Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Antikoncepce a antibiotika

Gynekologie Lucie 5.1.2017

Dobrý den, 29.12. jsem dostala antibiotika (Duomox 1000, dobrala jsem je 4.1.) a 30.12. jsem začala brát HA Minerva. Po celou dobu braní Atb, jsem pro zlepšení mikroflóry ve střevě, brala laktobacily (konkrétně Laktobacil forte s fruktooligosacharidy od firmy Naturline). V příbalovém letáku Atb je napsáno, že snižují funkci HA. Chtěla bych se tedy zeptat, jestli opravdu snižují funkci HA a jestli jsem toto riziko nesnížila braním laktobacilů. Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, společným nežádoucím účinkem všech antibiotik je negativní vliv na střevní mikroflóru. Bakterie, které zde žijí, se podílejí na „recyklaci“ hormonů. Hormony, které spolknete v pilulce, jsou v játrech pozvolna zpracovány na rozpustnější deriváty a následně putují do střeva, aby se vyloučily. Účinkem bakterií jsou chemicky pozměněny (do původní formy) a navráceny do krve. Tento koloběh prodlužuje setrvání hormonů v těle a výrobci HA s ním pochopitelně počítají, když odměřují dávky hormonů do jedné pilulky. Vybitím střevních bakterií se stane to, že hormony nejsou „recyklovány“ a vylučují se z těla rychleji. HA pak může hrozit selháním i při správném užívání, protože hormonální hladiny již poklesly pod účinnou mez. Všechna antibiotika nejsou stejná, některá ovlivňují střevní mikroflóru více, jiná méně. Největší riziko hrozí u tzv. širokospektrých antibiotik, která zabijí kromě původců nemoci i přátelské střevní bakterie.
Pokud jste brala současně probiotika, mohla jste tím riziko selhání antikoncepce zmenšit, ale raději používejte ještě 7 dní po dobrání antibiotik kondom. S pozdravem BB.

Související dotazy

Antibiotika a antikoncepce
Mám dotaz. Beru antibiotika Ospen 1000 a antikoncepci...
Antikoncepce a antibiotiky
Dobry den, již 10 dní beru antibiotika Duomox 750 a...
Antibiotika a antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dnes jsem začala...
Antikoncepce a antibiotika
Dobrý den užívám h. antikoncepci Leverette a tento...
Antibiotika a antikoncepce
Dobrý den, beru antikoncepci Softine a již 9ty den...
Antibiotika a antikoncepce
Dobrý den. Ve středu mi doktorka napsala antibiotika...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Antikoncepce a antibiotika

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda antibiotika Duracef 500 mohou snížit účinnost...

Antikoncepce a antibiotika

Dobry den,chtela bych se zeptat, jestli antibiotika ospen 1000 ovlivnuji ucinost...

Antikoncepce a antibiotika

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Minulý týden v utery mi pan doktor napsal...

Antikoncepce a antibiotika

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat zda mají vliv antibiotika Roxithromycin -...

Antikoncepce a Antibiotika

Dobrý den, užívám orální antikoncepci Minerva a nyní jsem začala užívat antibiotikum...

Antikoncepce a antibiotika

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně braní antikoncepce a zároveň antibiotik.Beru...

Antikoncepce a antibiotika

Dobry den, uz 4 roky uzivam HA Jeanine, na zanet hltanu jsem dostala V-PENICILIN...

Antikoncepce a antibiotika

Dobrý večer, mám takový problém.. dnes mi obvodní lékařka předepsala antibiotika...

Antikoncepce a antibiotika

Vážená paní doktorko, chtěla bych Vás poprosit o radu. Od středy 23.1. do čtvrtka...

Antikoncepce a antibiotika

Dobrý den, mám anginu a dostala jsem antibiotika PENBENE 1500000 a mám antikoncepci...

Antikoncepce a antibiotika

Dobry den, vcera jsem dostala antibiotika Penbene. Beru antikoncepci Menyan...

Antikoncepce a antibiotika

Dobrý den. Užívám antikoncepci Minisiston a měla jsem zánět močových cest. Od...

Antikoncepce a antibiotika

Dobrý den, beru antikoncepci Artizia, dnes mi předepsali antibiotika Augmentin...

Antikoncepce a antibiotika

Dobrý den, již jsem slyšela o tom, že antibiotika účinnost antikoncepce ovlivnují,...

Antikoncepce a antibiotika

Dobrý den, byly mi předepsány antibiotické kapky do ucha Garasone, zajímalo...

Antikoncepce a antibiotika

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda antibiotika ( Amoksiklav a Augmentin)...

Antikoncepce a Antibiotika

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jak hodně ovlivňuje týdení braní antibiotik...

Antikoncepce a antibiotika

Dobrý den, v sedmidenní pauze jsem dostala zánět močového měchýře a dostala...

Antikoncepce a antibiotika

Dobrý den, užívám antikoncepci Sylviane a lékař mi teď předepsal antibiotika...

Antikoncepce a antibiotika

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda antibiotika penbene 1500 000 snižují účinnost...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Tuhá bobkovitá stolice

ráda bych se zeptala. je mi 22 let a už delší dobu cca pár měsíců mě trápí nepravidelná...

Problém s krční páteří

Dobry den.Chtela bych se zeptat mam problemy s krcni pateri,bolave svaly,ochable,zavraze,tinitus...

Kožní obtíže


Srdeční arytmie

Dobrý den ,mam dotaz zda může holter zapsat chybný záznam. Měla jsem na záznamu...

Večerní zvýšená teplota

Dobrý den, lékařkou mi řečeno, že mi nic není. Ale mám asi 3 měsíce večer zvýšenou...

Bolest v trojúhelníku pod hrudním košem

Dobrý den, Chtěla bych se Vás zeptat, trápí mě bolest v trojúhelníku pod hrudním...

Panna a zevedení menstruačního tamponu

Ahoj, informovali jste mě, že panny mohou používat tampóny. Chtěla jsem si zkusit...

Bradavice v těhotenství

Dobry den, mam na noze bradavici na kterou mi dermatolog napsal mast Kerasal,...

Prohlubeň lebky

Dobrý večer, Chcela by som sa vás spytat, či ste sa stretli s niečím podobným...

Macmiror a léčba partnera


S202 contusio hemithoracis I. dx et gen. I. sin

Dobrý den, mohla bych požádat o vysvětlení mé diagnozy? S202 contusio hemithoracis...

Pupínky na penisu

Dobry den, 24-48h po pohlavnim styku se mi v miste podrazdeni penisu udelaly...

Propadlé očkování - tetanus

Dobrý den, zjistila jsem že mám propadlé očkování proti tetanu 7.9.2010 jsem...

Bolest pravého boku (podbřišku) po menstruaci s vystřelováním do zad

Dobrý den, prosím o radu. Už podruhé se mi stalo, že po skončení menstruace...

Plynatost po laparoskopické operaci

Dobrý den, dnes jsem měsíc po laparoskopicke operaci (sterilizace) -vše v pořádku. Trápí...

Trvalé spaní v závěsné síti, hamace

Dobrý den, chtěla bych se jen zeptat, jestli se dá při pečlivém výběru kvalitního...

Křupnutí

Dobrý den,jsem florbalový brankář a při zákroku mi docela silně křuplo v koleni.Od...

Výtok v počátku těhotenství

Dobrý den dnes se mě objevil Hustý bílý hlen na kalhotkách a mám 3 dny do menstruace,...

Kožní zánět po bodnutí hmyzem

Po kousnutí komárem či nějakou jinou havětí se mi časem udělalo na nad kotníkem...

Alkohol a Ibalgin


Reklama