Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Alergie na bodnutí včel a vos

Imunita Petr 30.1.2014

Dobrý den,
Jsem alergický na bodnutí včely či vosy, respektive vždy mi to kolem vpichu oteče a rozsáhle se zanítí a většinou chodím na chirurgii na ošetření. Tam mi řekli, že mám zaděláno na slušnou alergii. Dušnost a podobné příznaky zatím nemám. Jinak alergií až tolik netrpím, až na alergii na některé antibiotika a občasné senné rýmy nic.
Chci se prosím zeptat, zda je možné v období jaro – podzim brát nepřetržitě Zyrtec či podobně jako prevenci proti alergii na bodnutí včel, vos, sršní či čmeláků?
Mohou mi nějak na alergologii pomoci jinak než desenzibilizací, což je prý léčba letitá a na na dlouhou trať? Není to pro organismus zátěž brát stále antihistaminikum.

Díky Petr

MUDr. Aleš Ducháček
Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček


Dobrý den,
by bylo na místě provést nejdříve alergologické vyšetření. Silná místní reakce na bodnutí ještě nemusí nutně znamenat "slušnou alergii". Alergolog se po provedení vyšetření a zjištění detailů s Vámi domluví na dalším vhodném postupu - mimo jiné vyhodnotí riziko závažné celkové reakce po bodnutí hmyzem a doporučí postup pro takový případ. Desenzibilizace je sice léčba dlouhodobější, ale v případě alergie na hmyzí bodnutí velmi vhodná a účinná (indikovat ale musí alergolog na základě výsledků vyšetření). Dlouhodobé užívání antihistaminika je sice bezpečné, ale Ve Vašem případě by myslím postačovalo mít ho u sebe a užít hned v případě bodnutí, než ho brát "preventivně". Užití může ale být účelné i z hlediska senné rýmy, kterou taky popisujete. Domluvte se tedy se svým praktickým lékařem na doporučení k alergologickému vyšetření. Přeji hodně štěstí!

Související dotazy

Alergie na hmyzí bodnutí
Dobrý den, setkala jsem se s názorem, že pokud ještě...
Bodnutí vosou - otok
Dobrý den, Dnes při močení venku mne bodla vosa do...
Otok po bodnutí vosy
Dobrý den, asi před 24 hodinama mě bodla vosa první...
Bodnutí vosou do předloktí a bolest svalu
Bolest předloktí po bodnutí včelou. Dobrý den, před...
Alergie na vosí bodnutí
Dobrý den, prosím o radu. Jsem alergická na vosí...
Lokální reakce po bodnutí vosou
Dobrý den, synovce (9 let) bodla včera odpoledne do...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Alergie na bílkovinu kravského mléka, kasein, sóju.

Dobry den,lekar mi zjistil alergii na kravske mleko,kasein a soju,co tedy nesmim...

Alergie na bílkovinu kravského mléka, reflux nebo ještě něco jiného?

Dobrý den. Má tříměsíční holčičku a stále strašně bojujeme s krmením. Od 3 týdnů...

Alergie na bílkovinu mléka

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat co přesně znamenají synovi(7let)...

Alergie na Biseptol

Dobrý den. Lékař mi předepsal BISEPTOL 480 pro léčbu angíny,měl jsem si vzít...

Alergie na Biseptol

dobrý večer.Mám desetiletého syna u kterého byla zjištěna vrozená vada zdvojená...

Alergie na biseptol

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co mám dělat s kožní reakcí po celém těle,...

Alergie na BKM

Dobrý den, mám dotaz ohledně mé roční dcerky. Při roční prohlídce jsem se naší...

Alergie na BKM

Dobrý den, potřebovala bych poradit, malému je rok, začíná papat i chleba, co...

Alergie na BKM

Dobrý den paní doktorko, u mé dcery, 23m byla diagnostikována alergie na bílkovinu...

Alergie na BKM

Dobrý den,před časem jsem se dotazovala na neklidné spaní mé dcerky a zažívací...

Alergie na Canabis od Bione

Dobrý den, asi přes 14 dny jsem na doporučení vyzkoušela sampon a kondicioner...

Alergie na cigaretový kouř

dobrý den mam dotaz jestli mužu mít alergii na kouř z cigaret pracuji 8let jako...

Alergie na česnek

Dobrý den. Před nedávnem mi doktorka, opakovaně naměřila zvýšený tlak cca 135-140/80-90....

Alergie na česnek

Dobrý den, prosím- je možné, aby mi česnek, který užívám pravidelně jako výluh...

Alergie na česnek?

Dobrý den, mám problémy s česnekem. Když ho cítím, tak začnu pčikat, smrkat...

Alergie na čokoládu

Dobrý den mám problém, se kterým mi doufám pomůžete. Mívám občas stavy kdy mi...

Alergie na čokoládu ??

Dobrý den,pokaždé když jím čokoládu tak mě začne pálit v krku a musím se pořádně...

Alergie na diklofenak

Dobrý den,potřebuju radu.Zjistila jsem,že jsem alergická na kyselinu acetylsalicylovou...

Alergie na Duomox 1000

K doktorovi jsem šel se zánětem průdušek,dostal jsem duomox 1000 ,ale po užití...

Alergie na džíny

Dobrý deň. Ja som vám už sme raz písala aj sa Vás na to pýtala, ale nenašla...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Příčiny revmatismu...


Svědění konečníku, vyrážka

Dobrý den, mám takový choulostivý problém. Cca 2 měsíce pociťuji svědění v...

Poškozené vazy v rameni

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jak se dají léčit poškozené vazy v rameni, bolest...

Zápach z pochvy

Dobrý den, poslední dobou me dost obtěžuje poševní zápach jakoby po spermatu,někdy...

Bolest hlavy


Búšenie v uchu

Začala som, v noci cítiť búšenie -akoby srdca-alebo tep v pravom uchu, neprestáva...

Chvění po probuzení

Dobrý den, pozoruji na sobě již delší dobu, že když usínám a probouzím se tak...

Bušení srdce, tlak do hlavy


Svědění kůže při onemocnění jater

Dobrý den, třetí měsíc mám naordinovanou léčbu Ursofalkem a to za účelem vyléčení...

Clostilbegyt, ovulace, špatné dávkování

Dobrý den, mám problém s ovulací a snažíme se už rok o dítě. Mám cyklus 28 dní,...

Sípání, pískání při dýchání


Výtok při sportu

Dobrý den,pane doktore, poslední dobou se mi stává,že mám při sportu lehký výtok...

Studené ruce a nohy

Dobrý den, přítelkyně (26) má velmi studené ruky a nohy, zejména tedy prsty....

Zalehlé ucho

Dobrý den, již čtvrtý den mám zalehlé levé ucho,na Orl nic moc nezjistil,dal...

Vodnaté pupínky rukou


Náhle svědění kůže, která po škrábání zrudne a malinko opuchne

Dobrý den, jmenuji se Simona, je mi 20 let a již delší dobu mě trápí náhlé svědění...

Bolest a trpnutie(mravencenie)na lavej strane tvare v spankovej oblasti

Dobry den uz asi mesiac mam pocit trpnutia(mravencenia)na lavej casti tvare...

Astma?

Dobrý den bylo mi diagnostikováno lehké nealergické astma.chtěla bych se zeptat,...

Velmi silné záškuby na levém rameni

Dobrý den. Popis problému: Ležím na dovolené v posteli. Špatně jsem tu noc...

Od kolika let (v průměru) už je plně vyvinuté sperma?

Dobrý den, Je mi 12, za pár dní bude 13 a chtěl bych se zeptat od kolika let...

Reklama