Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Alergická urtika

Alergie Pavla 23.10.2021

Dobrý den, dcera se osypava ošklivou vyrazkou poprvé v srpnu po pozření nedozraleho kyselého vína jen na břiše ... Zabral fenistil kapky a do večera druhého dne reakce odezněla. Později se jí objevovaly flíčky jako štípance hlavně pod vlasy.. První co nás napadlo byli vši... Ale žádné hnidy ani vši jsme nenašli, ale preventivně jsme vlasy umyli anitiparazitnim šamponem... Svědění a fleky neustavali... Na radu dětské lékařky jsme koupili šampon na seboreu a hlava se zklidnila... Od září se jí ale vyrážka začala objevovat ve větší míře a častěji... Lékařka diagnostikovat exantem a predepsala 5kapek ráno a 5 večer kapek... Pár týdnů byl klid, od poloviny září zhoršení po mandarince...nasazen na 3 dny prednison... Ten zabral ihned ale po dobrani za 3 dny opět výsev fleku i přes zodac.... Nasazena změna delsoratadin 5mg půl tablety ráno opět zhoršení po tel. Konzultaci na pohotovosti zvýšená dávka ve čtvrtek na 1-0-1 na týden... Fleky začaly od středu mizet ... Dnes sobota ale ještě neodezneli a začali se tvořit nové. Dceři již nedávám žádné ovoce mimo banán ani zeleninu, nedělám kořeněná jídla pije již jen vodu mléko a černý čaj, nepoužívám žádnou aviváž jen lovela gel pro miminka, myje se jen vodou bez šamponu. Na alergologii jsme již objednáni na 4.listopadu....do té doby bych chtěla alespoň dceři ulevit od svědění. Prosím poraďte. Děkuji Pavla

1. doplňující dotaz 23.10.2021
samozřejmě se snažíme vypozorovat co způsobuje tyto reakce... Nejprve to byly opravdu kyselé věci... Nyní se opravdu ale vyvarujeme veškerým kyselý věcem. Včera manžel zapomněl a dal jí kousek listového salátů jinak žádné cukrovinky z ovoce jen velmi zralý banán žádnou zeleninu. A i tak se vyrazka vrací...

2. doplňující dotaz 25.10.2021
Jogurty máme také vyřadit? nevím zda jsou považovány za zrajici potraviny. Jinak jsme již kromě mléka, vysoce procentní šunky, vajíček, brambor rýže, těstovin, pečiva a masa, které převážně dusim a kořením pouze soli plus česnek a cibule myslím vyřadili vše mimo ořechy čokoládu i kakao. O dalším vyšetření se poradím s pediatrem. Máte zkušenost v případě alergie na potraviny, že již bude přetrvávat? Nejhorší pro dceru je zákaz ovoce a zeleniny.. čím se případně v jídelníčku nahrazuje? Nikdy neměla žádnou alergii na jídlo...

Odpovídá lékař:

MUDr. Michal Prokeš

Specializace: Pediatrie / Praktické lékařství pro děti a dorost Pracoviště: Dětské oddělení, Nemocnice České Budějovice

Dobrý den, děkuji za dotaz.
Pokud nezabírají intenzivně podávána antihistaminika - je možné zopakovat podání kortikoidu - Prednison tablety opět na tři dny. Pokud doma máte (jinak je nutno nechat si předepsat na pohotovosti). Je to však pouze úlevová léčba, je důležité vypozorovat co dceři tyto potíže způsobuje a pokusit se jim vyvarovat.
Dávku antihistaminik bych již nezvyšoval.
Vyšetření lékařem ihned pokud začne mít dcera pocit otoku jazyka nebo dechové obtíže.
Váš dotaz si dovolím k druhému názoru předat specialistovi.
Přeji Vám brzké zlepšení.

Odpovídá lékař:

MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie‎, Imunologie‎ Pracoviště: MMUNIA spol. s r.o.

Dobrý den, při akutním výsevu urtiky se nemusíte bát podat Desloratadin 5mg 1 tbl. až 2 tbl. denně, na noc lze přidat Dithiaden tbl. 1/2-1 tbl. , pokud bude výsev přetrvávat lze podat dle hmotnosti dcery opět Prednison tbl. . Z diety vynechejte nejen kyselé, ale i ořechy, čokoládu, ryby, ovocné čaje, kvasící , zrající potraviny.
Ideální by bylo 5 dní před alergologickým vyšetřením antihistaminika /léky na alergii/ i Prednison vynechat, pokud to půjde.
Nyní bych provedla alespoň základní krevní odběry - krevní obraz, CRP, jaterní testy, funkce štítné žlázy. Urtika nemusí mít vždy příčinu pouze v alergii. Stále pozorujte možné spouštěcí faktory - potraviny, nové léky, nové prostředí, kosmetika, infekční onemocnění ...
Přeji hezký večer.

MUDr.Marcela Vorlíčková

Odpovídá lékař:

MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie‎, Imunologie‎ Pracoviště: MMUNIA spol. s r.o.

Dobrý večer, nemusí se jednat s jistotou o potravinovou alergii, uvidíte, co odhalí alergologické vyšetření. Pokud se po jogurtech nezhoršují kožní nález, tak v dietě mohou být zařazeny. Ze zeleniny zkuste okurku, saláty, ovoce můžete zkusit lehce povařené. Pokud je vynechání krátkodobé, není potřeba doplňovat vitamíny. Kožní projevy mohou být pouze přechodné a někdy i spontánně vymizí.
Přeji hezký večer MUDr.Marcela Vorlíčková

Související dotazy

Alergická kopřivka
Dobrý den , před par dny se mi na obou rukou objevily...
Alergická rýma
Dobry den mam takovy dotaz, mam ucpany nos furt smrkam,...
Alergická reakce
Dobrý den, Normálně nepoužívám krémy na obličej, byla...
Metformin a alergická kožní reakce
Dobrý den, mám takovýto dotaz známá začala užívat Metformin...
Je to alergická reakce nebo spis psychický problém?
Dobrý den, chci se zeptat, je mi 19 let a poslední...
Alergická vyrážka
Dobrý den, včera v pátek jsem se vrátila z oslavy...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Alergická rýma

Dobrý den, za 14 dní bych měla absolvovat operaci - totální endoprotézu kyčle...

Alergická rýma

Dobry den Syn (11 let) byl vyšetřen na alergologii, má alergii na roztoče...

Alergická rýma

Dobrý den, Mám problémy s rýmou už. cca od 17 let, teď je mi 24 let. Mám pořád...

Alergická rýma

Dobry den, je vhodne uzivat sprej Avamys jiz cca 6 tydnu po septoplastice? V...

Alergická rýma

dobry den, mam hey fever, alergii na brizu a jine kvetouci stromy

Alergická rýma

Dobry den mam takovy dotaz, mam ucpany nos furt smrkam, pcikam a svedi me oci...

Alergická rýma - jaké léky

Dobrý den, jsem alergik na trávy a už přes měsíc mám rýmu, které se nemůžu zbavit,...

Alergická rýma - jít či nejít k lékaři?

Dobrý den, už od dubna pořád kýchám a smrkám žluté hleny. Laicky jsem to...

Alergická rýma a operace

Dobrý den chtěla bych se zeptat zda před chirurgickým zákrokem v narkoze vadí...

Alergická rýma a těhotenství

Dobrý den. Již od dětství trpím alergiemi, lehčí formou astmatu a sennou rýmou....

Alergická utrika

Dobrý den, včera se mi na 2 místech na těle při kontaktu s dekou velmi rychle...

Alergická vyrážka

Dobry den, muze jit o alergickou vyrazku, kdyz vubec nesvedi? Objevuje se po...

Alergická vyrážka

Dobrý den, už pár týdnů mě dost trápí svědivá vyrážka. Dělá se mi jen přes noc....

Alergická vyrážka


Alergická vyrážka

Dobrý den, přítel se ráno probudil a po celém těle měl červené vystouplé pupínky....

Alergická vyrážka

Dobrý den, zhruba před týdnem se mi na ruce (hřbet a mezi prsty) objevila vyrážka,...

Alergická vyrážka

Dobrý den, tatínka 68 let trápí již téměř dva měsíce vyrážka, která svědí, zprvu...

Alergická vyrážka

Dobrý den, včera v pátek jsem se vrátila z oslavy ,ve čtvrtek kolem 9 h.vecer...

Alergická vyrážka

Dobrý den, zhruba před měsícem se mi na pravém boku objevil červený, suchý svědivý...

Alergická vyrážka

Dobry večer,beru prasky Menoxin a objevila sem na tele nejaku viražku muze byjt...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Otok kolene

Dobrý den pane doktore. Prosím o radu. Před ca. 4 týdny se mi na vnější straně...

Piercing ucha a jeho náslekdy

Přeji dobrý den. Poprosila bych o radu. Je mi 16 let a udělala jsem hloupost....

Pocit tlaku v krku

Dobrý den, už téměř 2 týdny mám každý den pocit jakoby "knedlíku" v krku, nebo...

Pálení močové trubice


Řídká stolice po antibiotikách

Dobrý den, dcera 6 let brala před třemi měsíci antibiotika a od té doby má...

Vyšší d-dimery

Dobrý den, je mi 27 let a v krvi mi byli zjištěny vyšší d-dimery ( zhruba dvojnásobné...

Červený flek nad kuličkou na prsu

Dobry den , mam dotaz ... pred mesicem se mi narodila holcicka a tyden jsem...

Pád na kole na zápěstí


Měření délky penisu

Dobrý den, měl bych dotaz asi spíš na nějakého urologa či sexuologa, ohledně...

Citlivé a tvrdší varle

Dobrý den, je mi 15 let a před cca měsícem jsem byl na chirurgii s tvrdším varletem,...

Trombotizovaný hemoroid

Dobrý den, Mám trombotizovaný vnější hemoroid-udělal se mi po baronově ligaci...

Čepy na mandlích a krvácení

Dobrý den, už několik let mě trápí čepy na mandlích, respektive jen v pravé...

Nejde přetáhnout předkožka

Dobrý den, jsem 14letý mladík a nejde mi přetáhnout předkožka. Cítím a vidím...

Pluzgier na zaludi

Dobry den Asi rok a pol mam problem so zapalmi predkozky, ktore su ale bakterialneho...

Ekzém na lýtku

Dobry den,uz dva roky se lecim s koznim ekzemem na lytku leve nohy,pan doktor...

Svědění konečníku

Dobrý den, už tři dny trpím svěděním v oblasti konečníku (zejména při pohybu)....

Erekce

Chtěl bych se na něco zeptat co mě trápí několik měsíců. Právě už před pár měsíci...

Nedrží mi předkožka za žaludem

Dobrý den, při erekci mi příliš nedží předkožka za žaludem (i když jde normálně...

Kašel, bronchitida, antibiotika

dobry den,je to zhruba mesic a pul co jsem prodelala akutni bronchitydu,byli...

Vyrážka

Dobrý den, můj přítel má už 14 dní ošklivou vyrážku po celém těle. Je zarudnutá,...

Reklama