Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

ATB na průjem

Trávení David 23.3.2018

Dobrý de, předem děkuji za radu. Již od prosince mě trápí střídavé průjmy či normální stolice občas pobolívání břicha. Navštívil jsem tady v únoru svého OL, který mi dal antibiotika. Ty moc nezabraly, navštívil jsem jej podruhé a dal mi druhé antibiotika, nějaké údajně silnější. Trochu tyto zabraly, ale je březen a průjmová stolice neskončila. Zkoušel jsem vysledovat, zda to může být např. laktózová intolerance. Vynechal jsem tedy mléčné výrobky s obsahem laktózy. Průjem se zlepšil na trochu pevnější stolici - ale není to, jak dříve. Stolice je trochu pevnější, ale je tenká, kouskovitá bez přítomnosti krve či hlenu. Občas jsem zkusil i probiotika (Biopron, (Simethicon) což mi nepřipadá, že by se zlepšilo. Jakmile zkonzumuji tavený sýr, jogurt či nějakou omáčku, tak mám průjem ihned po tomto jídle a trvá mi průjem cca3-4 dny, poté přejde na tužší stolici, ale pořád to není taková ta normální stolice, pevná.
Už nevím, co více pro to udělat, můj OL se na mě dívá trochu, jako bych si vymýšlel, ale v životě to je dosti nepříjemné, když nevíte, co máte jíst, aby Vás nechytl průjem.
Moc prosím o poradu odborníka, jak pokračovat dále, zda to může být nějaká alergie, zda něco ,,nedej bože vážnějšího". Mám už obavy cokoliv sníst. Myslím si (prosím o vyvracení v případě klamu), že v mých letech (30) je docela brzy na obavy z vážnějších prognóz, jako je rakovina apod. Jiné problémy nemám, bez teplot, nevolnosti apod. Pravidelně mám pohyb, nejsem obézní.
Prosím tedy o radu, co mám nadále proto dělat..

Mockrát děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, v úvodu by mně skutečně zajímalo, jaké léky Vám praktický lékař nasadil, protože velice pochybuji o tom, že to byli antibiotika, a po tom, co nezabrali, další silnější antibiotika. V léčbě průjmu v naších podmínkách antibiotika nemají místo, s výjimkou akutních průjmů, s příměsí krve, hlenu, či průjmů po antibiotické léčbě, kdy je původcem Clostridium difficile. Pokud to skutečně ATB byly, pak nejspíše ony mohou stát za tím, že přetrvávají Vaše potíže, vedou k narušení střevní mikroflóry, pomnožení tzv. špatných bakterií, kvasinek. Nemyslím si, že by jste se musel obávat rakoviny. Ve Vašem věku v případě dlouhodobých průjmu by jsem zvážila právě potravinové alergie, intolerance, či nespecifické střevní záněty jako je Crohnová nemoc. Doporučuji přísný dietní režim, vylučte mléčné produkty, dietní stravování, než smažení spíše maso povařit, či podusit, hodně zeleniny, ovoce. Omezte kávu, kolové nápoje, nekuřte, urychluje to peristaltiku. Probiotika užívejte dlouhodobě, například Enterol 1-0-1, či eubiotika, např. Hylak Forte (vyjdou určitě výrazně levněji). Udělala by jsem krevní testy na běžné potravinové alergie, celiakii. Výtěry z konečníku, případně dle epidemiologické anamnézy stolici na parazity. Pokud toto nebude účinkovat, doporučila by jsem provést kolonoskopické vyšetření k vyloučení nespecifického střevního zánětu. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Davide, pokud Vám Váš lékař napsal antibiotika na průjem, mělo tomu přecházet vyšetření výtěru z konečníku a vyšetření stolice, teprve pokud se prokázala nějaká z bakterií, které se musí antibiotiky léčit, pak byla antibiotikcká léčba na místě. Jak psala již paní doktorka přede mnou, tento scénář nebývá příliš obvyklý. Pokud se jedná o běžné průjmy bez krve, hlenu, výrazých celkových příznaků a bez průkazu bakterií, potom se antibiotika nepodávají. Základem léčby bývá dostatečný přísun tekutin, dieta a odpočinek, probiotika a případně běžné léky proti průjmu. Pokud jste antibiotika dostal dvoje, je možné, že způsobily to, že se průjem nelepší. Je ale rovněž možné, že příčinou Vašich průjmů je něco jiného. A na to bude potřeba nyní vyšetřit.
Jděte tedy, prosím, za Vašim lékařem a nechejte si udělat krevní testy na vyšetření zánětu, krevního obrazu, vyšetření zaměřená na funkci orgánů – jater, slinivky, ledviny, štítné žlázy, dále krevní cukr, bílkovina, albumin, kyselina močová, krevní tuky. Vhodné je vyšetření moči. Bude třeba udělat vyšetření výtěru z konečníku a případně vzorků stolice. Váš praktický lékař Vás může vyšetřit na celiakii a alergii na mléko. Měl byste mít rovněž udělaný ultrazvuk břicha. Podle výsledků se pak bude řídit postup a léčba. Pokud se nic nezjistí, pak by bylo třeba vyšetřit zda nemáte laktózovou intoleranci, tedy nesnášenlivost mléčného cukru, což se mi podle Vašeho popisu jeví jako pravděpodobné. Navíc schopnost trávit mléčné výrobky dosti klesá po léčbě antibiotiky i při průjmových onemocněních obecně, takže se intolerance ještě více nabízí jako možné vysvětlení.
Dále kromě vyšetření držte dietu - jezte lehká, dobře stravitelná, tepelně upravená jídla, malé porce častěji, hodně vlákniny, můžete třeba zkusit Psyllium. Vynechejte kromě másla a velmi tvrdých sýrů veškeré mléčné výrobky, včetně smetanových omáček, zmrzlin, jogurtů apod.. Do vyšetření na alergii je nevynechávejte úplně kvůli tomu, aby se nezkreslily výsledky. Pak doporučuji na nějaký čas vynechat úplně. Pijte 2-3 litry tekutin za den, vhodná je voda, bylinkové a ovocné čaje, ne alkohol, káva, bublinkové ani slazené nápoje. Denně užívejte probiotika dlouhodobě.
Pokud by vyšetření ani dieta nepomohly, pak byste měl jít na gastroenterologii, kde Vám kolonoskopií vyšetří tlusté střevo, aby se vyloučily záněty, zejména Crohnova nemoc či ulcerosní kolitida. Pokud někdo ve Vaší rodině netrpěl v mladém věku nádorem trávicí trubice, pak ani Vy se, podle mého názoru, nemusíte rakoviny obávat.
Přeji Vám, abyste se brzy cítil lépe. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Průjem a krev ve stolici po léčbě ATB
Dobrý den , je mi 24 let a mám problém , po dobrání...
Průjem po Dalacinu
Dobrý den, brala jsem atb. Dalacin na zánět VDN. Již...
Průjem
Dobrý den, již 3. den mě trápí průjem, první dva dny...
Průjem
Dobrý den je mi 23 let a uz asi cca tyden mam úplně...
Chornický průjem
Dobrý den, rád bych požádal o Vaší pomoc. Jde o...
Chronický průjem
Dobry den,chtela bych se zeptat ,maminka 82 let -alzheimer...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

ATB Amoksiklav a Lacidofil

Dobrý den. Děkuji Vám za Vaši včerejší rychlou odpověď na dotaz - Užívání...

ATB Cefzil 500mg a alkohol

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké jsou interakce léku Cefzil 500mg s alkoholem...

ATB cefzil a HA Mercilon

Dobrý den, od 8.8. do 13.8 jsem užívala antibiotika cefzil. Od 18.8. probíhala...

ATB cotrimoxazol al forte a HA Bonnisa

Dobrý den,doktorka mi předepsala ATB cotrimoxazol al forte na 10dni. Během užívání...

ATB Doxybene

Dobrý den. Před týdnem mi lékař oznámil, že mám nějakou vzácnou pohlavní infekci....

ATB Duomax a antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho ovlivňují ATB Duomax 500 HA Yadine....

ATB DUOMOX + candida

Dobrý den, poprosím o radu. Dlouhodobě se léčím s kvasinkou a minulý týden jsem...

ATB Klabax a HAK Diane 35

Dobry den, neviem ci kombinacia roznych znaciek HAK s roznymi antibiotikami...

ATB Klacid 500

Dobry den, vcera jsem na alergologii dostala antibiotika klacid 500 mg, protoze...

ATB na chřipku!

Dobrý den, byla jsem u své obvodní doktorky, která mi diagnostikovala chřipku...

Atb nebo kortikoidy

dobri den potřebuju poradit mam dceru 2 roky a 10 měsicu mněli jsme stale problemy...

Atb nebo kortikoidy

dobri den potřebuju poradit mam dceru 2 roky a 10 měsicu mněli jsme stale problemy...

ATB Nolicin

Dobrý den paní doktorko, mám zánět močových cest a protože se projevil včera...

ATB Ospen a EVRA

Užívám ATB Ospen 1500 na angínu (10 dnů)- končím 19.4. v tento den (+-) má přijít...

ATB Penbene a zapáchající kalná moč.

Dobry den, druhym dnem beru Atb Penbene na infekci v ustech a zjistila jsem,...

ATB po konizaci

Dobry den, rada bych se zeptala ohledne lecby. 10.4 jsem podstoupila konizaci...

ATB pro zubní problém

Dobrý den jsem ve 25,5tt ,zubař mi před týdnem trhal sedmičku zub,nyní mě bolí...

ATB probiotika bez ATB

Dobrý den, pro preventivní užívání (posledních cca 14 dní trpím nadýmáním)...

ATB Sumamed a Ciplox 500. Rýma, kašel, teplota

Dobrý den, Minulý týden jsem měl teploty, silný kašel a rýmu. Měl jsem podezření...

ATB terapie a sex

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na sex při braní antibiotik na zánět močových...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Diastolický tlak 90-95

Dobrý den Chtěla bych opravit svůj dotaz, ve kterém jsem se ptala co dělat...

Bílý flek v krku

Dobrý den,mám hrozně bílý flek (ani trochu žlutý úplně bílý) vedle uvuly nebo...

Bolest zad u lopatky

Dobrý den, před 1/2rokem jsem skončila v nemocnici kvůli buseni srdce,rychlému...

Samovolný únik plynů

Dobrý den, trápí mě samovolný únik plynů a to především ve spánku. Netrpím...

Opar na klitorisu

Dobrý den, dnes ráno jsem zjistila, že mám opar na klitorisu (hnědé puchýřky),...

Motání hlavy, bolest hlavy


Papily?

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat zda se jedná o papily je to ve středu u konce...

Bílý flek v krku

Dobrý den,minulý týden mě bolely mandle,silně při polykání,léčila jsem priznic...

Bolest lícní kosti vpravo + cukání

Dobrý den, od minulého týdne mě pobolívá na pravé straně pod okem a jakoby...

Křeče v břiše - nemoc nebo stres ??


Bolest chodidla pod kotníkem

Dobrý den, pátý den mě bolí chodidlo na vnější straně jakoby pod kotníkem až...

Jsem cca v období ovulace a od včerejška mam nejdříve narůžovelý a pak i krvavý výtok

Dobry den, jsem cca v obdobi ovulace a od vcerejska mam nejdrive naruzovely...

Při kašli mám samovolný únik plynů a stolice

dobrý den mám problém při kašli mám samovolný únik plynů a stolice co s tím...

Únava a bolest nohou

Dobrý den, prosím Vás o pomoc. Před rokem jsem měl pozitivní výsledky na boreliozu....

Bolesti zad okolo levé lopatky

Dobrý den pane doktore, přibližně tři měsíce pociťuji bolesti zad v oblasti...

Svědění a lehká bolest v pupíku


Pocit mravenčení v tříslech

Dobrý den, již druhý týden mám pocit mravenčení v třísle. Dnes v levém, včera...

Borglycerin


Nauzea, točení hlavy, deprese

Dobrý den, asi půl roku mám každý den pocit na zvracení, někdy je intenzivnější...

Výtok z pochvy a další obtíže

Dobrý den,mám takový problém,mám už přes půl roku přítele a sex míváme docela...

Reklama
Zavřít