Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Atopická dermatitida

Kožní obtíže Lukáš 24.10.2021

Dobrý den, jsme s manželkou oba lehcí atopici, dcera má alergii na roztoče, dlouhodobě bere Zodac 5 kapek denně, ale letos od léta se ji rozjel extrém už celkem dost a jediné co krátkodobě pomohlo byla kortikoidová mást, nechceme ji využívat dlouhodobě, prosím máme nějaké jiné možnosti léčby?

Odpovídá lékař:

MUDr. Tereza Sochorcová

Specializace: Pediatrie / Praktické lékařství pro děti a dorost Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Uherské Hradiště

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz.
Léčba ekzému je mnohdy dlouhá, chce hodně trpělivosti při hledání vhodného přípravku na pravidelné ošetřování kůže. Kůži je nutné neustále promazávat krémy pro atopiky - indiferentni krém bez parfemace (od Biodermy, A-dermy, NAIF..). Dítě spíše sprchovat a ihned po sprše kůži promazat. Pokud koupel, tak s ovesným přípravkem do koupele či z řapíku. A určitě přidat nějaká antihistaminika proti svědění a k zastavení alergického pochodu . např jak dáváte Zodac. Někdy se bohužel přechodně bez kortikoidů neobejdeme, dávají se při velkém zhoršení jako taková první pomoc, aby se zastavil akutní zánět probíhající v kůži. Poté se vysazují.
Nicméně nejsem kožní lékař, takže předám Váš dotaz ještě kolegům specialistům. Očekávejte jejich odpověď v následujících dnech.
Hezký den

Odpovídá lékař:

MUDr. Andrea Vocilková

Specializace: Dermatovenerologie

Dobrý den, v souhlase s tím, co už sami víte i s tím, co píše kolegyně Sochorcová se domnívám, že jde nepochybně o akutní zhoršení atopického ekzému, který bude nutné léčit kombinací režimových opatření (šetrná a nepříliš častá hygiena, omezení pocení), trvalé aplikace promašťovacích přípravků a při zhoršení - tak, jak je patrné i nyní na fotografiích - použití lokální léčby na předpis. V tomto rozsahu a intenzitě se sice můžete pokusit zklidnit nález běžnými prostředky, ale pokud by se nedařilo dosáhnout ústupu vyrážky a svědění nepřestávalo, dlouho neváhejte a protizánětlivou léčbu použijte. Níže uvedu postup, kterým bych nyní doporučila o kůži pečovat.
Režimová opatření: 1xd krátce osprchovat teplou vodou, nemýt mýdlem. Pokud bude nutné odstranit nečistoty, pak použít mycí sprchové oleje - např. Linola olejová koupel. Další ošetření: Po osušení promazat kůži celého těla i postižené oblasti některým z dále uvedených přípravků: Indulona základní, Bepanthene baby, Aderma Exomega, Eucerin Atopicontrol, bambucké máslo.
Na všechna ložiska ráno i večer Ichtamolová pasta nebo Vitella ichtamo.
Pokud se stav v několika dnech nezklidní, bude vhodné pokužít mast s kortikoidem. V tomto případě bych zvažovala i kombinaci kortikoid + antibakteriální přísada. Na recept je možné předepsat z originálních léků Triamcinolon E, Pimafucort případně Fucidin H. Ekzémová ložiska jsou totiž pravidelně osídlena bakteriemi, které v tomto terénu působí jako alergizující faktor. Proto bývá kombinovaná léčba úspěšnější, než prostá aplikace kortikoidu, který jen krátkodobě tlumí zánět. Pokud se masti nebo krémy s kortikoidy používají správně a hlavně za dodržení všech dalších opatření (to znamená, že nepoužíváme jen kortikoid, ale ten je navíc, k celému systému pravidelné péče), není třeba obávat se vedlejších účinků. Kortikoid natřete tence na zhoršená místa po promazání. Takto bych doporučovala ošetřovat 2xd 5 dní, aby se mohl dostatečně uplatnit protibakteriální efekt. Důležité je pokračovat v ostatní léčbě, minimálně v promazávání a aplikaci ichtamolové pasty aspoň 1xd na všechna místa, kde se podařilo ekzém zklidnit. Pokud by se ekzém opakovaně vracel, bude nutné řešit situaci s kožním lékařem. Místo dlouhodobé třeba i přerušované léčby kortikoidy se často přechází na jinou skupinu léků, které tlumí kožní zánět - jde o topické imunomodulátory (Elidel nebo Protopic) - oba jsou na recept. Na rozdíl od kortikoidů, které použijeme až při zhoršení se topické imunomodulátory mohou používat při zklidnění 2x týdně na noc, na místa, kde se ekzém pravidelně objevuje. Tím je možné zamezit opakovanému zhoršování nálezu.
Nedoporučovala bych nyní koupání v bazénu, stejně tak bych nedoporučovala žádné dráždivé potraviny - např. kyselá jablka, rajčata, čokoládu.
S léčbou ekzému je někdy problém v tom, že se Vám podaří najít přípravek, který dobře funguje a Vy máte pocit, že je vyhráno. A pak se může stát, že se za nějaký ten týden ukáže, že už i kůže "zvykla" a ekzém už nereaguje. To je obvyklé hlavně s aplikovaným promazávacím základním prostředkem. Nenechte se tím odradit. Ke krému, který dříve fungoval a pak přestal mít efekt, se můžete obvykle po čase vrátit.
Přeju dostatek trpělivosti! S pozdravem Andrea Vocilková

Související dotazy

Atopická dermatitida
Dobrý den, během několika posledních let jsem na...
Atopická dermatitida
Dobrý den, od minulého září mě trápí suchá pokožka,...
Dermatitida
Od ledna letošního roku se léčím na kožním odd. s dermatitidou...
Atopická dermatitida
Dobrý den už jsem se tady dvakrát ptal na červené pupínky...
Seboroická dermatitida
Seboroická dermatitída nie je infekčné ochorenie, ale...
Seboroická dermatitida
dobry de. mam sebehorickou dermatitidu. muze vzniknout...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Atipické dlouhodobé příznaky: svědění, bolest hlavy, tón barvy kůže

Dobrý den paná MUDr. Černá, Propukla u mě omezující nemoc a snažím se odhalit...

Atk

Dobry den, mohu brat antikoncepci Belara treba 2 platicka v kuse bez prestavky...

Atlanto-axiálna subluxácia

Ďakujem za radu a usmernenie. Poprosil by som o doplňujúcu otázku. Je možné...

Atlanto-axiálna subluxácia

Prosím o vysvetlenie RTG C páteře dle Sandberga: tvar dent axis atypický,vztah...

Atlanto-axiálna subluxácia

Veľmi pekne chcem poďakovať pánu prim.MUDr. Vladimírovi Šigutovi za jeho promtnú...

Atlantoaxialni subluxace

Dobry den, da se z tohoto snimku urcit, zda je atlantoaxialni subluxace nebo...

ATN a antikoncepce

Dobrý den.. Jsem nefrologická pacientka 34 let, přepíšu zprávu: "Z renální biopsie...

Ätni kost zlomena

dobry den mam zlomenou patu a uz mesic ji mam v sadre neboli ale ta druha pata...

Atnikoncepce a migreny

Dobrý den Jaká je jiná možnost brát antikoncepci nepřibrat a nemít migrénu?Dříve...

Atoik - make - up

Dobrý den jsem od narození atopik a dlouho se už snažím najít správný make-up...

Atopická dermatitida

Dobry den, syna -4roky, trapi nejspise ekzem, ktery ma na ruce-viz obrazek....

Atopická dermatitida

Dobrý den. Od mala trpím AE. Nicméně jsem 3-4 roky měla klid ovšem po porodu...

Atopická dermatitida

Naší dceři Veronice narozené 9.11.2018 se od února 2020 objevují na určitých...

Atopická dermatitida

Dobry den, dcera 4 roky, poslední měsíce se je dělají červené fleky, suché kolem...

Atopická dermatitida

Dobry den. Synovi (6let) se objevil asi pred tydnem na jedne noze cerveny suchy...

Atopická dermatitida

dobrý den, syn se narodil 2020 v prosinci. zhruba první 3-4 měsíce neměl problém...

Atopická dermatitida

Dobrý den, asi před dvěma týdny se mi u bicepsu z vnitřní strany udělal červený...

Atopická dermatitida

Dobrý den Chci se informovat mám koznu výtažků svědí u po Boch stranách břicha...

Atopická dermatitida

Dobrý den, již několik měsíců řeším problém se zarudlou pokožkou na obličeji...

Atopická dermatitida

Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. Syn (9 let) trpí nějakou alergickou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Otok kolene

Dobrý den pane doktore. Prosím o radu. Před ca. 4 týdny se mi na vnější straně...

Piercing ucha a jeho náslekdy

Přeji dobrý den. Poprosila bych o radu. Je mi 16 let a udělala jsem hloupost....

Pocit tlaku v krku

Dobrý den, už téměř 2 týdny mám každý den pocit jakoby "knedlíku" v krku, nebo...

Pálení močové trubice


Řídká stolice po antibiotikách

Dobrý den, dcera 6 let brala před třemi měsíci antibiotika a od té doby má...

Vyšší d-dimery

Dobrý den, je mi 27 let a v krvi mi byli zjištěny vyšší d-dimery ( zhruba dvojnásobné...

Červený flek nad kuličkou na prsu

Dobry den , mam dotaz ... pred mesicem se mi narodila holcicka a tyden jsem...

Pád na kole na zápěstí


Měření délky penisu

Dobrý den, měl bych dotaz asi spíš na nějakého urologa či sexuologa, ohledně...

Citlivé a tvrdší varle

Dobrý den, je mi 15 let a před cca měsícem jsem byl na chirurgii s tvrdším varletem,...

Trombotizovaný hemoroid

Dobrý den, Mám trombotizovaný vnější hemoroid-udělal se mi po baronově ligaci...

Čepy na mandlích a krvácení

Dobrý den, už několik let mě trápí čepy na mandlích, respektive jen v pravé...

Nejde přetáhnout předkožka

Dobrý den, jsem 14letý mladík a nejde mi přetáhnout předkožka. Cítím a vidím...

Pluzgier na zaludi

Dobry den Asi rok a pol mam problem so zapalmi predkozky, ktore su ale bakterialneho...

Ekzém na lýtku

Dobry den,uz dva roky se lecim s koznim ekzemem na lytku leve nohy,pan doktor...

Svědění konečníku

Dobrý den, už tři dny trpím svěděním v oblasti konečníku (zejména při pohybu)....

Erekce

Chtěl bych se na něco zeptat co mě trápí několik měsíců. Právě už před pár měsíci...

Nedrží mi předkožka za žaludem

Dobrý den, při erekci mi příliš nedží předkožka za žaludem (i když jde normálně...

Kašel, bronchitida, antibiotika

dobry den,je to zhruba mesic a pul co jsem prodelala akutni bronchitydu,byli...

Vyrážka

Dobrý den, můj přítel má už 14 dní ošklivou vyrážku po celém těle. Je zarudnutá,...

Reklama