Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Arteriální hypertenze

Marie 28.11.2017 redakce uLékaře

Zdravím, je mi 67 let, před 10 lety jsem prodělala 2x PE (apl. Warfarin), dále beru Euphyllin, dlouhodobě se léčím s vysokým tlakem (Blessin Plus H 160/12,5 mg). Při tlaku 160/100 a tepu 100-115 mi byl přidán na zkoušku Nebilet (1/2 tabl.) .Tlak se snížil v rozmezí 115-127/ spodní kolem 60 (nejníže 56) a tep kolem 62 ( nejníže 56). Mám studené ruce , šumí mi v uších a začaly mě bolet svaly (klouby?) na rukách a kašlu. Na kontrolu mám jít až za 14 dní. Nevím, zda do té doby nemám snížit dávku Nebiletu na 1/4 tablety. V příbalovém letáku Nebiletu je také uvedeno,že by se neměl užívat při astma
(Euphyllin je na astma). Snad to moje internistka ví a uvážila vhodnost nasazení tohoto léku. Děkuji Vám za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

Dobrý den Marie, Nebilet patří do skupiny tzv. Betablokátorů a ty by se obecně neměly užívat u astmatu, jelikož by mohly zhoršovat potíže s dýcháním. Toto pravidlo platí hlavně pro "staré" betablokátory, Nebilet patří mezi ty nejnovější a u něj se dá toto nařízení brát s rezervou, protože je zacílen téměř pouze na receptory na srdíčku a ne v plicích. Mohl by se tedy teoreticky podat i člověku s astmatem, ovšem pokud Vám nevyhovuje a máte pocit, že se u Vás astma zhoršuje, pak pro Vás vhodný není. Je možné, že potíže, které uvádíte - studené ruce, šumění v uších, je způsobeno nízkým tlakem. Ke zvážení je tedy Nebilet úplně vysadit, zkuste tedy prosím za přísné domácí monitorace tak učinit, pokud bez Nebiletu budete mít krevní tlak vyšší než 140/90, kontaktujte Vaši internistku dříve, než je plánovaná návštěva. S díky a přáním pěkného dne, K. Jiříčková.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, lék Nebilet patří mezi betablokátory, léky na snížení krevního tlaku, které mají dobrý efekt na snížení tepové frekvence (která u Vás byla vysoká a přetěžovala tudíž nebezpečně Vaše srdce). Užívání batablokátoru (včetně Nebiletu) se při astmatických obtížích nedoporučovalo kvůli obavám ze zhoršení astmatu, podle studií však výhody podávání betablokátorů převažují nad tímto možným rizikem. Internisté jej předepisují i u pacientů s astmatem s vědomím tohoto možného rizika. Pokud se Vám objevil kašel po zahájení léčby Nebiletem a navíc máte příznaky hypotenze (kterými by mohly být i studené ruce a šumění), bylo by vhodné zkusit změnit preparát za jiný typ a do doby změny snížit dávkování a postupně případně i vysadit, ovšem po poradě s Vaší internistkou a za pravidelné kontroly tlaku. Náhlé vysazení betablokátoru Vám spíše nedoporučuji vzhledem k možnému rychlému vzestupu tlaku. Doporučuji Vám, abyste alespoň telefonicky konzultovala svou ošetřující internistku a na postupu se poradila.
Kombinace Nebiletu a Euphyllinu se nedoporučuje zejména kvůli možnosti zhoršení nežádoucích účinků Vašeho léku na astma. Mezi jeho nežádoucí účinky patří trávicí obtíže, nevolnosti, bolesti hlavy, nespavost, zmatení, třes, poruchy srdečního rytmu, zmatení, úzkost, poruchy zraku. Nahlédněte do příbalového letáku.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Arteriální hypertenze
Hypertenze na levé ruce 160/110...
Arteriální hypertenze
Dobrý den, již cca 15 let mám vysoký krevní tlak. Dříve...
Arteriální hypertenze
dobry den, moji mamince je 85 let. leci se s vysokym...
Arteriální hypertenze
Dobrý den p, doktore prosím Vás už asi 3 dny mám spodní...
Léčba arteriální hypertenze
Dobrý den, užívám delší dobu jen jedny prášky a to...
Hypertenze
Dobrý den! Na hypertenzi jsem užíval k mé spokojenosti...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Arketis a nežádoucí účinky

Dobrý den, 1) začal jsem užívat lék Arketis 20mg na panickou poruchu, kterou...

Armada.ČR

Dobrý den, chci se jen zeptat jestli, když uvažuji o službě v armádě a chci...

Armour - prírodné výťažky na štítnu žľazu

Dobrý deň, beriem na hypofunkciu štítnej žľazy prírodné výťažky zo štítnej...

Arnica montana

Dobrý deň. Kúpila som si v lekárni ARNICA MONTANA 9ch. Už pred dvoma rokmi som...

Arnica Montana

Dobrý den , chtěl jsem se zeptat, zda - li je možné užívat Arnicu Montanu celoročně,...

ARNOLD CHIARIHO MALFORMACE I

Dobrý den, nedávno jste mi odpovídali na dotaz. Mám ARNOLD CHIARIHO MALFORMACI...

Arogantní lékařka mi zakázala aplikovat si nitroglycerin.

Dobrý den. Již 18 let mám po 3 infarktech, mám 3 steny na srdci a kardiostimulátor...

ARS pravého ramene

Dobrý den, jsem několik dnů po ARS pravého ramene.K jeho zranění došlo v půli...

Arsen a odumírání nervů

Dobrý den, prosím Vás je nějak nebezpečné mít arsenovou vložku v zubu 4 měsíce?...

Arsenová vložka

Dobrý den. Měla bych na Vás otázku týkající se mojí kamarádky. Šla k zubaři...

Arteriální hypertenze

Dobrý den s tlakem jsem se nikdy neléčila, žádné léky neberu. Čeká mně operace...

Arteriální hypertenze

Hypertenze na levé ruce 160/110 pravé 130/80 Jak...

Arteriální hypertenze

Dobrý den, po 3 měření tlaku ve 3 dnech mi byla zjištěna hypertenze. Vysoký...

Arteriální hypertenze

Dobrý den, chtela jsem se zeptat zda je v pořádku diastolicky tlak porad cca...

Arteriální hypertenze

Dobrý den p, doktore prosím Vás už asi 3 dny mám spodní diastolický krevní tlak...

Arteriální hypertenze

Dobrý den, již cca 15 let mám vysoký krevní tlak. Dříve dělány testy jako ultr...

Arteriální hypertenze

dobry den, moji mamince je 85 let. leci se s vysokym tlakem nekdy ji skoci...

Arterialni trunkus

Moje 1 mesicni dcerka ma pri UTZ neodhalenou vadu sedce a nyni ma jit na operaci...

Arteroskleroza

Dobrý den,prosím vás o váš názor na arteriosklerozu srdeční aorty III.stupně,co...

Arteroskleroza

Oční lékař mi zjistil změny na očním pozadí s náběhem na arterosklerozu.Co...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti hlavy,slabost,nevolnost,nechutenství,průjmy

Dobrý den. Již delší dobu mě trápí(cca 3-5x měsíčně) kombinace bolesti hlavy...

Bolest horního patra v ústech


Skvrny na zádech

Dobrý den , asi před tydnem se mi objevili tyhle červené pupínky , svědí .Napřed...

Dlouhé QTC,změny na EKG

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na to jak je závažný výsledek EKG- osa ,přech.zona...

Otok po operaci

Dobrý den, jsem 4 týdny po ASK kolene kde mi byl upraven přední křížový vaz,...

Antibiotika


Bolest varlete šířící se k ledvinám


Rozbor krve-ASLO

Na rozboru krve jsem měla ASLO 483 IU/ml . Referenční meze jsou od o-200. Jsem...

Zlomenina zápěstí a rehabilitace

Dobrý den,prosím lékaře o odpověd.Mám nitrokloubní kominutivní zlomeninu dist...

Prášky na hubnutí

Dobrý den poradíte mi co bych měla brat abych se zbavila přebytečného tuku v...

Chlamydie x CRP

Dobrý den, po dobrání druhých atb na chlamydie jsem šla dvakrát na krev, kvůli...

Zalehlé ucho

Dobrý den. Slyším od narození pouze na jedno ucho a proto se o něj velmi bojím. Od...

Suspektní anémie z nedostatku železa


Zánět dutin od zubu?

Dobrý den, před rokem jsem měla problém se zubem, šestka v levo nahoře. Zub...

Opakující se spálová angína

Dobrý den pane doktore, dcera 7 let trpí poslední 3 roky opakující se streptokokovou...

Roztroušená skleroza a částečný invalidní důchod

Dobrý den, je mi 23 let a mám asi půl roku diagnostikovanou roztroušenou sklerozu...

Artróza - Gonartróza


Úzkost u kojence

Dobrý den, můj dotaz se týká mého 7 měsíčního syna. Vyvíjí se jak má, otaci...

Migrena a MR mozgu

Dobry den, asi 20 rokov trpim migrenou. Pocet silnych migren sa mi znizil na...

Zápal plis a infekční průjem u kojence

Dobrý den,pane doktore.Právě ležím s ročním synem již 7 den v nemocnici.Přijali...

Inzerce
×