Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Anopyrin v těhotenství

Hematologie Mária 14.11.2020

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či v prípade priložených výsledkov je nutné resp dobre počas tehotenstva užívať lieky na riedenie krvi. Vzhladom na aktuálnu situáciu s kovidom a vsetkým okolo sa neviem dostat k lekarovi hematologovi na vyhodnotenie /z ich strany prekladanie terminov/.
V krátkosti: Mám 39r, 10,5ročné dieťa, po 2 rokoch snahy o otehotnenie v I/2020 spontánny potrat v 10.tt, VII/2020 soft IVF v Brne s neúspešným v kladom, odporučené pred ďalším vkladom imunologické a hematologické vysetrenie. Nečakane som však spontánne otehotnela - teraz som v 7.týždni, AS+, zodpovedá veľkosťou (v januári zaostával od začiatku). Z imunológie beriem medrol 2,5 mg /zvýšené cytokíny/. Podarilo sa mi získať aspoň výsledky z hematológie, gynekológ povedal, že sa tým výsledkom z hematológie úplne nerozumie, ale preventívne mi nasadil anopyrin 100mg (aj kvôli tomu, že v predchádzajúcej gravidite som mala preeklampsiu). V letáku sa však píše, že v 1.trimestri sa nesmie uživat /aj pri preeklampsii sa nasadzuje vraj az neskor - zač. II. trim/. V januári mi ho lekár tiež nasadil, po 4 dnoch brania som začala vsak krvácať a o 2 týždne potratila, preto mám pred tým rešpekt. Okrem toho užívam progesteron 600mg/den. Všetky ostatné parametre vyšetrenia sú ok/negatívne. Ďakujem za odpoved.

MUDr. Eliška Novotná
Odpovídá lékař:

MUDr. Eliška Novotná

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Praktický lékař MUDr. Novotná

Dobrý den,
Váš dotaz směřuji na našeho hematologa, aby zhodnotil krevní odběry.
Anopyrin se nesmí brát ve III. trimestru vůbec, v I. trimestru pouze po poradě s lékařem.

S pozdravem MUDr. Eliška Novotná

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Kaššovicová


Dobrý den,

děkuji vám za dotaz, který v ordinaci řeším velmi často.

Dle přiložených zpráv vyplývá, že nemáte trombofilní stav, tedy sklon ke zvýšené srážlivosti krve. Potrat ani preeklampsie tedy pravděpodobně nebyly způsobeny zvýšenou srážlivostí krve. Pravidelné sledování v těhotenství na hematologii proto není zcela nutné - já někdy pacientky sleduji, někdy ne.
Přesto v dalších těhotenstvích doporučujeme preventivní podávání kyseliny acetylsalicylové ke snížení rizika potratu v I.trimestru a ke snížení rizika preeklampsie užívání do 34.-36.týdne.

Anopyrin dáváme běžně těhotným v I.trimestru jako prevence časného potratu (pomáhá implantaci blastocysty), dáváme běžně celé těhotenství v prevenci preeklampsie či HELLPsy či IUGR (dle výsledku prvotrimestrálního skríninku) a nejpozději v 36+0 vysazujeme, tedy dáváme i ve III.trimestru.
Jeho bezpečnost v dávce 100-150mg prokázalo několik studií - nezvyšuje riziko abnormalit plodu, krvácení v těhotenství včetně abrupce placenty, antenatálního uzávěru Botallovy dučeje, intraventrikulární krvácení.

U pacientek, které potrácejí na úplném počátku těhotenství, kdy ještě plod ani nemá srdeční akci, nasazujeme ihned po zjištění pozitivního těhotenského testu. Důvod proč se nasazuje Anopyrin v prevenci preeklampsie až ve II.trimestru je ten, že se zjistí riziko preeklampsie/IUGR až z prvotrimestrálního skríninku, který se provádí 11.-13. týden těhotenstív. U pacientek, které prodělaly preeklampsii v předchozím těhotenství, mají zvýšené riziko preeklampsie, proto je jim doporučován Anopyrin v prevenci už v I.trimestru - měl by být nasazen nejpozději do 16. týdne, není uvedeno kdy nejdříve.
Máme i pacientky, které užívají Anopyrin již prekoncepčně, např. při pozitivitě protilátek proti spermiím.

Přeji vám klidné těhotenství
s pozdravem
MUDr. Veronika Kaššovicová

Související dotazy

Anopyrin a INR
Dobrý den, mám dvě umělé chlopně a beru Warfarin. INR...
Anopyrin a INR
Dobrý den,chtěla jsem se prosím zeptat na hodnotu INR,které...
Nejasné průjmy
Dobrý den několik dní po ránu mívám průjem.Je to i...
Poškozují statiny naše svaly ??
Jsem po angioplastice několik let beru sorvasta20mg...
Užívání Anopyrinu
Dobrý den pane doktore, měl bych dotaz ohledně užívání...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Anopyrin vys.krevní tlak

Lékař mi předepsal mimo Tamil na vys.tlak ta ké Anopyrin.Po přečtení přiloženého...

Anopyrin - užívat ráno nebo večer?

Dobrý den,kromě léků (lorista 50 ráno, lokren 1/4 ráno,poledne rosucard 20,...

Anopyrin 100 mg, Doxium 500 - alkohol

Dobrý den, jsem po plastické operaci kolene a dostal jsem léky Anopyrin (0-1-0)...

Anopyrin a Ascorutin

Má nějaký preventivní účinek braní jednou denně jednu tbl. Anopyrin 100 mg a...

Anopyrin a injekce do svalu

Dobrý den,dnes jsem byla na obstriku zad , dostala jsem injekci (mydocalm a...

Anopyrin a INR

Dobrý den, mám dvě umělé chlopně a beru Warfarin. INR mám udržovat v rozpětí...

Anopyrin a INR

Dobrý den,chtěla jsem se prosím zeptat na hodnotu INR,které u mě je 0,9.Je mi...

Anopyrin a Stacyl

Dobrý den,prosím,je možné nahradit lék Anopyrin lékem Stacyl? Obsah je u obou...

Anopyrin k předejití vysokého TK v těhotenství

Dobrý den, chci se zeptat na Váš názor o užívání Anopyrinu 100mg v těhotenství....

Anopyrin na zmírnění následků covid -19

Dobrý den, chci se zeptat ohledně jednoho léku. Byl mi předepsáno lék Anopyrin...

Anopyrin-užívání alkoholu,cigaret

Dobrý den, mám středně oteklý kotník a byl mi předepsán mimo mastí a ledování...

Anopyrin+alkohol

Dobrý den, již tři měsíce beru Anopyrin 100 (kvůli vyššímu počtu trombocytů...

Anorektální absces

před třemi týdny mi byl operativně rozříznut avyčištěn anorektální abces a poté...

Anorektální absces

Dobrý den. Občas se mi udělá nezid mezi pulkami nebo v blizkosti genitalii....

Anorektální píštěl

Dobry den, dekuji za predchozi odpovedi, prilozim tentokrate pro jistotu zpravy...

Anorektální píštěl

Dobrý den, již od roku 2004 mám perioanální problémy. Jde o píštěl na hrázi...

Anorexie

Dobrý den, moje kamarádka 39 let, trpí od dětství opakovaně anorexií a myslím,...

Anorexie

Dobrý den, mám dotaz ohledně prohlídky u lékaře- jdu se nechat převést od dětského...

Anorexie

Dobrý den, pravděpodobně trpím anorexií (měřím 166 cm a vážím 45 kg). Chtěla...

Anorexie

Dřív jsem vážila 53kg na 171kg.je mi 16let a řadu bych potřebovala. Já jsem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vysoké horečky, bolest celého těla

Dobrý den, od dnešní půlnoci mám vysoké horečky (38,5) bolí mě celé tělo jako...

Bolest zubu a oteklá dásen


DNA testy

Dobrý den mám dotaz ohledně testu DNA jak se přesně dělá ?? stačí zubní kartáček...

Covid a infekčnost

Dobrý den, 16.12. jsem měla pozitivní test na Covid. Kontakt s nakaženým 6.12.,...

Tromby

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat,mám přítelkyni která má 18 let,její otec zemřel...

Trombocytóza u kojence


Spermie

Dobrý den. Mám dotaz. Moje spermie nejsou klasicky bíle spíše průhledné až vodové....

Dáseň

Dobrý den. Všimla jsem si, že mám dáseň u jednoho zubu tak nějak "nahoru"...

Bulka s hnisem

Dobrý den, Mam již dlouhou dobu pupínek, bulku, z které mi teče napřed hnis,...

Komplikace po extrakci zubu

Dobrý den. Moc Vás prosím o radu :( 5.9. jsem byla s bolestí u zubaře(ne mého)...

Zubní drenáž

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Paní zubařka mi vytrhla 8. dole vpravo. Po...

Bulka na varleti


Vyrážka meziprstí

Dobrý den, na pravé ruce,hlavně mezi prsty mě trápí několik dní svědivá ložiska...

Bolavý zub nebo dáseň

Dobrý den, asi v lednu tohoto roku mi zubař vyvrtal zub, dal vložku na dva týdny...

Zažívací potíže po infekci covid-19

Dobrý den, prosím, chtěla bych se zeptat, koncem listopadu jsem prodělala nějakou...

Svědění penisu

Dobrý den,manžel si již několik dní stěžuje na svědění penisu.Používá Canesten,...

Zápal plic

Dobrý den.Jsem už 2 měsíce v prac.neschopnosti.Lékař u mne nepoznal rozsáhlý...

Nateklý krční čípek

Dobrý den, paní doktorko. Na téma krční čípek tu už bylo hovořeno několikrát....

Zvetseni prsou i mimo menstruaci

Dobry den, za posledni dva mesice se mi prsa zvetsily tak o jedno cele cislo....

Existuje nějaká alternativa Bioparoxu?


Reklama