Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Arteriální hypertenze

Vnitřní lékařství Romana 19.2.2018

Dobrý den, po 3 měření tlaku ve 3 dnech mi byla zjištěna hypertenze. Vysoký mám většinou jenom diastolicky tlak, který se postupně šplhá až k hodnotě 180/90 . Za týden mám ale pracovní prohlídku a pokud tam uvidí takovou hodnotu, tak ke mi dost jasné, ze nebudu moci pokračovat v práci. Dnes mi prakticky lékař předepsal léky prestarium neo combi 5mg/1,25mg. Jenže na kontrolu mám jít až za měsíc. Chtěla jsem se zeptat jestli existuje nějaká finta (pilulky), aby mi na to jedno měření tlak trochu spadl. Samozřejmě potom bych pokračovala v dlouhodobé kompenzaci a stabilizaci krevního tlaku. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Dobrý den Romano, děkujeme za dotaz. Co se týče krevního tlaku, ta hodnota, která Vám byla naměřena, je skutečně vysoká. Lékařka při preventivní prohlídce postupovala správně, předepsala, či doporučila Vám rovnou 2 kombinaci účinných léků v 1 prášku proti vysokému krevnímu tlaku, tato kombinace by měla jistě zabrat a krevní tlak snížit.
Co se týče pracovní prohlídky, jsem si jistá, že proběhne v pořádku, pracovní lékař uvidí, že máte nově diagnostikovanou arteriální hypertenzi, užíváte nový lék, bude tedy vědět, že pracujete s Vaší praktickou lékařkou na tom, abyste se dostala do tzv. "normotenze", tedy správných hodnot krevního tlaku. To někdy může trvat i delší dobu, někdy je k tomu zapotřebí nosit tzv. tlakový Holter, někdy je zapotřebí vystřídat více prášků, protože Vám ty 1. nemusí úplně vyhovovat.
Ničeho se tedy nebojte, s klidnou myslí a beze stresu doražte na pracovní prohlídku, v ten den ráno užijte 1 předepsaný lék, nic navíc neužívejte, z obecných, ale důležitých doporučení Vám poradím nekuřte, omezte solení jídel, stravujte se zdravě, zkuste zhubnout, máte - li nadváhu, nestresujte se, sportujte.
S pozdravem a přáním brzkých normálních hodnot krevního tlaku, K. Jiříčková.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, Romano, chápu, že Vás může stresovat výsledek pracovní prohlídky, ale myslím, že není třeba se toho obávat. Léky, které Vám předepsala Vaše praktická lékařka, jsou účinné, jde o dvojkombinaci léků na tlak. Hodnota krevního tlaku by po nich měla klesnout když ne k normě, tak alespoň na hodnoty, které nebudou ohrožovat ani Vaše zdraví ani Váš pracovní výkon. Do pracovní prohlídky Vám ještě zbývá týden, což je docela dlouhá doba a Váš vysoký tlak se do té doby může podstatně vylepšit. Nebojte se výsledku, stres ani obavy Vám k lepším hodnotám tlaku určitě nepřispějí. Můžete se ještě svěřit své praktické lékařce jak to je s Vaší pracovní prohlídkou, třeba Vás bude moci zkontrolovat předtím. Žádné další léky zatím neužívejte, protože by Váš tlak mohl nebezpečně klesnout nebo byste se mohla vystavit komplikacím. Hlavně si "nepůjčujte" léky od někoho jiného, každý dostává léky podle pečlivého uvážení na základě vyšetření a znalosti všech obtíží a zdravotního stavu. Co vyhovuje jednomu, nemusí dalšímu sedět či mu dokonce může způsobit problémy.
Finta na lepší tlak je zejména to, abyste byla v klidu. Než půjdete na prohlídku, tak se pěkně vyspěte, před měřením si poseďte, abyste na měření nepřiběhla či předtím nešlapala do schodů. Zkuste do té doby omezit solení a slané výrobky, nepijte kávu a černý čaj, rozhodně pak ne těsně před vyšetřením. Na lepší zvládání obav můžete zkusit homeopatická dražé Sedatif, užívejte 3x denně, v den prohlídky těsně předtím, můžete si dát i bylinky na zklidnění. Do budoucna se snažte jíst dietně s omezením sladkého a živočišných tuků, dost pít, málo solit, pokud máte nadváhu, můžete se snažit zhubnout, pokud kouříte, přestaňte. I kdyby lékař na pracovní prohlídce za týden naměřil zvýšené hodnoty, můžete jej ujistit, že na tom s Vaší lékařkou pracujete a již užíváte léky. Vaše praktická lékařka Vám může vystavit lékařskou zprávu pro potřeby zaměstnavatele.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Arteriální hypertenze
Hypertenze na levé ruce 160/110...
Arteriální hypertenze
Dobrý den, již cca 15 let mám vysoký krevní tlak. Dříve...
Arteriální hypertenze
Dobrý den p, doktore prosím Vás už asi 3 dny mám spodní...
Arteriální hypertenze
dobry den, moji mamince je 85 let. leci se s vysokym...
Hypertenze
Dobrý den! Na hypertenzi jsem užíval k mé spokojenosti...
Léčba arteriální hypertenze
Dobrý den, užívám delší dobu jen jedny prášky a to...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Arnica montana

Dobrý deň. Kúpila som si v lekárni ARNICA MONTANA 9ch. Už pred dvoma rokmi som...

ARNOLD CHIARIHO MALFORMACE I

Dobrý den, nedávno jste mi odpovídali na dotaz. Mám ARNOLD CHIARIHO MALFORMACI...

Arogantní lékařka mi zakázala aplikovat si nitroglycerin.

Dobrý den. Již 18 let mám po 3 infarktech, mám 3 steny na srdci a kardiostimulátor...

ARS pravého ramene

Dobrý den, jsem několik dnů po ARS pravého ramene.K jeho zranění došlo v půli...

Arsen a odumírání nervů

Dobrý den, prosím Vás je nějak nebezpečné mít arsenovou vložku v zubu 4 měsíce?...

Arsenová vložka

Dobrý den. Měla bych na Vás otázku týkající se mojí kamarádky. Šla k zubaři...

Art. hypertenze

Dobrý den, Byl jsem odeslán na USG ledvin a ren tepen k vyloučení sekundarity...

Arteriální hypertenze

Dobrý den, v květnu na dovolené se mi udělalo špatně na slunci, závratě a zvracení,...

Arteriální hypertenze

Dobrý den s tlakem jsem se nikdy neléčila, žádné léky neberu. Čeká mně operace...

Arteriální hypertenze

Hypertenze na levé ruce 160/110 pravé 130/80 Jak...

Arteriální hypertenze

Dobrý den, chtela jsem se zeptat zda je v pořádku diastolicky tlak porad cca...

Arteriální hypertenze

Dobrý den p, doktore prosím Vás už asi 3 dny mám spodní diastolický krevní tlak...

Arteriální hypertenze

Zdravím, je mi 67 let, před 10 lety jsem prodělala 2x PE (apl. Warfarin), dále...

Arteriální hypertenze

Dobrý den, již cca 15 let mám vysoký krevní tlak. Dříve dělány testy jako ultr...

Arteriální hypertenze

Dobrý den!Mám často ucpané uši a děje se to vždy ,když mám buď vyšší nebo nižší...

Arteriální hypertenze

dobry den, moji mamince je 85 let. leci se s vysokym tlakem nekdy ji skoci...

Arterialni trunkus

Moje 1 mesicni dcerka ma pri UTZ neodhalenou vadu sedce a nyni ma jit na operaci...

Arteroskleroza

Dobrý den,prosím vás o váš názor na arteriosklerozu srdeční aorty III.stupně,co...

Arteroskleroza

Oční lékař mi zjistil změny na očním pozadí s náběhem na arterosklerozu.Co...

Arthrosa

Prosím o vysvětlení textu: Poč. RC až DIP arthrosa. L páteř. sinistrokonvexní...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Detralex a jeho varianty

Mám brát na říly Detralex,ale v příbalovém letáku je uvedeno,že mezi možné nežádoucí...

Zácpa po abusu laxativ

Dobrý den, Mám velký problém během 9 let jsem si vypěstovala závislost na kontaktní...

Depresivní porucha

Dobrý den je mi 19 , mám takové divné stavy, ze jsem proste třeba celej den...

Nespavost a stres

Dobrý večer, jsem studentkou druhého ročníku nejmenované lékařské fakulty UK....

Diflucan a další léky-mají vliv na imunologické vyšetření?

Dobrý den, chtěla bych se zepat,zda má cenu začít užívat diflucan 150mg k prevenci...

Bulka za uchem

Dobry den. Jsem jiz zoufala a potrebuji poradit. Na tvari...blize k uchu mam...

Bulka za uchem

Dibrý den. Vytvořila se mi bulka za uchem je zarudlá ale nebolí. Viz. Foto....

Vyrážka v tříslech

Dobrý den. Je mi čtyřicet pět let, mám patnáct let jednoho partnera a lehkou...

Roupy

Dobrý den, je mi to opravdu trapné, ale chtěla bych se zeptat, co mohou být...

Folikulitida


Bolest kolene po artroskopii


Detralex

Dobrý den, beru léky Detralex na cévy. Chtěla bych se jen zeptat, jestli...

ASK genus I.sin. Dg: Leasio MI,gonartrosis I . sin.- M23.90

Dobrý den. Jsem po operaci 31.10.16ASK genus I.sin. Dg: Leasio MI,gonartrosis...

Přenos salmonely


Nemožnost se plně nadechnout až dušení


Bulka za uchem

Dobrý den udělala se mi za pravym uchem mala na dotek bolestiva bulka nevíte...

Střevní polypy a užívání antidepresiv

Dobrý den, prosím o radu. V létě mi odstranili 3 polypy z tlustého střeva. A...

Pád po otřesu mozku

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz, jelikož se obávám o své zdraví. Před 7...

Třes končetin

Dobrý den, už v mladším věku jsem měla problémy se třesem rukou, hlavně když...

Bolesti břicha,nadýmání,plynatost,časté nucení na stolici

Dobrý den. Ani nevím kde začít.Takže začnu od začátku.Je mi 27 let.Vážím 58...

Reklama
Zavřít