Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Atrofie svalů

Geriatrie Helena 24.3.2019

83 letý otec před rokem prodělal krvácení do mozku, jež se vstřebalo, ale dlouho ležel, takže měl ochablé svalstvo. Od asi května 2018 už chodí bez opory, nicméně svalstvo prokazatelně ubylo. Nyní má několik týdnů v horní části předního stehna na obou nohou podélnou bouli po celé šířce stehna a v tomto místě ho obě stehna bolí. Je pravda, že moc nechodí a často sedí na židli. Cévy má dle vyšetření v pořádku, před 3 lety mu byla operována umělá kyčel, ale bolesti stehen jsou v obou nohách. Napadlo mě, zda se nemůže jednat o atrofii svalů v důsledku malé zátěže svalstva - projevovalo by se to bolestí a boulí ? Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, k atrofii svalů u starších lidí, zvláště pokud svaly nezapojují, dochází velmi rychle. Návrat k původnímu stavu trvá velmi dlouho a často se již původního stavu ani nedosáhne. Důležitý je pravidelný pohyb (někdo má doma rotoped a pravidelně takto svaly na nohou posiluje -ale nevím, zda by byl vhodný pro Vašeho tatínka, neznám dobře jeho zdravotní stav; můžete to zkonzultovat s praktickým lékařem).
Co se týče boule, doporučila bych vyšetření lékařem. Při atrofii svalů dochází k jejich úbytku. Bohužel nedokáži přesně posoudit, zda je stav Vašeho tatínka v normě, protože nemám možnost boule vidět a tatínka vyšetřit. Proto bych doporučila, abyste zašli za praktickým lékařem, který tatínka prohlédne a řekne Vám, zda je tatínek v pořádku či zda bude dále dovyšetřen. Moc se omlouvám, ale opravdu nemohu říci, zda jsou boule patologické nebo zda se jedná o "vystouplý", viditelný sval při atrofii i podkožního tuku. Toto Vám sdělí lékař po vyšetření.
Tatínek by každopádně (pokud mu to zdravotní stav dovolí) měl každý den alespoň trochu chodit a svaly posilovat (ale nenuťte ho, pokud se necítí dobře). S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie Pracoviště: Naprapathy Klinika

"Boule" může mít opravdu mnoho příčin.Určitě je ale nezbytné vědět, co ji způsobilo. Prodělal závažné onemocnění. nestratil snahu, chuť se hýbat. To jsou dobrá znamení. Jedna z možných příčin je natržení svalu v této oblasti. To se stává často po dlouhodobém ležení, pak stačí relativně malá zátěž... a stane se to. Ověřit to ale utné je. Většinou stačí pojledem a pohmatem lékaře. někdy je třeba vyšetření ultrazvukem, Situace může bát opravdu charakteru nezávažného, ale také vážnějšího. Lékař to určitě rozliší a určí další postup.
Pokud by to byla relativně méně závažná příčina, pak léčbou je opravdu pohyb.Musí ho být ale schopen. Někdy je vhodné pořídit šlapadlo( ať formou domácího etgometru, crosstraineru či jen šlapátka, které může procviočovat i horní končetiny) Není nutné vysloveně zesílit, ale nuézbytné ej svaly používat, jak pro svaly, tak pro celkovou kondici- TK, srdce...až po metabolizmus. S pohybem vše funguje lépe( i mozek) Většinou je třeba najít ten vhodný způsob pohybu a pak MOTIVACE k pravidelnosti.
Bouli ale nepodceňte!!!

Související dotazy

Svalová slabost, spinální muskulární atrofie
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jsem žena 41let a v...
Atrofie mozečku, zhoršená mluva
mám atrofii malého mozečku a asi před dvěma lety jsem...
ALS
3 dotazy na zkušeného neurologa: 1) Poskytne EMG vyšetření...
Atrofie mozku a příčina
CO JE ATROFIE MOZKU DA SE LECIT CI ZASTAVIT,,,CO...
Bolesti zápěstí
Dobrý den. Již dva roky mě bolí v obou zápěstí. Dříve...
Duodenitida dle gastroskopie
Dobrý den, prosím o vysvětlení výsledků gastroskopie...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Atrofie mozečku, zhoršená mluva

mám atrofii malého mozečku a asi před dvěma lety jsem začala špatně mluvit.mluví...

Atrofie mozku

Dobrý den, je mi 50 let a minulý týden jsem byla po přeléčené borelioze podrobena...

Atrofie mozku

Dobrý den, je mi 60 let a při CT mozku z důvodu částé bolesti hlavy bylo v nálezu...

Atrofie mozku

Dobry den byla mi diagnostikovana mirna az stredne tezka atrofie mozku podle...

Atrofie mozku a příčina


Atrofie mozku, nadměrné užívání alkoholu

Mám starost o synovce mé manželky. CT vyšetřením byla diagnostikována atrofie...

Atrofie mozku,cysta na mozku a léky

Dobrý den,chtěla bych se zeptat-mám zjištěnou atrofii mozku a intraventrikulární...

Atrofie parenchymu ledvin na UZ

Dobrý den, v rámci preventivní prohlídky mě pro přetrvávající pobolívání břicha...

Atrofie slinivky

Dobrý den,můj syn 2 roky a 9 měsícu,má atrofickou slinivku brisni,nevstřebavajì...

Atrofie svalů

Dobrý den, mám známou (70 let), které postupně atrofuje svalstvo na rukou (nedokáže...

Atrofie zrakového nervu

Dobrý den, před nedávnem jsem navštívila očního lékaře v rámci klasické preventivní...

Atrofie, riziko demence

Dobrý den, je mi 66 let. Byla mi zjištěna lehká atrofie mozku / po celkové sepsi...

Atropin

Dobrý den, mám dceru 4 roky a byli jsme na běžné oční kontrole, MUDr. řekla,že...

Atroskopi kotníku po úrazu

Dobrý den. Měl jsem vážný úraz kotníku ( tříštivá zlomenina hlezenního kloubu,...

Atroskopia lakta po luxacii

Dobry den. Pred 15 tyzdnami som si pri sportovani vyklbil laket a zlomil...

Atroskopie

dobrý den v 6.8. jsem se podrobil ASK kolena v celkové anestezií po čtyřech...

Atroskopie kolene

Dobry den, 25.1.2016 jsem podstoupil atroskopii kolene a 26.1. me pustili domu....

Atróza(artritida) a Kanabidiol(CBD)?

Dobrý den pane doktore, můj dotaz je na účinky kanabidiolu při artróze kolenních...

Atypická hyperplazie

Vážená paní doktorko, vážený pane doktore, po hysteroskopii 4 polypu v děloze...

Atypická hyperplázie

Vážený pane doktore, k Vámi zodpovězenému dotazu na atypickou hyperplazii. Dotazovala...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Antidepresiva

Dobry den spolykala jsem pred 15 minutami 6 antidepresiv a chtela jsě se zeptat...

Pod plombou ošetřeném zubu zůstal kaz

Dobrý den, začátkem listopadu loni mi zubař ošetřil dva zuby s kazem a opatřil...

Krční mandle - nádor?

Dobrý den, už delší dobu mám problémy s krčními mandlemi, mám je velmi zjizvené...

Rozedřený konečník

Dobrý den, jelikož jsem kdysi měla e coli v moči i pochvě, začala jsem mít...

Emocne nestabilni hranicni porucha osobnosti

Dobry den, leky neberu, na terapie nechodim, ale myslim si ze jiz mam velky...

Bolesti zad vystřelující do nohy,,,

Dobrý den pane doktore,už půl roku se léčím s bolestmi zad,které vystřelují...

Bolesti břicha


Listerioza v těhotenství

Dobrý den, hodně se řeší listerioza v těhotenství, jsem 25tt a pořád to na mě...

Čím depilovat přirození

Ahoj, depiluji si pravidelně přirození. Prosím, co je pro zdraví bezpečnější...

Ušní šelest

Dobrý den, už několik měsíců, dneškem se to zintenzivnilo o 100 procent slyším...

Nemohu pořádně dýchat

Dobrý den, Dříve jsem zvládala sportovat, v pohodě jsem dýchala, ale teď najednou...

Červená kůže kolem nosu a šupinky


Mirena

Dobrý den přeji, prosím o odpověď. Může mirena způsobovat silné vypadávání vlasů...

Pityriasa

Dobry den, uz dlouho me trapi bile skvrny na kuzi v oblasti horni i dolni...

Zvýšení lipázy

Dobrý den již 3 měsíce mám zvýšenou lipázu (1,36) a dodržuji, co mně doporučil...

Boule na noze

Dobrý den, před třemi týdny mě bouchl spolužák baseballovou pálkou (omylem,...

Začala jsem brát antikoncepci, poruchy menstruace

Dobrý den, začala jsem brát svou první antikoncepci (Logest), po prvním platu...

Poštípání hmyzem


Trvalé následky ......

Dobrý večer. Manžel podstoupil 26.6. 2013 operaci kolene, dne 14. 6. 2013 se...

Solárium po operaci křečových žil

Dobrý den, prosím mám 2 otázky : 1. můžu po operaci křečových žil na solárium 2....

Reklama
Zavřít