Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Antikoncepce po 50

Antikoncepce Marie 5.2.2020

Dobrý den, po 20 letech mi byla odebrána antikoncepce z důvodu , že už mi je 50 let a tudíž není třeba. Od té doby začaly potíže. Začala jsem následující měsíc silně krvácet a nyní jsem 2 měsíce po kyretáži. Asi 5 den po výkonu začaly bolesti v podbřišku. Dostala jsem ATB pro zánět dělohy, žádné zlepšení. Opět návštěva gynekologa pro bolesti v podbřišku, které se zhoršují při delším sezení nebo větší námaze. Opět nasazená ATB a žádné zlepšení. Nyní jsem byla v nemocnici na pohotovosti a bylo mi řečeno, že zánět je pryč, ale bolesti způsobuje děloha. Vzhledem k tomu, že jsem několik let brala antikoncepci a nekrvácela, bylo doporučeno lékařem znovu brát antikoncepci alespoň na přechodnou dobu (do přechodu). Můj gynekolog toto zamítl z důvodu, že po 50 -ti se antikoncepce neužívá a předepsal mi Duphaston. Potíže s bolestí dělohy stále přetrvávají . Nevím proč mám užívat hormony když ještě nejsem v přechodu a jestli se opravdu nebere antikoncepce po 50 -ti ?

Doplňující dotaz: Nitroděložní hormonální tělísko pro mne podle gynekologa není prý vhodné z důvodu že mám dva myomy.
Výsledek histologie byl v pořádku. Rozbor krve a ani stěry z děložního čípku provedeny nebyly. Včera mi bylo oznámeno , že nejlepší bude v tomto věku odstranit dělohu a vaječníky, že už je stejně nepotřebuji a bolesti zmizí. Ještě dnes tuto informaci nemůžu vstřebat. Bolesti stále přetrvávají i po užívání Duphastonu.
Bylo by možné se u Vás objednat na vyšetření?

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Marie.
Vzhledem k tomu, že se jedná o specifický dotaz, tak Vám jako praktický lékař nedokážu odpovědět. Navíc jen Váš gynekolog zná nález během vyšetření. Váš dotaz předávám specialistovi k odbornému vyjádření. Vyčkejte prosím na jeho odpověď. Přeji hodně štěstí.

MUDr. Lucie Králíčková
Odpovídá lékař:

MUDr. Lucie Králíčková


Dobrý den Marie, děkuji za Váš dotaz. Ženám v perimenopauzálním období se jako jedna z variant léčby doporučuje léčba progesteronovými preparáty ( např. Duphaston, Utrogestan, Depoprovera...), tudíž Vám lékař správně předepsal Duphaston. Další možností je zavedení nitroděložního hormonálního tělíska s levonorgestrelem- Mirena. Pokud není ve Vašem případě kontraindikace k užívání hormonální antikoncepce, můžete užívat nízkodávkovanou monofázickou hormonální antikoncepci. Nicméně určitě je důležité nejprve dovyšetřit příčinu Vašich obtíží. Výsledek histologie z kyretáže byl předpokládám v pořádku. Rozbor krve na vyšetření zánětlivých parametrů proveden byl? Ultrazvukový nález byl také v normě? Případně provedl lékař stěry z děložního čípku? Na zánět močových cest lékař nepomýšlel? Je totiž zvláštní, že i přes léčbu Duphastonem přetrvávají bolesti podbřišku, nicméně bez vyšetření Vám nejsem schopna více poradit. Hormony jsou i v antikoncepci, lék Duphaston obsahuje progesteron, který je součástí i již zmiňované antikoncepce, takže v tom nevidím problém.
Hezký den, s pozdravem L. Králíčková

Související dotazy

Antikoncepce.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na dvě otázky. Mám...
Antikoncepce
Dobrý den, dnes jsem užila 7. pilulku antikoncepce...
Antikoncepce
Dobrý den. Mám takový problém. Je mi 50 let. Od svých...
Mohu při užívání Letroxu 50 pít alkohol?
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli mohu při užívání...
Nežádoucí účinky léčby Asentra 50
Dobrý den beru Asentru 50 již měsíc a půl bylo mi již...
Je možné, aby antidepresivum Asentra 50 mg ovlivňovalo testy na boreliozu?
Dobrý den, chci se zeptat jestli je možné, že by antidepresivum...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Antikoncepce Nyssiela

Dobrý den, před pár dny jsem měla pohlavní styk, můj muž neměl ochranu a dal...

Antikoncepce Nyssiela

Dobrý den, prášky beru pravidelně. A chtěla bych se zeptat jest-li mohu mít...

Antikoncepce o den drive

Psala jsem dnes dotaz tykajici se tohoto problemu. Nerozumim vsak Vasi odpovedi."Dobrý...

Antikoncepce o den dřív

Dobrý den, pilulku po pauze jsem si vzala o den dřív a po 5 dnech užívání měla...

Antikoncepce o den dříve

Dobrý den pane doktore. Beru antikoncepci každý den v 9 ráno, což jsem i včera...

Antikoncepce od kdy funguje?

Dobrý den, ráda bych se zeptala na možné otěhotnění.Brala jsem v listopadu...

Antikoncepce Omisson

Dobrý den, jsem po dvou porodech cís.řezem a když jsem přestala kojit, nabídla...

Antikoncepce ovlivnění

Dobrý den, chci se zeptat pokud beru HA Belara a souběžně přípravek Fermalac...

Antikoncepce pauza

Dobrý den, pokud vezmu HA o den později po sedmi denní pauze, než mám kdy jsem...

Antikoncepce po 45 letech věku

Dobrý den, je mi 47 let, doposud jsem brala antikoncepci Minulet na 3 cykly....

Antikoncepce po 50 roce věku

Dobrý den, 12 let užívám hormonální přípravek Mirelle. Jsem s ním spokojena,...

Antikoncepce po escapelle

Dobrý den, potřebuji poradit, po nechráněném styku jsem užila Escapelle, za...

Antikoncepce po injekci agulotinu

Dobrý den, brala jsem několik let antikoncepci, poté jsem vysadila, menstruace...

Antikoncepce po interrupci

Dobrý den, před 14ti dny jsem podstoupila miniinterrupci a dnes jsem byla...

Antikoncepce po IVF

Dobrý den, jsem téměř 3 měsíce po porodu (po IVF – neprůchodnost vejcovodů)....

Antikoncepce po konizaci

Dobrý den,prosím o Váš názor ohledně antiko po konizaci.Lékař mi doporučuje...

Antikoncepce po které rostou prsa a nepřibírá se

Dobrý den,měla bych takový dotaz. Od ledna chci brát antikoncepci a chtěla bych...

Antikoncepce po laserovém zákroku na žilách nohou

Dobrý den chtěla bych se zeptat jak dlouho po operaci varixů lasrem můžu začít...

Antikoncepce po nevydařené kyretaži

Dobrý den chci se zeptat zda je nutno užívat antikoncepci po kyretáži. 8.1 jsem...

Antikoncepce po operaci vaječníku

Dobrý den jsem 3 tydny po laparoskopickem odneti leveho vajecniku.Měla jsem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest lýtek při chůzi

Dobrý den, nevím do jaký kategorie zařadit můj problém... při chůzi venku...

Záblesky před očima

Dobrý den už posledních deset dní mě trápí blikání před očima a trochu rozmazané...

Kožní výrůstek na očním víčku

Dobrý den, ráda bych věděla zda je to ječné zrno, které se dá nějak odstranit...

Menstruace při užívání hormonální antikoncepce

Dobry den chtela jsem se zeptat beru antikoncepci cloesenca brala jsem prvni...

Koupání v době menstruace

Koupání při měsíčkách – dobrý den, mám na zahradě starou pozinkovanou vanu,...

Tebokan a Hericium

Dobrý den, jaký máte názor na současné užívání léku Tebokan (1x120 mg, případně...

Svědivé vodnaté pupínky na rukou i nohou

Dobrý den, na rukou i nohou se mi dělají svědivé vodnaté pupínky. Na rukou v...

Krusta v nose

Dobrý den, mám zelený krusty v nosu. Každé ráno si musím nos vyčistit. Byla...

Nateklé oční víčko

Dobrý den mám již po druhé za cca dva měsíce nateklé oční víčko levého oka.Při...

Boule za uchem provázené vysokou teplotou

Dobrý den, problém se týká mého téměř 6-ti letého syna. Před týdnem se mu za/pod...

Krypty na krční mandli

Dobrý den, mám diagnostikovaný chronický zánět žaludku,vždy když se to projeví...

Zlomený loket-umělý kloub.

Dobrý den, maminka (62 let) si při pádu ze schodů zlomila levou ruku v zápěstí...

Cvičení po operaci slepého střeva

Dobrý den, jsem 6 týdnů po operaci slepého střeva. Zánět jsem měla středně...

Mykóza třísel

Dobrý den, v poslední době se mi v tříslech objevila červená vyrážka. Myslel...

Nehojící se praskliny na patách

Dobrý den, už několik let mám problémy s praskající kůží na patách. Praskliny...

Slano v ústech


Tlak ve varletech

Dobrý den, před cca třemi měsíci jsem měl nechráněný pohlavní styk. Po kterém...

Antidepresiva a případné těhotenství

Dobrý den,ráda bych se zeptala ,jaké hrozí potíže či následky dítěti,pokud dlouhodobě...

Chondropathia

Dobrý den Pane doktore. Je mi 25 let. Před rokem mi ortoped diagnostikoval...

Píchání u srdce a špatné dýchání

Dobrý den, je mi 20 let a trvá to asi měsíc. Chtěla bych od Vás poradit a pomoct....

Reklama