Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Akutní kopřivka

Alergie Lucie 22.12.2008

Dobrý den,
můj 21 měsíční syn trpí na akutní kopřivky, vysledovali jsme, že spouštěčem je pravděpodobně větší množství vitaminu C. Když kopřivka vyrazí, tak jakýkoli další alergen ji jen zhorší - např. kakao, rajče, ryba - i když tyto potraviny sami o sobě nejsou spouštěčem. Syn absolvoval kompletní alergologické vyšetření, prý není alergik a v tomto směru na něm není co dál sledovat, byli jsme na kožním a dostal sirup Aerius 2,5 ml denně. Kopřivku mu vyrazila poprvé ve 14 měsících a objevovala se pravidelně po 3 měsících. Asi před měsícem jsme si všimli, že má pár malých pupínku prakticky pořád a stačí jen vysadit Aerius a kopřivka se okamžitě objeví, celý se osype a to doslova, fleky jsou velké jak dvacetikoruna a oteklé. Jeho jídelníček je z mého pohledu dost chudý. Potřebovala bych poradit, zda se nedají udělat další vyšetření, nevím, jestli mu například zbytečně odepírám např. jablka nebo hroznové víno, ale opravdu mám z ovoce strach, dětská lékařka nám řekla ať ho necháme o pečivu a mléčných výrobcích, ale dozvěděla jsem se, že v mléčných výrobcích je také spousta histaminu. Zkrátka, co je v jeho stavu bezpečná dieta a také, zda je bezpečné brát Aerius dlouhodobě, i když nejsou žádné obtíže? Nemůže si na něj třeba navyknout? A jak vysledujeme případný další spouštěč, pokud ho bude brát pořád? Díky moc.

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, kopřivka nemusí provázet alergie - může se objevovat z různých příčin (infekce, chronické neinfekční onemocnění, reakce na kontaktní alergeny a často, až v 75 % případů, se nepodaří příčinu odhalit). Pokud se podaří nalézt příčinu, nejlepší je ji odstranit, jinak se léči tzv.symptomaticky - potlačováním obtíží. Sem patří i léčba Aeriusem. Návyk na něj nevzniká a může se užívat dlouhodobě. Záchvaty kopřivky mohou samy od sebe vymizet. Existuje také tzv.nesnášenlivost histaminu (nemusí být trvalá), pak je vhodné vyhnout se jak potravinám bohatým na histamin, tak tzv.uvolňovačům histaminu. Hodně histaminu obsahují mořské ryby, víno, rajčata, jahody, silný uvolňovač histaminu jsou jahody, citrusy, rajčata, mořské produkty, ananas, kiwi, mléko (ale ne jogurty či sýry), glutamát, benzoát, barviva a sulfidy. Kopřivku může spustit i čokoláda nebo kakao. Zkuste popátrat, co všechno by ještě mohlo u syna kopřivku spouštět (ne jen potraviny, skutečně cokoliv dalšího - ji jinak syn zcela zdráv? neperete v novém pracím prášku? nemáte doma třeba nový koberec? co zajímavého se dělo, když se objevila kopřivka, a proč se objevuje zrovna po 3 měsících? apod.), a poraďte se o tom se svou lékařkou.

Související dotazy

Kopřivka
Dobrý den, synovi (3,5roku) před cca 1,5rokem spadl...
Alergická kopřivka
Dobrý den, včera se mi na ruznych castech tela objevila...
Kopřivka
Dobry den, jiz od rijna me trapi vyrazky (po 4mesicnim...
Kopřivka
Dobrý den,před půl rokem mi zjistili alergii na kravské...
Kopřivka
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,začali se mi dělat...
Kopřivka
Dobry den,prosim o radu. Je mi 30, jsem 4 mesice po...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Akutní hepatitida C a práce v potravinářství

Dobrý den,asi sem se nakazila hepatitidou typu C,zatím čekám,první testy dopadli...

Akutní cholecystektomie?

Dobrý den pane doktore,mám určený termín cholecystektomie za měsíc,ale nyní...

Akutní IMC

Dobrý den, Začalo me pálit přirození při čůrani , dvakrát to bylo po sexu...

Akutní infekce a neutrofilie

Dobry den. Pred tremi tydny se mi ze dne na den udelalo zle. Vyskocila mi teplota...

Akutní infekce horních cest dýchacích

Dobrý den Včera jsem se cítil v práci hrozně unavený a slabý ale myslel jsem...

Akutní infekce horních dýchacích cest

Dobry den, v poslednych dvoch dnoch mam problemy s unavou, kazde rano ked sa...

Akutní intersticiální nefritidu

Dobrý den, našemu synovi dnes u lékaře do zprávy napsali, že má akutní tubulo-intersticiální...

Akutní kašel

Dobrý den, čtvrtý den mám kašel, jsem bez teplot, bez rýmy, jen trochu únava,...

Akutní kašel

Dobrý den pani doktorko,je mi 38 let: už nevím kam se obrátit,chodím od vyšetření...

Akutní konjunktivitida

Dobrý den už asi týden mám trochu zakalené oči a trochu potrhané žilky co by...

Akutní kopřivka

Dobrý den paní doktorko, děkuji moc za odpověď, přivedla jste mě na otázku,...

Akutní kožní zánět šourku

Dobrý den, již nějaký týden mě trápí cosi na šourku. Je to začervenalé a svědí...

Akutní krvácení do mozku

Dobrý den, paní doktorko. Předem Vám chci velmi poděkovat na zodpovězení mého...

Akutní kyretaz kvůli samovolnému potratu

Dobrý den, před týdnem v pondělí večer jsem podstoupila akutni kyretaz kvůli...

Akutní laryngitida

Dobrý den p. doktore. Můj syn (nyní 6 let) je veden na slabý astmatik cca od...

Akutní leukémie

Mé mamince diagnostikovali akutní leukémii a zahájili chemoterapii. Bývají vhodnými...

Akutni leukemie

Rada bych se zeptala na jednu vec,ktera mi velice tizi.Muj tatinek zemrel na...

Akutní limfadenitida

Dobrý den,už cca 2 měsíce mám příznaky jako první časté močení potom žízně a...

Akutní lumbago

Dobrý den, Ve zprávě od lékaře mám napsáno: Výrazná porucha statiky LS páteře...

Akutní lumbago

Dobrý den,od 2.ledna jsem na nemocenské pro akutní lumbago v bederní oblasti....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zpoždění menstruace

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat.. mám 11 dní zpoždění menstruace.. bolí mě...

Cysta vaječníku

Dobrý den, byla jsem na preventivní kontrole u gynekologa. Řekl mi, že mám...

Epilepsie u dítěte

Dobrý den, mé dceři zjistili z vyšetření EEG že má epilepsii, záchvat neměla...

Bolesti varlat

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je možné že mě bolí varlata ze sexuální...

Bolesti a tlak v břiše vleže

Dobrý den, ráda bych se zeptala na zvláštní bolesti a tlak v břiše, které se...

Růžovo hnědý výtok

Dobry den, chtěla bych se jen zeptat. Dne 10.3. Jsem dostala svou pravidelnou...

Něco ze mě vypadlo

Dobrý den, Chci se zeptat. Teď jsem dobrala první platicko antikoncepce, na...

Výtok

Dobrý den,jsem v 36tt a asi uz 4 týden mam jiný výtok. Předtím jsem trpěla hodně...

Cysta vaječníku

Dobrý den :) .. Chtěl bych se zeptat, během 4 měsíců se mi objevila cysta na...

Bolest kotníku

Již v létě jsem zřejmě prodělala výron kotníku. U lékaře jsem s tím nebyla,...

HŽT?


Světlý flíček na rtg snímku plic

ještě jednou zdravím...kašel přítel má - zvlášť po ránu odkašlává hleny (je...

Vyndání stehů po extrakci zubů


Cysta na vajecniku

Dobry den, pane doktore, z duvodu tridenni bolesti bricha v oblasti pupku me...

Pneumonie u pacienta ležícího na LDN

Dobrý večer. Minule jsem tu psal o svém strýcovi, co prodělal třetí mozkovou...

Tuhnutí levé strany krku

Dobrý den obracím se na Vás s dotazem. Minulý týden mi začal pomalu tuhnout...

Nolicin a Minerva

Přeji hezký den, chtěla bych se zeptat ohledně účinků dvou léčiv. Už asi 3...

Špatné dýchání a tlak na hrudi

Dobrý den, je mi 23 a strašně často se mi špatně dýchá a mám tlak na hrudi....

Čirý vodnatý výtok po užívání globulí

Dobry den brala jsem na maly zanet globulus natrio tetraborico a po dobrani...

Tlak-pocit na hornom viečku

Dobrý deň pán doktor, rada by som sa s Vami poradila ohľadom môjho problému. Už...

Reklama