Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

3 roky flek na ruce

Kožní obtíže Martina 2.10.2018

Dobrý den, můj přítel (27 let) má cca 3 roky flek na ruce v předloktí, barva červeno fialová někdy do hněda (nesvědí, nepálí, velmi pomalu se zvětšuje cca po roce je viditelně větší,). Po obíhání doktorů, které to moc nezajímalo a nevěděli, co s tím se dostal do Prahy na Bulovku, kde mu Prof. sdělila, že testy jsou nejednoznačné, ale myslí si že se jedná o boreliozu. Nasadila mu DEOXYMYKOIN 100mg 2x denně celkem na 3 týdny. Má zvýšený bilirubin 21 (meze 17) a revmatodní faktor 64,6 (meze 15,9). Vzala mu krev a kousek kůže (který ale v laboratoři ležel cca 2 měsíce, protože nejdříve dělala testy na sklerodermii poté na druhé kontrole se rozhodla udělat testy na boreliozu) viz. příloha.
Kontrolu naplánovala za půl roku a testy z krve. Chtěla jsem se zeptat, zda když má kožní projevy boreliozy má ji v celém těle? A kam by si měl zajít. Nechci aby za 10 let byl v invalidním důchodu jako hodně lidí se zanedbanou boreliozou. Jaká specializace se boreliozou zabývá? Jsou tři týdny lečby po takové době, kdy nikdo nevěděl, co mu je, dostatečné? Dále má velice zarudlé oči četla jsem, že to vzácně s boreliozou může souviset, ale nevím co s tím dělat, protože dermatoložka samozřejmě řeší jenom flek na ruce. Zde jsem našla info. o očních projevech (https://www.dermatologiepropraxi.cz/pdfs/der/2011/01/03.pdf)
Dále prosím o váš názor na doktora Klubala (Praha medicínské centrum - zabývá se těmito nemocemi, ale je dosti drahý, nevím zda to stojí za to nechci jen vyhazovat peníze)

Dále má vyhřezlou ploténku L5 S1 a chodí na rehabilitace, ale měl by cvičit i každý den doma. Chtěla jsem se zeptat jak dlouho by měl doma cvičit (Hodinu denně nebo stačí půl?) a zda je pořadí cviků, které se naučil na rehabilitacích důležité nebo je může libovolně prohazovat. Na rehabilitacích mu bohužel nikdo nic neřekne jen samé neurčité odpovědi. Také by mě zajímalo zda se cviky nedají zakoupit někde na CD nebo kde by je měl vzít, aby si je všechny pamatoval. Na rehabilitacích nic takového nemají, už se ptal.

Mnohokrát děkuji za rady i přes můj komplikovaný dotaz. Doplnění informací: Přítel nemá žádnou lokální léčbu měl 3 týdny perorálně ATB a to je vše žádnou jinou léčbu nemá. Závěr paní prof. z bulovky je erythema chronicum migrans v.s. za půl roku má jet znovu na testy na borelie.2. Doplnění informací: Dobrá, děkuji za odpověď. Zajímalo by mě, co má tedy přítel dělat, už byl u několika doktorů a nikdo neví, proč flek na ruce má, jen se tomu velice podivují. Flek se zvětšuje, takže se evidentně něco děje. Opravdu musíme jít k nějakému soukromému lékaři ? Jistě testy nevycházejí, ale vyšly by po třeba 3 letech od nákazy ? Já už opravdu nevím, co by jsme měli více dělat.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, problematikou boreliosy se zabývá infekční lékař, ale určitě není potřeba ho vyhledávat. Přítel jednoznačně boreliosou netrpí. Klinicky příznaky neodpovídají a serologické testy jsou negativní. Kožní forma boreliosy, kterou popisujete, je časné lokalizované stádium, objevuje se 3-30 dní po přisátí klíštěte a přetrvává krátce, nazývá se erytrema migrans a histologicky by borelie prokázali v podkoží ze vzorku fleku. 3 roky přetrvávající flek na ruce tedy není erytrema migrans. Pokračovala by jsem v lokální léčbě podle doporučení kožní lékařky.
A k problematice zad, není nutné dodržovat pořadí cviků (samozřejmě procvičovat jednotlivé svalové skupiny postupně, neskákat od hlavy, k noze a pak hrudník a podobně), cvičit hlavně pravidelně, denně, podle možností, cca. 30 minut stačí (čím delší doba, tím horší compliance, spolupráce pacienta). Cviky k procvičování určitě najdete někde na internetu, zkuste některý z kanálů, jako například youtube.com. Dr. Klubala a jeho Medicínské centrum vůbec neznám, proto Vám v tomto nemůžu radit. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


3týdenní antibiotická terapie je na probíhající boreliózu dostačující, ale podle přiložených výsledků se o boreliózu nejedná, ani projevy boreliózy trvající takto dlouho nejsou charakteristické. Boreliózou se zabývá infekční lékařství.

Odpovídá lékař:

MUDr. Silvie Rafčíková MBA

Specializace: Dermatovenerologie Pracoviště: Centrum estetické medicíny

Dobrý den, souhlasím s praktiky v odpovědích na kožní obtíže , blíže se k nim nemohu vyjádřit , musela bych Vašeho přítele vyšetřit. S pozdravem

Související dotazy

Fleky na ruce
Dobrý den, mám na Vás velkou prosbu a dotaz. Již jsem...
Ekzém a bulka na ruce
Hezky den prosim radu už na to trpím tak rok a jsem...
Flek na ruce
Dobry den, jiz 2 mesice mam na leve ruce zespoda u...
Světlé fleky na rukou
Dobrý den, na dlaních rukou pod kůži se mi nějakou...
Hnedy flek na ruce
Dobrý den, cca před třemi týdny se mi na ruce objevil...
Flek na ruce
Dobrý den, přítel má již 3 měsíce flek na ruce, který...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

3 měsíce vynechaná menstruace po vysazení antikoncepce a negativní test

Dobrý den paní doktorko, mám poněkud větší problém... před třemi měsíci jsem...

3 měsíce vynechání menstruace - těh. Test negativní

Dobrý den, již 3. měsíc jsem nedostala menstruaci. Těhotenský test vychází...

3 měsíce zalehlé levé ucho

Již více jak 3 měsíce mám zalehlé levé ucho. Cítím v něm tlak a určitou plnost,...

3 měsíční bolest břicha

Dobrý den, Od Silvestra mě bolí břicho. Zkoušela jsem si dělat (radši) těhotenský...

3 měsíční každodenní bolest hlavy (obava)

Dobrý den, již 3 měsíce mě bolí hlava každý den. Bolest se projevuje ihned jak...

3 měsíční kojenec

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat můj malý 2 a půl měsíční syn má od narození...

3 měsíční synovec má malý nález v moči (MRSA)

Dobrý den, prosím chtěla bych se zeptat můj 3 měsíční synovec ležel 14 dní...

3 plodové vejce

Dobrý den dnes jsem byla na vyšetření u svého gynekologa, dnes jsem 52DC už...

3 plodové vejce

Dobrý den dnes jsem byla na vyšetření u svého gynekologa, dnes jsem 52DC už...

3 roky fixní rovnátka.

Dobrý den, moje přítelkyně má přibližně 3 roky fixní rovnátka. Před asi půl...

3 roky mám stále stejné zdravotní potíže

Dobrý den 3 roky mám stále stejné zdravotní potíže . Každý den se budím unavený...

3 roky přtrvávající bolest

Dobrý den mám stejný problém jako tato žena http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/unava-svalova-slabost-bolest-bricha-100070...

3 Trombofilní mutace

Dobrý den, byly mi zjištěny následující mutace: MTHFR/C677T, EPCR/G4678C, PAI-1/4G...

3 týden mě bolí hlava na temeni.

Dobrý den,již 3týden mě bolí hlava na temeni,nepřestává ani po Ibuprofen,v noci...

3 týden mi modrá ruka

Dobrý večer, Před třemi týdny jsem upadla a nějak jsem si pochroumala prsteníček...

3 týdny bez antikoncepce

Dobrý den, Beru antikoncepci Triquilar ale neberu ji ještě ani půl roku cca...

3 týdny mě slabě pálí (ne svědí) v konečníku

Dobrý den, již asi 3 týdny mě slabě pálí (ne svědí) v konečníku se stejnou intenzitou....

3 týdny mi brní prsty u

Chtěl jsem se zeptat už 3 týdny mi brní prsty u pravé nohy a dnes jsem zjistil...

3 tydny mne v noci budi pocit pocit z tuhleho malicku a prstenicku.

Dobry den, jiz cca 3 tydny mne v noci budi pocit pocit z tuhleho malicku a prstenicku,...

3 týdny po léčbě příušnic

Dobrý den, jsem asi 3 týdny po léčbě příušnic, ke kterým se mi přidal zánět...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zánět středního ucha

Dobrý den, mému příteli byl zjištěn zánět středního ucha, nejprve měl 2dny horečky...

"Vyrážka" v intimních místech po holení

Dobrý den, mám problém. Pokaždé, když se oholím, udělá se mi v tříslech spousta...

Lék na alergii v těhotenství

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli mohu vzít Cezera 5mg na alergii v těhotenství,jak...

Bolest břicha po operaci žlučníku

Dobrý den, je mi 24 let a jsem 23 dní po operaci žlučníku. Operace byla provedena...

Hypoechogenní ložisko 10x6x8 mm na vyšetření štítné žl.

Dobrý den, chci poprosit o vysvětlení záznamu o vyšetření štítné žl. ze 6.3.2017...

Bolest jazyka


Úraz kotníku

Dobrý den včera večer jsem spadl po díře celým tělem na levou stranu. Mám otekly...

GGT

Dobrý den. V prosinci 2014 jsem měla odběry krve, kde vše bylo v naprostém pořádku....

Padání vlasů

Dobry den, jiz 5 mesicu mne trapi nadmerne padani vlasu, velmi problematicka...

Distorze krční páteře po autonehodě

Dobrý den, manželka měla v pátek 23.2 2018 autonehodu,kde stála s autem při...

Odsun menstruace

Prášky na oddaleni menstruace Dobrý den, jedeme na dovolenou k moři a mam dostat...

Sklerotické ložisko-infarkt kostí?

Dobrý den,na necíleném snímku z CT břicha a pánve se zobrazil skelet s nehomogenním...

Rozdíl Paralen-Paralen Grip

Dobrý den, při nachlazení a rýmě si zpravidla kupuju kapky do nosu a něco na...

Kliční kost

Dobrý den, je možné, že se mi zvětšila kliční kost?Nemám ji zvětšenou po...

Vysoká děložní sliznice

Dobrý den,skoro před dvěma lety jsem podstoupila onkologickou léčbu (rakovina...

Necitlivost boční strany stehna

Dobrý den.Již několik měsíců se snažím ignorovat potíže s necitlivostí vnější...

Pocit vody v uchu

Už druhý den mám pocit vody v levém uchu. Začalo to v neděli, když jsem se vzbudila,...

Chráněný pohlavní styk a vyrážka na těle

Dobrý den Asi před 2 měsíci jsem měl chráněny pohlavni styk. Teď se mi ale...

Krvácení po hysterektomii

Dobrý den. Jsem 27 dnů po odstranení dělohy a vaječníků - endometroidní karcinom....

MR mozku

Dobrý den , minulý měsíc jsem byl na MR mozku pro přetrvávající závratě. závěr...

Reklama
Zavřít