Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Angína

Infekce Veronika 25.8.2016

Dobry den. Mam dotaz ohledne synovy diagnozy. Syn 2 roky mel prvni dva dny rymu. Ta 3. Den zmizela a dostal horecky 39. Na pohotovosti poslechove cisty, lehce zarudly krk CRP 11. 4. Den CRP 62 povlak na tonsilach, natekle uzliny, strep test negativni. Dostal penicilin injekcne, protoze uz to byla letos 4. Angina. Po 3. Davce penic. Stale horecky 39 i kdyz v delsich intervalech, CRP 72. Nasazen Klacid a diagnoza atypicka angina. Bylo mi receno, ze to muze byt virove a ATB nasazena aby nedostal sepsi. K tomuto mam nekolik dotazu. 1. Z ceho by mohl dostat sepsi? 2. Jak ted mohou ATB pomoci? Neublizi mu?3. Jsou horecky 5 dnu normalni? ted ma horecku jen kdyz usne, pres den je ok, bez TT, je to normalni? 4. Jsou 4 anginy do roka u dvouleteho ditete normalni? Omlouvam se za mnozstvi dotazu a predem dekuji za radu.

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, paní Veroniko. Chápu, že jste z celé situace vystrašená a vnímáte řadu nejasností, je ale třeba říci, že za okolností, kdy jsem nebyl přítomen synovu vyšetření může být mé vyjádření takto přes poradu jen orientační. Tedy: "Angína" je pojem používaný pro zánět postihující lymfatické tkáně v krku, typicky mandle, přičemž to nic neříká o původci zánětu - v užším smyslu se ale slovo angína používá běžně pro zánět streptokokového původu - strep. test byl ovšem u syna negativní, čili tuto možnost můžeme s velkou pravděpodobností vyloučit (měl jej pozitivní při předchozích zánětech?) - proto označení "atypická" angína. 2.) CRP 72, i když nejde o nějak hodně výrazné zvýšení, ukazuje přece jen na bakteriální infekci, proto bylo přistoupeno k nasazení antibiotika ("čistý" penicilin je cílen na streptokoky, Klacid je již širokospektřejší antibiotikum účinné i na jiné možné původce infekce horních dýchacích cest). Zmínkou o sepsi Vás asi příliš vystrašili, ale v případě neléčené bakteriální infekce vždy hrozí možný vstup bakterií i do krve (a to i při "nevinném" zánětu mandlí, středouší, dutin...), což může mít závažné následky. 5-denní horečky nejsou běžné, ale ani ne výjimečné, po nasazení Klacidu byl do 2-3 dnů nejdéle měla teplota ustoupit, pokud ne, měl by být stav znovu přehodnocen. To, že vzestup teploty nastává v noci, je celkem časté. 4 angíny ročně u dlouletého dítěte normální nejsou, zda je na místě pomýšlet na nějakou imunitní dysfunkci je na uvážení ošetřujícího pediatra, který zná synův celkový stav a vývoj. Přeji Vám, ať se synův stav brzy zlepší!

Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček


Dobrý den, paní Veroniko. Chápu, že jste z celé situace vystrašená a vnímáte řadu nejasností, je ale třeba říci, že za okolností, kdy jsem nebyl přítomen synovu vyšetření může být mé vyjádření takto přes poradu jen orientační. Tedy: "Angína" je pojem používaný pro zánět postihující lymfatické tkáně v krku, typicky mandle, přičemž to nic neříká o původci zánětu - v užším smyslu se ale slovo angína používá běžně pro zánět streptokokového původu - strep. test byl ovšem u syna negativní, čili tuto možnost můžeme s velkou pravděpodobností vyloučit (měl jej pozitivní při předchozích zánětech?) - proto označení "atypická" angína. 2.) CRP 72, i když nejde o nějak hodně výrazné zvýšení, ukazuje přece jen na bakteriální infekci, proto bylo přistoupeno k nasazení antibiotika ("čistý" penicilin je cílen na streptokoky, Klacid je již širokospektřejší antibiotikum účinné i na jiné možné původce infekce horních dýchacích cest). Zmínkou o sepsi Vás asi příliš vystrašili, ale v případě neléčené bakteriální infekce vždy hrozí možný vstup bakterií i do krve (a to i při "nevinném" zánětu mandlí, středouší, dutin...), což může mít závažné následky. 5-denní horečky nejsou běžné, ale ani ne výjimečné, po nasazení Klacidu byl do 2-3 dnů nejdéle měla teplota ustoupit, pokud ne, měl by být stav znovu přehodnocen. To, že vzestup teploty nastává v noci, je celkem časté. 4 angíny ročně u dlouletého dítěte normální nejsou, zda je na místě pomýšlet na nějakou imunitní dysfunkci je na uvážení ošetřujícího pediatra, který zná synův celkový stav a vývoj. Přeji Vám, ať se synův stav brzy zlepší!

Související dotazy

Angina
Dobrý den,jsem v 6tt a včera mi byla diagnostkovana...
Angína
Dobrý den,dcera 9 let..od září opakovaně anginy 4x...
Angína
Dobrý den, chci se zeptat zda mi byla správně diagnostikována...
Angina
Dobry den, chci se zeptat mám anginu a antibiotika...
Angina
Dobrý den, mám problém s angínami. Je mi 20 let a angínu...
Angina
Dobrý den, odjel jsem na výlet do Barcelony a propukla...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Angina

Dobrý den, toto je pouze testovací dotaz, v rámci CEEHackatonu spolupracujeme...

Angina

dobry den rad bych se zeptal jestli je mozne dostat anginu, jestlize pred...

Angína

Dobrý den, večer mě začalo škrábat v krku na mandlích bílé flíčky, ale bez teploty,...

Angína

Dobrý den,od listopadu mam už 5 ATB penbene,,doxibene,,klacid,,penicilin,a tet...

Angína

Dobrý den paní doktorko. Já jsem měla na začátku července akutní hnisavou angínu,...

Angína

Dobrý den již za dva dny budu dobirat antibiotika Ospen1500 na anginu (streptokok,hemofil)...

Angína

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, po kolika dnech začínají zabírat antibiotika...

Angína

Dobrý den, od soboty mě trápí velká bolest v krku, rýma a kašel, dneska jsem...

Angina

Dobrý den.Přítel trpí druhy měsíc bolestmi v krku,zvýšenou teplotou.Jako první...

Angína

Dobrý den, je mi 17 let a již po 4-té od ledna 2015 mám angínu, chtěla bych...

Angina

DOBRÝ DEN, BYLA MI DIAGNOSTIKOVÁNA STREPTOKOKOVÁ ANGINA.BYLO TO POMĚRNĚ OŠKLIVÉ....

Angína

Dobrý den, dnes (čtvrtek) jsem dostal angínu a byl mně předepsán lék Ospen 1500....

Angina

Dobrý den, v pondeli odpoledne se u me nahle objevila teplota , nevolnost a...

Angína

Dobrý den, v úterý jsem byla u lékaře,kde mi řekli,že mám angínu,nasadili antibiotika,jsem...

Angína

Dobrý den, přes víkend jsem spala u mého přítele, stěžoval si, že je nemocný...

Angina

Dobrý den mám dotaz - dcera (8 let), která prodělala dvě streptokokové tonzilitidy...

Angína

Dobrý den, měla jsem angínu a brala jsem antibiotika Ospen (na deset dní). Před...

Angína

Dobrý den, minulý týden jsem byla ulékaře a ten mi předepsal na angínu Azitromycin...

Angína

Dobry den. Mam anginu 11 den. Byla jsem u lekare a dostala jsem na 7 dni antibiotika....

Angina

Dobrý den trápí me neustále praskání koutku a nepříjemný pocit na rtech jakoby...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Prednison

dobrý den dva měsíce beru prednison a to 70mg denně a z vedlejších účinků mám...

Úraz nártu

Zdravím, mam na nartu tvrdou bouli i modrinu. Boule vubec neboli, dokonce ani...

ANtibiotika a alkohol


Duševní porucha, psychóza

Dobrý den, prosím, potřebuji pomoc. Bojím se jít přímo za psychologem, protože...

Bolest a tuhnutí svalů u lopatek


Tritico

Dobrý den, měl bych dotaz, zda-li existuje alternativa k léku Tritico 75 bez...

Nepravidelná menstruace


Podkožní tukové bulky

Synovi odstranil lékař asi dvacet tukových bulek.Některé se zase zvěčují.Co...

Bolest v krku, pocit knedlíku


Krvácení po hysterektomii

Dobrý den.V březnu loňského roku mi byla provedena hysterektomie pro myom.Poté...

Bolest na pravé straně u hrudníku při nádechu

Dobrý den, je mi 16 let a mám takový problém,že už asi 2 dny mě při nádechu...

Jsem odeslána na HSK v CA

Dobrý den, v 5/16 jsem měla velmi silnou menstruaci s velkými sraženinami krve,...

BETABLOKÁTOR

Dobrý den Mám 50 let a před rokem mi diagnostikovali onemocnění štítné žlázy...

Svědění kůže po ATB

Dobrý den, asi tři týdny Zpátky jsem bral antibiotika a hned první den mě záčála...

Červené fleky na žaludu


Posun L5-S1

Dobrý den pane doktore, předem děkuji za Vaši odpověď. Chtěla bych znát Váš...

Ureaplasma urealyticum


Podezření na zápal plic

Dobrý den, v pátek jsem byla u obvodního lékaře s podezrenim na bakteriální...

Zánět štítné žlázy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zánět štítné žlázy, který mě byl zjištěn...

Zalehlé ucho

Dobrý den, již čtvrtý den mám zalehlé levé ucho,na Orl nic moc nezjistil,dal...

Reklama
Zavřít