Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Antidepresiva

Hana B. 20.9.2016

Dobrý den, zajímalo by mě, proč některá antidepresiva způsobují nárůst hmotnosti. Je to tím, že ovlivňují (zpomalují) metabolismus, nebo zvyšují chuť k jídlu, či jde o kombinaci obojího? Pokud jde o první příčinu, bylo by asi dost těžké, ne-li nemožné ovlivnit to třeba dietou nebo pohybem, což vyplývá i ze zkušeností pacientů v internetových poradnách... Pak bych měla dotaz ke konkrétnímu léku - po více než desetiletém užívání jsem po poradě s psychiatrem vysadila Wellbutrin a přešla na Brintellix, poté na Dulseviu. Obojí mi nesedlo, takže nyní zkouším fungovat bez antidepresiv. Při užívání Wellbutrinu jsem byla štíhlá až hubená, teď mám po 4 měsících 2-3 kila navíc. Hlavně mě ale trápí každodenní silné nadýmání,, může to mít nějakou souvislost s vysazením Wellbutrinu (popř. nasazením nových AD), a tedy i změnou metabolismu? Popř. s "rozhozenou" psychikou (třeba dráždivý tračník)? Užívám ještě Letrox 125 po thyreoidektomii. Ještě dodám, že moje reakce na léky atd. bývají dost intenzivní a netypické, takže i lékařka už spíše tápe :-) Moc děkuji za odpověď!

Odpovídá:

MUDr. Jan Vachek


Modernější antidepresiva ze skupiny SSRI a SNRI (např. Brintellix, Dulsevia) obvykle hmotnost neovlivňují nebo po nich dochází k úbytku tělesné hmotnosti, i když efekt na každého je individuální. Působí zvýšení dostupnosti přenašečů (serotonin, nordarenalin), jež ovlivňují různé komplexní procesy jako myšlení, spánek, náladu, ale i chuť k jídlu - spíše aktivují. Naopak po antidepresívech s tlumivým účinkem (sedativních), např. po mirtazapinu, dochází spíše k nárůstu hmotnosti. Nejde ale o jediný mechanismus, některé léky zvyšují touhu po sladkém nebo ovlivňují i jiné přenašeče přímo regulující tělesnou hmotnost (neuromodulátory). Celý problém je ale složitější, protože je známo, že při depresích je zvýšená hladina stresového hormonu kortizolu, což může vést k nárůstu váhy a rozvoji cukrovky. Naopak po zahájení léčby se metabolismus upravuje. Dieta a zvýšený pohyb pomáhá nárůstu váhy předcházet. Nadýmání nebývá častou komplikací léčby psychofarmaky. Trpíte-li dalšími příznaky dráždivého tračníku, zkuste nejprve dietu a režimová opatření - zjistit, co potíže zhoršuje, a to vynechat (čokoláda, káva, mléko, vejce, umělá sladidla ...), naopak zkusit např. čaje nebo tinkturu z heřmánku, fenyklu, máty, anýzu; jíst málo, nejíst tučné a ostré, malé porce, jíst v klidu, dobře vše rozkousat, nepít při jídle, nepolykat vzduch, nejist na večer, před spaním procházku, ev. z léků zkusit Espumisan a podobně. Tyto obtíže jsou často nepříjemné, ale nebývají nebezpečné. Pokud nepomůže výše uvedené, svěřte se gastroenterologovi.

Související dotazy

Antidepresiva
Dobry den spolykala jsem pred 15 minutami 6 antidepresiv...
Antidepresiva
Dobrý den, obrátila jsem se na Vás ještě s jednou prosbou....
Tinnitus a antidepresiva
Dobrý den. Kvůli tinnitu beru antidepresiva cipralex...
Antidepresiva
dobry den ,děkuji za odpověd ,užívám cipralex a předtím...
Antidepresiva
Dobry den ,chtěla bych se informovat jaky je rozdíl...
Antidepresiva generace
Dobrý den paní/pane doktoro/doktore, mám dotaz ohledně...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Antibiotitka+antikoncepce

Dobrý den, mám takový dotaz. Na léčbu angíny mi doktor předepsal antibiotika...

Antibiotka

Dobrý den,chtěl bych se zeptat na antibiotika doxybene a azitrox,pokuď tyto...

Antibiotoka a antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mohou mít antibiotika ROVAMYCINE 3M.I.U....

Antibitika

rád bych zas chodil do posilovny ale nejsem si jisty jestli je to vhodne jeste...

Antibitoika a alkohol

Dobrý den. Beru antibiotika Azitrox 500. Ve středu je mám dobrat, ale prý mají...

Antibotika po operativním odstranění močového měchýře - doplnění

Dobrý den, posílal jsem níže uvedený dotaz, na který jsem dostal rovněž níže...

Anticoncepce a pribirani na vaze

Chtela bych se zeptat,po porodu(srpen 09) jsem dostala antikoncepci Cerazette,pred...

Antidepresia

Dobrý den,mám úzkostněpanickou poruchu a už 12 let beru 1x denně 1,5mg lexaurin...

Antidepresia a sexualita

Dobrý den, můj dotaz spočívá v tom,jestli existují AD,po kterých nenastane...

Antidepresia, risperdal a sex

Dobrý den, chtěl bych se zeptat existují nějaká antidepresiva ,které nesnižují...

Antidepresiva

Dobrý den, je mi 21 let, a poslední dobou trpím úzkostnou poruchou, je to už...

Antidepresiva

Dobrý den, již 18 let užívám lék Cipralex. Po smrti otce v mých 11 letech u...

Antidepresiva

Dobrý den,rád bych se Vás paní doktorko zeptal na užívání Trittico AC 150,dostal...

Antidepresiva

Dobrý den,můžete mi prosím zdělit jaký je rozdíl mezi antidepresivy Escitalopram...

Antidepresiva

Dobrý den, jsem ve druhém ročníku, a zapsala jsem si do rozvrhu i předměty z...

Antidepresiva

Je možné nějak získat antidepresiva bez předepsání od psychiatra? Mám strach...

Antidepresiva

Dobrý den, už jsem zoufalá tak píšu. poprvé jsem začala brát antidepresiva...

Antidepresiva

Dobry den pane doktore. Chci se zeptat a poradit. Jiz skoro 4 mesice beru antidepresivum...

Antidepresiva

Dobrý den, mám na Vás následující dotaz. Již delší dobu cca. půl roku mě trápí...

Antidepresiva

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,zda-li se tloustne při užívaní Sertivanu,děkuji...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zánět nadvarlete


Bustural


Počurávání

dobrídem cose nosí na počurávání

Vyrážka v oblasti konečníku


Vyrážka s puchýřky


Zapomenutá pilulka


Coca cola u dětí


PhDr. Milan Štěpanovič

Ordinace klinického psychologa

Tahání, napěti a otok varlete


Borelióza


Nalez z EEG

Dobry den, v roce 2011 mi byla diag. panicka porucha. Již skoro 3 roky jsem...

Puzlování u oka


Cysty


Hnědý výtok po menstruaci


Zarudlá předkožka


Vyrážka na penisu


Dulek na cele


Tabák ničí žíly, nekuřte!


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×