Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

3.7. jsem si z pravého stehna vytáhla klíště

Kožní obtíže Markéta 8.7.2018

Dobrý den,dne 3.7. jsem si z pravého stehna vytáhla klíště. Nebylo ještě ani napité a večer předtím cca v 21 hodin jsem ho ještě určitě neměla,to bych si všimla. Zda jsem ho měla ráno,to s jistotou říct nemůžu. Klíště jsem si vytáhla kolem 13 hodin odpoledne pomocí přípravku jménem Ixoderm a následně místo peroxidem vyčistila. Včera večer tj. 7.7. se mi na levé loketní jamce udělal červený flek (viz foto). Je možné,že je to příznak boreliózy? Jinak v místě kousnutí mám pouze malinkou červenou zatvrdlinku cca 1-2 mm. A jak je prosím velká šance,že jsem se něčím nakazila? Mám opravdu velký strach. Děkuji moc.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, šance, že se jedná o projev boreliosy je téměř nulová. Za prvé je to velice krátká inkubační doba, první projevy pozorujeme obvykle 7-14 dní po přisátí klíštěte. A za druhé, první stádium boreliosy, tzv. erythema migrans je nejčastější formou a typickým projevem LB. Jedná se o červenou skvrnu vznikající V MÍSTĚ PŘISÁTÍ klíštěte většinou s odstupem 7-14 dnů (s hranicí 3-30 dnů), u Vás tedy na stehně. Dosahuje mnohdy značných rozměrů, pro jistou diagnózu by měl průměr erytému přesahovat 5 cm a měl by trvat alespoň 3 dny. Je ostře ohraničený s typickým šířením do periferie, homogenní nebo s výraznějším prstencovitým lemem a centrálním výbledem. Nebolí, někdy lehce svědí, kůže není horká ani nepálí. U menší části pacientů bývá vznik erytému provázen chřipkovými příznaky – únavou, malátností, bolestmi svalů a kloubů či hlavy, zvýšenou teplotou. Erytém zmizí v průběhu antibiotické léčby nebo také spontánně.
Od erythema migrans je třeba odlišit nespecifickou kožní reakci na přisátí klíštěte – tu pacient nachází mnohdy již v okamžiku odstraňování klíštěte nebo v prvních dvou dnech po něm, zarudnutí dosahuje výrazně menších rozměrů (do 3-5 cm), často svědí nebo je horké, někdy vystupuje nad úroveň kůže. Je homogenní bez centrálního výbledu. Spontánně vymizí ve většině případů během několika dnů. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Klíště, svědění těla
Dobry den jmenuji se Daniela a je mi 34 let Našla...
Bolest pravého stehna
Dobrý den, letos na jaře jsem podstoupila operaci totální...
Klíště
Dobrý den,chtěl bych se zeptat,zda je možné,že by se...
Klíště krátce přisáté
Dobrý den, včera jsem si vytáhla z nohy klíště, bylo...
Klíště
Dobrý den, syn se vrátil z venku a hned se šel sprchovat....
Klíště
Dobrý den, dnes jsem měl klíště, ale když jsem ho vyndával...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

3 týždne antikoncepcie, potom týžden bez

Dobrý deň, už asi rok ma trápi otázka, či ten týždeň, keď prestanem brať antikoncepciu...

3 vyhřezlé ploténky krční páteře

Přeji hezký den, prosím Vás o laické vysvětlení, zda může výhřez krční ploténky...

3 vyhřezlé ploténky krční páteře a neurologické potíže

Přeji hezký den, paní doktorko, prosím Vás o laické vysvětlení, zda může...

3-4 roky trpim vyrazkou na rukach

dobry den uz nejakou dobu zhruba 3-4 roky trpim vyrazkou na rukach z boku dlane...

3,5 leté dítě si "šlape" na jazyk

Vážená paní doktorko, obracím se na Vás s prosbou o radu. Můj 3,5 letý syn...

3. 5 letý špatně mluví + problém s ouškem

Dobrý den. Už půl roku chodím se synem (3.5 let) na logopedii, bohužel bez...

3. měsíc mě trápí hnědé výtoky mimo MS

Dobrý den, již asi 3. měsíc mě trápí hnědé výtoky mimo ms. Gynekologa jsem navštívila,...

3. potrat

Dobrý večer, už předem se omlouvám, že Vás takto obtěžuji, ale píšu jako zoufalá...

3. týden po operaci ŠŽ pociťuji šrkcení

Dobrý den, jsem 3. týdny po operaci levého laloku štítné žlázy a po probuzení...

3.3.2020 mi operovali tenisový loket

Dobrý den, 3.3.2020 mi operovali tenisový loket už jste mi jednou odpovídali...

3.davka Depo provery

Dobry den, Muj dotaz je mozna usmevny,nicmene pro jistotu,ted 23.1.mi byla...

3.den zalehlé ucho

Dobry den uz mam 3 den zalehle ucho. Vyskousel jsem kapky i domaci metody a...

3.mozková komora

DObrý den, chtěla bych se zeptat na stav mého syna. při propouštění z porodnice...

3.tehotenstvi po 2 sekcich

Dobry den, mam po 2 sekcich v obou pripadech pro akutni hypoxii plodu. Sekce...

3.trimestr těhotenství, kvasinky, aplikace Canestenu GYN 6

Dobrý den, jsem ve 38. tt, mohu použít canesten 6 s aplikátory? Můj dr. má...

3.týden mě trápí svědivá kůže na bradě

Dobrý den, již 3.týden mě trápí svědivá kůže na bradě. Kůže je červená a suchá....

3.tydny po operaci plastiky pupecni kyly

Dobry den jsem 3.tydny po operaci plastiky pupecni kyly,vnejsi jizvy mam hezky...

3/4 roku mi praská v uších

Dobrý den, už 3/4 roku mi praská v uších, více v pravém uchu, při polknutí,...

3% získaná chromozomální aberace

Dobrý den, z důvodu opakovaných potratů jsme byli s manželem odesláni na genetické...

30 korun za recept

Dobrý den, chci se zeptat, zda je správné, že lékař požaduje 30,- korun za...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Candida v ústech

Pane doktore, mám již dva měsíce problém s ústy, po výtěru mi byla zjištěna...

Bolest a otok dásní

Mám oteklé dásně, dokonce jsem to již konzultoval s lékařem. Nasadil mi antibiotika...

Tiky

Dobrý den mám asi 4 roky tiky v obličeji A chtěl sem se zeptat jestli je nějaká...

Horší zrak na jedno oko

Dobrý den, obracím se Vás dotazem ohledně zraku. Od brzkého dětství nosím brýle...

Stržená piha / znaménko

Dobrý den. Včera večer se mi bohužel povedlo strhnout si pihu/znaménko v obličeji...

Zánět dásně

Dobrý den, Před týdnem jsem byla u svého zubaře s maličko nateklou dásní u...

Karpály na ruce

Dobrý den. Na konci května jdu na operaci s levou rukou KT. Na pravé ruce mám...

Patnáctiletá preventivní prohlídka


Zlomenina vřetenní kosti, správnost léčby

Dobrý den, moc prosím o radu. Následkem pádu, jsem si poranila levou ruku. Diagnóza...

Nález na děložním čípku

Dobrý den, před půl rokem jsem byla na gynekologické prohlídce a měla jsem špatné...

Předčasná ejakulace

Dobrý den, měl bych dotaz a nemůžu na něj najít nikde odpověď. Trápí mě problém...

Zápach z úst

Dobry den trapi mbe zapach z ust a cepy v krku. I kdyz udelam ustni higienu...

Pihy

Dobrý den, je mi 31 let a před nedávnem se mi udělala na podbřišku u třísla...

Šelest na srdci u 9 měsíčního dítěte

Chtěla bych se zeptat,přítelův devíti měsíční syn ma šelest na srdci.Dá se to...

Zánět močových cest + krev na toaletním papíře

Dobrý den. Před 14 dny jsem prošla zánětem močových cest, jehož příznaky se...

Stav po operaci kolene

Dobrý den, prosím Vás moc o radu. Jsem po operaci kolene, kde přesné znění...

Otok obličeje od zánětu zubu

Dobry den, mam oteklou tvář od zubu,nemám nyní možnost se...

Dlouhodobé, jemné pokašlávání

Dobrý den. Moje dcerka 4 roky má už cca 2 měsíce kašel (není to přímý kašel...

Cotrimoxazol AL forte

Dobrý den, omlouvám se, že ještě píšu, ale můj dotaz nebyl plně zodpovězen....

Zubní sklovina - jak jí posílit?


Reklama