Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Apo- Gab, názor na lék

Mozek a nervy Jana K. 19.8.2017 redakce uLékaře

Dobrý den, ráda bych se dozvěděla názor na lék APO-GAB 300 mg. , který byl předepsán mému otci. V příbalovém letáku jsem vyčetla strašné množství hrůzostrašných vedlejších účinků a proto trochu pochybuji o jeho vhodnosti pro mého 84-letého otce, který má již dost zdravotních problémů. Pro upřesnění tedy uvádím jaké má zdrav. problémy. Otec se již cca 5 let léčí na vysoký krevní tlak + zanesené cévy ....... užívá za tímto účelem dost velké množství léků. V loňském roce začal mít potíže s nadměrným močením, dostal se do péče urologa, zjištěno bylo mírné zvětšení prostaty a dostal další léky. Již několik let mu otékají nohy okolo kotníků - lekař předepsal DETRALEX. Asi půl roku nyní pozorujeme výrazné změny jeho chování - dost výrazné zapomínání, přecitlivělost až plačtivost, někdy naopak až mírná agresivita, zmatenost, nezájem o činnosti (dříve byl domácí kutil a slovo, že něco nejde udělat neznal). Jako rodina se skoro obáváme, že jde o příznaky alzheimerovy choroby ......pamět dost značně vynechává (neuroložka drobně vyzkoušela, ale v tomto směru nestanovila žádný závěr). Dosud otec jezdil autem, ale před přemi týdny měl příhodu, že náhle necítil při jízdě pod nohama pedály - s námahou a dopomocí manželky dojel na nejbližší parkoviště ...... od té doby už jezdit nebude. Stěžuje si nyní na špatnou citlivost nohou od kolen dolů, chůze je šouravá, opatrná, nejistá. Často se mu točí hlava, několikrát již upadl (náhle a neví proč). Vyšetřen byl na neurologii a předepsán mu byl lék APO-GAB 300 mg. prý na zmírnění obtíží s nohama. Když jsem si přečetla příbalový leták, zhrozila jsem se vedlejších účinků tohoto léku. Všechny zdravotní potíže, které již má sám od sebe by se podle letáku mohly lékem ještě zhoršit. Konzultovala jsem to s příslušnou neuroložkou a ta mi sdělila, ať příbalový leták vůbec nečtu (ten ať vyhodím) a nemám se obávat. S lékem prý má vynikající výsledky na neuropatii, kterou mému otci diagnostikovala. Jde prý o neuropatii způsobenou zřejmě užíváním nadměrného množství nutných léků a věkem. Opravdu nyní nevím co dělat. Nebrat lék proti rozhodnutí lékařky nechceme, ale vedlejších účinků léku se dost obáváme. JAKÝ JE VÁŠ NÁZOR NA VHODNOST TOHOTO LÉKU při výše popsaných potížích pacienta. Jak případně později poznáme, že jeho zmatenost, malátnost, vysoký krevní tlak, potíže s močením a další popsané "hrůzy" jsou následkem jen užívaného léku, nebo příznakem nějaké další choroby. Děkuji předem za váš názor a poradu

Odpovídá:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, každý lék má jak své žádoucí, tak nežádoucí účinky. V příbalovém letáku musí být zaznamenán úplně každý účinek, který se u osob užívajících lék vyskytl (někdy ale nemusí mít s lékem ani přímou souvislost - jde zejm. o ochranu firem produkujících léky). Pokud by si člověk četl pozorně všechny letáky, nevzal by si ani Paralen. Tento lék se běžně užívá ne neuropatii, je neurology běžně nasazován. Pokud má Váš otec již diagnostikován vyšší tlak, poruchy s močením a další příznaky před započetím užívání léku Apo-Gab, pak tento lék nemůže výše zmíněné potíže již vyvolat. Nyní je potřebné sledovat, zda se nějaké potíže nezhorší. Pokud by se zhoršily, pak je možná souvislost s nasazením léku Apo-Gab (toto ale hodnotit zhruba až po měsíci od nasazení léku- vyjma samozřejmě akutních a prudce se zhoršujících stavů). Starší lidé mívají velmi často točení hlavy a nejrůznější závratě, zejm. při rychlé změně polohy. Je to způsobeno častými degenerativními změnami na krční páteři (máme všichni s postupujícím věkem), vyčerpáním rezerv u staršího organismu, poruchou prokrvení mozku (při nízkém tlaku, onemocnění cév, při dehydrataci). Je potřeba dohlížet na otce, aby vypil minimálně 1,5 litru tekutin denně, ideálně však 2 litry, a v horkém počasí ještě více. Poruchy paměti se také vyskytují častěji se stoupajícím věkem. Někdy se tyto funkce přechodně ještě zhorší při dehydrataci a po doplnění tekutin se vše vrátí ke stavu obvyklém před dehydratací. Doporučím tedy lék nasadit a sledovat otce. Samozřejmě také dbejte na to, aby dostatečně pil (staří lidé většinou tvrdí, že pijí, ale pokud budete sledovat kolik toho za den vypijí, můžete zjistit, že je to i jen 0,5 litru - starší lidé totiž nemají tak velký pocit žízně; proto doporučím příjem tekutin zapisovat, abyste měli představu a podle toho se pak zařídit). Váš dotaz bude zpracovávat ještě naše konzultační ambulance, čekejte tedy ještě jednu odpověď. S pozdravem BB.

Odpovídá:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den paní Jano. Ohledně problému příbalových letáčků k lékům Vám již vysvětlovala paní doktorka Barchánková. Lék typu gabapentin, což i i ApoGAB je určen především na tzv neuralgické potíže- mravenčení, pálení bolesti způsobené poškozením nervstva- tj potíže,které uvádíte na dolních končetinách u Vašeho otce. Tento lék patří z antineuralgik k nejmodernejším a nejšetrnějším i pro straší pacienty s dalšími zdravotními riziky a jistě nebylo chybou jej použít. Ten ale zklidňuje potíže, neléči nic jiného. Lék je ale třeba na začátku tzv titrovat, tj zvyšovat dávku např na potřebných 3x 300mg tbl postupně v krocích např co 2-5 dní.o 1 tbl. Jinak může na záčatku působit i lehce spavost a závrativost. Lék ale jistě není k řešení dalších udávaných potíží. Ty je nutné po neurologické stránce dále dořešit a nastavit další léčbu. zdravím dr. Šigut

Související dotazy

Dotaz
Včera 18.8. kolem dvanácté hodiny jsem byla na tetanovce...
"APO-RABEPRAZOL" 20mg nebo "ORTANOL"
Dobrý den paní doktorko, mám jen dotaz zda mám brát...
Lék Apo Ome
Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Byla mi diagnostikována...
Užívání Biseptolu a APO-OME
Dobrý den Asi osm let beru po operaci žaludku APO-OME...
Apo-ome - způsobuje mi stálý průjem
Dobrý den, mám dotaz ohledně apo-ome léku. Beru...
Apo-Cital
Dobrý den, zjistila jsem, že moje maminka už druhý...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Apnoe spánková

Dobrý den, manžel každý den v noci spí 11 hodin, spí přes den (je dovolená),...

Apnoe.?

Dobré dopoledne měla bych doraz můj přítel (23) silně chrápe a několikrát za...

Apo - parox

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat začali před pěti lety se mi začali dělat opary...

Apo cital a pocení

Dobry den mesic beru Apo cital pulku ted sem nasadila uz cely ale strasne se...

Apo moclob

Dobrý den,asi rok jsem užívala AD Cipralex a poslední měsíc Apo moclob.Zkusila...

Apo Ome

Dobrý den, lékař mi na problémy s refluxem jícnu předepsal Apo Ome 20 mg....

Apo Ome a Psyllium

Dobrý den, delší dobu užívám lék Apo Ome 20 na refluxní chorobu jícnu, jednu...

Apo Omeprazol

Dobrý den, před 4 měsíci jsem doužívala trojkombinaci ATB na infekci Helicobater...

Apo parox

Dobry den, chci se prosim zeptat, pres rok jsem brala antidepresiva Asentra...

Apo parox nezadouci ucinky

Dobry den, chtela bych se prosim zeptat, jiz 6. ty den beru antidepresiva apo...

Apo-Cital

Dobrý den, zjistila jsem, že moje maminka už druhý nebo třetí rok užívá lék...

Apo-cital 20mg vs Citalopram +pharma 20mg

Dobrý den, paní doktorko. Můj psychiatr mi předepsal lék Apo-cital. V lékárně...

Apo-Diclo 25mg

Dobrý den, věk 49 let. Léčil jsem se dobře (1997) s chronickým středně těžkým...

APO-DICLO pupínky na žaludu (kvasinky)

Dobrý den, Na bolest ramena mi byl předepsán lék APO-DICLO a kromě okamžitých...

Apo-fluoxetine

Dobry den, Na doporuceni meho obezitologa mi byl predepsan lek spadajici do...

Apo-ome - způsobuje mi stálý průjem

Dobrý den, mám dotaz ohledně apo-ome léku. Beru jej kvůli diagnostkovanému...

Apo-parox

Dobrý den. Mohu při užívaní apo-?paroxu darovat krev? užívám ho měsíc. Děkuji

APO-PAROX

Dobrý den přítelkyně začala brát apo-parox a chce se rozejít.Já mam pocit že...

Apo-parox


Apo-Parox při kojení

Dobrý den,Apo-Parox beru od 4 měsíce těhotenství.Chtěla bych ho brát i po porodu,protože...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest v chodidle

DOBRY DEN, RADA VAS POZADAM O RADU , OHLEDNE BOLESTIVYCH NOHOU A CHODIDLA.....

Ryma

Jiz tyden mam silnou rymu, vysmrkavala jsem zlute,byla zvysena teplota 37'2...

Poškození či vada krční páteře

Dobrý den. Mám problémy s bolestí za krkem, bolest šíje. Bolest se především...

Streptokok

Dobrý den, měla jsem obtíže při styku s partnerem, po čase se mi udělaly...

"Boule" vzadu na hlavě

Zdravím, nemám tušení, kam dotaz zařadit, snad mě v případě špatné "sekce"...

Euthyrox nežádoucí účinky

dobrý den už téměř rok beru euthyrox 100 mám zvetšenou štítnou žlázu a prý to...

Bulka na krku

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,udělala se mě bakulka na pravé spodní části...

Žluté bělmo

Dobrý den, všimla jsem si, že můj bývalý partner má nažloutlé oční bělmo. Cca...

Pocit tlaku v krku


Krev a bílkovina v moči


Patní ostruha


Cysty v prsu

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou. Nejprve něco více o mně. Je mi 39...

Pískání v uchu, šum, motání hlavy...

Dobrý den, od 7. srpna mám problém s pískáním v levém uchu.Byla jsem na ORL,...

Koronografie

Mám proveden dvojnásobný by-pass.při kontrolní koronografii byl zjištěn výsledek:prográlně...

Hodnoty TSh a T4 volný

Dobrý den.Přes neustálou únavu a přibírání na váze,160 cm a 61 kg,věk 41 let...

Oteklá ruka.

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat,už asi tři dny pozoruji těžkou levou ruku a...

Chlamýdie

Dobrý den, z krve mi byly zjištěni antiChlam IgA slabě pozitivní, anti Chlam....

Streptokok v krku po 3 antibiotikách

Streptokok v krku po 3 antibiotikách. Dobrý den, manželka od 04/2017 marodí...

Marihuana a její detekce

Dobrý den mám mít testy na marihuanu měla sem ji naposled a po prvé před cca...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×