela Rybářová
Odpovídá:

MUDr. Gabriela Rybářová

Dobrý den, délka léčby závisí na nastavení následné substituce funkce štítné žlázy. Po operačním výkonu... Celá odpověď

Eufce štítné žlázy

Jiný problém Jana 22.3.2017

Štítná žláza Dobrý den, prosím o vysvětlení výsledků rozboru krve - Thyreoidalní stim.h. 0,674 mlU/l Thyroxin-volny 11,45 pmol/l L Trijodthyronin-volny 2,00 pmol/l L Jedná se o 25 letou ženu s mírnou celoživotní nadváhou (nyní při 165 cm cca 75 kg), praktická lékařka k výsledku nic neřekla. Onemocnění... Zobrazit více

MUDr. Zuzana Bisová
Odpovídá:

MUDr. Zuzana Bisová

Dobrý den, každá laboratoř má lehce jiné hodnoty referenčních mezí.Ale dle zaslaných výsledků se u Vás... Celá odpověď

Uzel štítné žlázy

Endokrinologie Pavel 8.3.2017

Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o přeložení zprávy ze sona štítné žlázy. Paní doktorka mi k tomu nic neřekla a nejbližší termín mám u endiokrinologa až v červenci. Chtěl bych vědět jak moc je můj nález rizikový a jestli u mě reálně hrozí rakovina. Níže přikládám celé znění nálezu: Sono štítnice: PL:... Zobrazit více

MUDr. Veronika Horáková
Odpovídá:

MUDr. Veronika Horáková

Dobrý den, co se uzlu štítné žlázy týče, nejčastěji se jedná o adenom. Jedná se o nádor benigní. Folikulární... Celá odpověď

Podezření na zvýšenou funkci štítné žlázy

Endokrinologie Veronika 4.3.2017

Dobrý.Mám 34 a včera mi namerali v krvi nejakú nízku hladinu ths som tehotná..vôbec nepriberam skôr som schudla tep som mala už aj 150 v klude..inak mávam 94,105,115,89,79 v klude a zalieva ma často teplo..aj mimo tehotenstva.vraj vyzerá že mám zvýšenú funkciu štítnej žľazy.idem aj na vyšetrenie.mohol... Zobrazit více

MUDr. Petra Chrobáková
Odpovídá:

MUDr. Petra Chrobáková

Dobrý den, to co jste napsala- nízká hladina TSH, vyšší tep, hubnutí, polévání horka opravdu odpovídá... Celá odpověď

Výsledky UZ štítné žlázy

Endokrinologie Toško 9.2.2017

Dobry den dneška som.bol na sone stitnej zlazy a takyto to mam vysledok:parenchyn je lahko hypoechogenny ,struktura pomerne homogenna ,ojedinele prestupena kratkymi hypereflexnymi poruchmi.oba laloky normalneho tvaru okraje lalokov zhrubnute .Obraz zodoveda lahsiemu AI postihnutie.chcel som.sa spytat... Zobrazit více

MUDr. Barbora Bačová
Odpovídá:

MUDr. Barbora Bačová

Toško, zlé to není. Máte lehké autoimunitní postižení štítné žlázy, kterým trpí velká část populace.... Celá odpověď

Hormonální terapie po operaci štítné žlázy

Endokrinologie Lucie 8.2.2017

Dobrý den, jsem 4 měsíce po TTE (benigní uzel), z původních TSH cca 127, 35, 12 a z prosince 3.26, nyní májm aktuálně v únoru TSH 0.4, T3 5.59 a Ft4 18.11. (track a ostatní výsledky jsou v pořádku). Doporučená dávka po-sobota 100 Euthyrox, neděle 150. Další kontrolu na endo mám naplánovou až za... Zobrazit více

kpt. MUDr. Denisa Gottvaldová
Odpovídá:

kpt. MUDr. Denisa Gottvaldová

Dobrý den, léčba a medikace při poruchách štítné žlázy je zcela v kompetenci endokrinologa. Kontrola... Celá odpověď

Snížená funkce štítné žlázy

Endokrinologie Marie 1.2.2017

Dobrý den, byli mi naměřeny tyto hodnoty S_TSH 5,860 S_fT4 19,53 S_fT3 6,0. Chtěla jsem se zeptat. Co to znamená? A slyšela jsem ze při těchto hodnotách se u štítné žlázy přibírá. Chtěla jsem se ještě zeptat, pokud budu muset brát léky, budu i po nich přibírat? A jak je to prosím s těhotenstvím? Na internetu... Zobrazit více

MUDr. Barbora Barchánková
Odpovídá:

MUDr. Barbora Barchánková

Dobrý den, podle hodnot máte subklinickou hypotyreózu (sníženou funkci štítné žlázy, kdy je zvýšeno TSH,... Celá odpověď

Struma štítné žlázy

Endokrinologie Veronika 17.1.2017

Dobrý den, praktická lékařka mě poslala na endokrinologii, přišla jí zvětšená štítná žláza. Pan doktor po krátkém ultrazvukovém vyšetření řekl, že na levém laloku je opravdu ošklivý nález : PL: 23x18x40, LL: 32x27x50 euchogenita: lehce hypoechogenní, nehomogenní ložiskové změny: v PL nodulizace spíše... Zobrazit více

MUDr. Barbora Barchánková
Odpovídá:

MUDr. Barbora Barchánková

Dobrý den, na ultrazvuku lékař viděl zvětšenou štítnou žlázu- tedy zejm. levý lalok štítné žlázy, který... Celá odpověď

Starší spící žena

Správná funkce štítné žlázy je v menopauze pro ženu zásadní!

Článek 13.1.2017 Hana Horáková

Ženy mají oproti mužům desetkrát větší pravděpodobnost, že se jich jednou bude týkat některé z onemocnění štítné žlázy. Nevíte,...

operace, lekar, nemocnice, zakrok

Poruchy štítné žlázy: Kdy přichází na řadu skalpel?

Článek 13.1.2017 MUDr. Jakub Holešovský

Nádor, nadměrný růst nebo opakovaná tvorba uzlíků. To mohou být důvody k chirurgickému odstranění štítné žlázy nebo její části....

Zánět štítné žlázy

Endokrinologie Ludmila 12.1.2017

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zánět štítné žlázy, který mě byl zjištěn na základě sono vyšetření, ale odběry byly naprosto v pořádku. Protože nemám zvětšenou štítnou žlázu, nepředepsal mi pan doktor žádné léky, stav prý bude jen sledovat. Já však cítím únavu, přibývám na váze a mám lámavost nehtů.... Zobrazit více

MUDr. Veronika Horáková
Odpovídá:

MUDr. Veronika Horáková

Dobrý den, postup endokrinologa by jsem akceptovala, je důležité, jak pokročilý je zánět a zdali ovlivňuje... Celá odpověď

Uzel štítné žlázy

Praktické lékařství Dagmar 10.1.2017

Dobrý den, prosím o vysvětlení UZ. vyšetření. Zobrazit více

MUDr. Aleš Ducháček
Odpovídá:

MUDr. Aleš Ducháček

Dobrý den, paní Dagmar. Význam UZ nálezu Vám musí vysvětlit lékař, který Vás na UZ poslal, jde o to,... Celá odpověď

Tyreotoxikoza

Endokrinologie Martina 25.12.2016

Dobrý den,ráda bych Vás touto cestou poprosila o radu.Již 5 let se léčím na edokrinologii.Začalo to tím že mi hodně padaly vlasy a moje lékařka mne doporučila na endokrinologické vyšetření.Byla mi zjistěna porucha štítné žlazy diagnoza:Tyreotoxikoza NS. Vysledky 1 odběru-THS 0,19-FT4-12.3 FT3-4.32 TPO110,1.... Zobrazit více

MUDr. Jana Harnová
Odpovídá:

MUDr. Jana Harnová

Dobrý den Martino, jelikož se jedná o dotaz na specialistu, přeposílám vaši otázku endokrinologovi. Prosím... Celá odpověď

MUDr. Martina Přichystalová
Odpovídá:

MUDr. Martina Přichystalová

Dobrý den, pokud se hyperfunkce štítné žlázy po roce léčby neupraví, pak bývá skutečně indikováno její... Celá odpověď

Uzel štítné žlázy

Endokrinologie Vladimíra 29.11.2016

Dobrý den, dnes jsem byla na Sono štítné žlázy a výsledek je: Oba laloku nor. Ulož., Ostře konturované, vpravo homogenní echotextury, bez ložisk. Patologie. Vpravo lalok 14x17x52 Isthmus do 3 mm Celý levý lalok je spotřebován jedním velkým uzlem, ostře konturovanym, vnitrne nehomogenním, s cystoidnimu... Zobrazit více

MUDr. Jana Fischerová
Odpovídá:

MUDr. Jana Fischerová

Dobrý den Vladimíro, Váš dotaz předávám dále endokrinologovi. Doporučovala bych Vám se obrátit na praktického... Celá odpověď

MUDr. Magdaléna Škovranová
Odpovídá:

MUDr. Magdaléna Škovranová

Dobry vecer, v levem laloku štítne žlazy uzel, zřejme bude potřeba udělat punkci pod sonografickou kontrolou... Celá odpověď

Porucha štítné žlázy

Endokrinologie Hana 15.11.2016

Dobrý večer, chtěla jsem prosím požádat o vysvětlení mého problému endokrinologa, je-li to možné. Cca 10 let se léčím se štítnou žlázou - hypofunkce, autoimunní tyreoiditida; ter. Euthyrox 50 1xd. Po prvním porodu před 4 lety nastala nějaká změna - zvedly se mi hladiny hormonů a bylo nutné, po kontrole... Zobrazit více

MUDr. Dagmar Doležalová
Odpovídá:

MUDr. Dagmar Doležalová

Dobrý den, během těhotenství dochází ke zhoršení funkce štítné žlázy a po porodu se stav upravuje. Podle... Celá odpověď

MUDr. Branislav Holman
Odpovídá:

MUDr. Branislav Holman

Dobrý den. Vaše nemoc autoimunitní tyreoiditida znamená že v těle se Vám vytvořili protilátky, které... Celá odpověď

Hormony štítné žlázy

Praktické lékařství Hana 14.11.2016

Dobrý den.Je mi 41 let a již rok beru Euthyrox 50 na hypofunkci štítné žlázy.Zjistili mi hodnotu 4,7.T4 byl v normě.Nyní jsem byla na krvi a TSH kleslo na 1,8.A T4 opět v normě.Dohodli jsme se na vysazení a za tři měsíce kontrola.Od 25.10.2016 Euthyrox neužívám a opět mám silnou únavu a jakoby knedlík... Zobrazit více

MUDr. Zdeňka Janoušková
Odpovídá:

MUDr. Zdeňka Janoušková

Dobrý den. Dávka 50 um je poměrně malá dávka, pokud vám Ethyrox vyhovoval, je možné o v této dávce brát... Celá odpověď

toaletni_papir_role

Opakující se průjmy řešte – tělo tak může signalizovat problém!

Článek 5.11.2015 MDDr. Karolina Jezdinská

Průjmy jsou běžným onemocněním, se kterým se občas potýká každý z nás. Příčinou bývá nejčastěji požití zkaženého jídla, stres...

vyšetření štítné žlázy

Odstranění štítné žlázy? Srdce trpí i po tomto zákroku

Článek 29.9.2012

Finští vědci přišli s ne moc potěšujícím zjištěním: nemocní, kteří podstoupili chirurgickou léčbu onemocnění štítné žlázy, mají...

Ultrazvuk krku

Karcinomy štítné žlázy

Článek 18.7.2011

Karcinom štítné žlázy je zhoubný nádor. Vzniká tak, že se některé buňky ve štítné žláze začnou nekontrolovaně množit a vytvoří...

vyšetření štítné žlázy

Vyšetřovací postupy při onemocnění štítné žlázy

Článek 8.6.2011

Ačkoli medicína 21. století má k dispozici řadu moderních vyšetřovacích postupů, základem diagnostiky onemocnění štítné žlázy...

krk, šíje, dekolt, žena

Zvýšená činnost štítné žlázy – tyreotoxikóza (hypertyreóza)

Článek 8.6.2011

Nadbytek hormonů štítné žlázy v důsledku její zvýšené činnosti označujeme jako tyreotoxikózu nebo hypertyreózu. Výskyt všech forem...

Dívka s hrnečkem

Snížená činnost štítné žlázy (hypotyreóza)

Článek 8.6.2011

Po zavedení jodace jedlé soli je u nás v současné době nejčastější příčinou hypotyreózy autoimunitní zánět štítné žlázy – chronická...

tablety

Jak se žije bez štítné žlázy

Článek 31.8.2008

Chodí mezi námi mnoho lidí, kterým chirurgové odstranili celou štítnou žlázu. Tito lidé nejsou na první pohled nijak nápadní a...

těhotenství, harmonie, matka, dýně, relaxace

Zvýšená činnost štítné žlázy v těhotenství

Článek 28.8.2008

V těhotenství dochází v těle matky k velkým hormonálním změnám, které se týkají nejenom vylučování pohlavních hormonů, ale i vylučování...

krk, šíje, dekolt, žena

Hypofunkce štítné žlázy

Článek 23.5.2008

Hypofunkce štítné žlázy, hypotyreóza, je soubor příznaků, které se projeví v případě, že se ve žláze tvoří menší množství...

tablety

Hyperfunkce štítné žlázy

Článek 16.4.2008

Hypertyreóza vzniká při zvýšeném uvolňování hormonů štítné žlázy do Vaší krve a zvýšené reakci tkání na tyto hormony. Její příčinou...

Inzerce
×