Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Alergie na ATB

Dětské nemoci Zdenka 11.7.2017

Dobrý den, čtyřletý syn má hnisavou rýmu, 4.7. dostal na ORL atb Amoksiklav, ale protože se u něj od 9.7. objevily horečky 39,6, doktorka atb vyměnila za Fromilid. Horečky trvají stále, ale problém je, že dnes, 11.7. se ráno syn osypal - jednalo se o kopřivku, která trochu svědila, teď se pupínky rozlévají a slévají. Nejvíce je postižený obličej (tváře a nos), šíje, ramena, jinde po těle má vyrážku také, ale už jsou to jednotlivé pupínky Může se jednat o alergii na atb? případně na která? Nevím po jaké době se může vyrážka objevit, je to reakce na stará nebo nová atb? děkuji za radu

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, bohužel to Vám neřeknu, jako alergická reakce to skutečně vypadá, určitě na jedny z antibiotík, ale klidně jak na Augmentin (k tomu by jsem se přiklonila, dělá alergické reakce častěji a to obvykle několik dní po jeho dobrání), ale také klidně na Fromilid. Stejně budete ATB muset vysadit, ideálně nasadit antihistaminikum Zodac, Xyzal a kůží omývat chladnější vodou bez mýdla. Já pevně doufám, že ATB byla nasazována plně indikovaně, to znamená minimálně na základě pozitivity CRP s hodnotami nad 50, či při leukocytóze s posunem doleva v krevním obraze, nebo výtěru z nosu s kultivačním vyšetřením, kde pak se určí i citlivost konkrétní bakterie a není potřeba s ATB experimentovat. Vzhledem k letní sezóně jsou virové infekty doprovázeny nazelenalou sekrecí z nosu a horečkou zcela běžné, zatímco bakteriální spíše vzácné, a také je velice malá pravděpodobnost rezistence na Augmentin, který jak chápu byl změněn že nezabral. Určitě je potřeba posléze alergologické vyšetření a určení o jakou alergii se jednalo, jinak by se z léčby do budoucna vyřadili dvě základní a největší skupiny ATB, jak PNC tak makrolidy, a to by byla obrovská škoda. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Atb
prominte že zase otravju ale potřebuju slyšet nazor...
Alergie na penicilin
Dobrý den. Jsem alergická na amoclen a amocyklav....
ALERGIE
Dobrý den,zajímalo by mě,zda by můj půlroční syn mohl...
Alergie
Dobrý den,mému ročnímu dítěti byla prokázána mimo jiné...
Alergie
Dobrý den, mám otázku na alergologii mi dělali před...
Alergická reakce na atb
Dobrý den, 25. 3. v pátek jsem dostala horečku, bolely...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Alergie na antibiotika

Dobrý den,před 14 dny jsem dobrala ospen,mám fleky po těle jako škrábance.Už...

Alergie na antibiotika

Dobrý den,před 14 dny jsem dobrala ospen,mám fleky po těle jako škrábance.Už...

Alergie na antibiotika

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda je možné pomocí imunologických testů zjistit...

Alergie na antiglaukomika

Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat mám dlouhodobě vysoký tlak v očích a mám...

Alergie na antihypertenziva

Dobrý den, užívám cca 30 let léky na vysoký tlak a v poslední době mám na tyto...

Alergie na antikoncepci

Dobrý den, asi 15 let jsem brala antikoncepci Minisiston bez jakých koliv problémů....

Alergie na antikoncepci, jakou ochranu tedy užít?

Dobrý den, moje 18ti letá dcera užívá asi rok antikoncepci. Asi 2 měsíce po...

Alergie na arašídy

Dobrý den, mému 18 měsíčnímu synovi byla prokázána alergie na roztoče a arašídy....

Alergie na Aspergillus fumigatus

Máte zkušenosti s léčbou?Běžná léčba proti astmatu nezabírá,kašlu a stále mám...

Alergie na Aspergilus fumigatus

Máte zkušenosti s léčbou ?

Alergie na AUGMENTIN duo

Dobrý den paní doktorko, můj tříletý syn právě prodělává silnou kožní alergii...

Alergie na Augmentin?

Dobrý den, 3 dny po dobrání Augentinu 1g jsem se celá osypala. Nejvíce červených...

Alergie na Aurorix

Dobrý den. Chtěl bych se optat co mám dělat když me byl předepsán Aurorix a...

Alergie na barvu

Dobrý den, jsem alergická na pernamentní barvu, ale kvůli práci si potřebuji...

ALERGIE NA BARVU !

Dobrý den prosím o odpověď já jsem si obarvila hlavu asi před rokem ale měla...

Alergie na barvu na vlasy

Dobrý den,chci se jen zeptat.Během kojení jsem si barvila vlasy.Bohužel poprvé...

Alergie na barvu na vlasy

Dobrý den, chci se zeptat udělají mi na alergologii test na všechny alergie...

Alergie na barvu na vlasy

Dobrý den, prosím o radu ohledně barvení vlasů. Před půl rokem jsem si obarvila...

Alergie na barvu na vlasy

Dobrý den, ve čtvrtek jsem si barvila vlasy a nejspíš mám alergickou reakci,...

Alergie na bílkovinu KM

Dobry den, muj 10 mesicni mesicni syn je cca 2 mesice jakoby nastydly, kdyz...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Jak dlouho je ještě člověk pro své okolí nakažlivý?

Dobrý den, chci se zeptat na možnost nákazy plicními chlamydiemi. Manžel...

Bolest v oblasti hrudní kosti

Dobrý den, už 3 týdny mě bolí v oblasti horní 2/3 hrudní kosti při hlubokém...

Bolest u ucha

Dobrý den, je mi 13 let a pod levým uchem mám malinkatou bouličku, která nejde...

Oteklé stydké pysky po sexu

Dobrý den, nedávno se u mě objevil problém. Po sexu mě začne pálit vchod do...

Bolest zubu

dobrý den, už od února 2017 se léčím se zubem. Bolel mě zub na skuz a na teplý...

Ozvěny v levém uchu

Dobrý den, cca 2 měsíce trvají potíže... Z ničeho nic, silné ozvěny v uchu...

Vystouplý hrbol/boule na holenní kosti

Dobrý den, před třemi dny jsem si nahmatala vystouplý hrbol/bouli na holenní...

Bolest hlavy při zátěži

Dobry den, chodim pravidelne cvicit a beham. Minule utery jsem po cviceni v...

Silné krvácení při menses, světlá krev

Dobrý den, vždy jsem měla velmi silnou menstruaci, ale v poslední době už mám...

Opakovana kyla v jizvě

dobry den před 7 lety jsem onemocněla zhoubnym onemocněnim děložniho čipku ,nejdřive...

Vysoká tepová frekvence

Dobrý den,potřebuji poradit....Asi to nejspíše začalo od porodu kdy mi byl diagnostikován...

Gynekologie online

Dobrý den, s kamarádkou jsme zkusili napsat o informace jedné společnosti, která...

Častá slabost při zátěži

Dobrý den, krátce Vám popíšu jaké mám problémy.Jsem aktivní sportovec na vyšší...

BOULE NA HOLENI

Dobrý den, cca před půl rokem se mi na holeni udělala boule. Při doskoku (hlavně),...

Vynechání léku na vysoký krevní tlak

Dobrý de, chci se zeptat, používám na vysoký krevní tlak Amlessa 8mg/5mg ráno...

Obava z rakoviny slinivky

Dobry den, vcera jsem psal ohledne slinivky a vysetreni krve. Jestli je mozne...

Extrakce zubu

Dobrý den, mám jít na extrakci 7 nahoře vlevo. Mám panickou poruchu, nevadí...

Bolesti v levém boku a podžebří

Bolesti v levém boku a podžebri. Dobrý den už asi rok mě občas trapi mírně...

Dlouhodobé užívání hylaku

Dobrý den,chci se touto cestou zeptat zda mohu dlouhodobě užívat Hylak forte...

Nateklá lýtka

Dobrý den, je mi teprve 19 let, ale už delší dobu mě trápý oteklá lýtka. Ráno...

Reklama