Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Atrofie pochvy

Gynekologie Helena 20.9.2020

Co vás trápí, jak dlouho problém trvá, berete nějaké léky, proběhlo již nějaké vyšetření, ...
Dobrý den.
Je mi 63 roků a trpím atrofií pochvy VVA. Z důvodu, že problémy byly značné /záněty pochvy i moč.cest,bolest při styku,suchost,pálení ap./ jsem změnila svého gynekologa za urogynekologa. Ten mi odebral krev na výši hormonů. Výsledek, dle jeho slov je dosti špatný, a tak mi doporučuje hormonální léčbu, konkrétně abych se zařadila do studie nového léku Estetra SPRL. Krásně mi vše vysvětlil a já kývla. Teď jsem na vážkách, zda jsem udělala dobře, a proto bych chtěla jiný odborný názor, i když vím, že rozhodnutí je jen na mně, ale přesto píši.
Konkrétně uvádím rozbor krve: Folikulostim.hormon.......112,6 U/l a Estradiol 73,0 pmol/l. Mamografii prsa mám dobrou, jiné problémy jako návaly, horkost nemám.
Menopauza mě začala v 48 letech, žádné hormony jsem nikdy nebrala, protože jsem dlouhá léta trpěla migrénami,i když nyní již několik let nimi netrpím.
Konkrétně se chci zeptat,zda výše hormonů je tak špatná,že bych mohla mít i jiné problémy do budoucna, a proto je potřeba brát hormonální prášky.
Na poševní problémy mi momentálně zabrala hormonální mast Linoladiol.
Moc děkuji za odpověď.
Zdraví Helena

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

Váš dotaz budu jistě přeposílat specialistovi, gynekologovi, protože tyto znalosti jsou již mimo moji odbornost a nemám s tím zcela zkušenosti.
Nicméně obecně lze samozřejmě hormonální terapii doporučit, pokud jsou přítomny nepříjemné příznaky. Píšete, že potíže máte celkem značné - záněty pochvy i moč.cest,bolest při styku,suchost,pálení ap. Proto je jistě jakákoliv léčba, která by Vám mohla pomoci vhodná. To, zda zůstanete pouze u lokální hormonální masti, nebo zda se rozhodnete pro účast na klinické studii s nějakým novým moderním preparátem, to už je jistě a Vás. Záleží, co od studie očekáváte, jaké to pro Vás bude mít benefity. Pro někoho může být výhodou, že má zdrama častější a podrobnější kontroly včetně např. sledování hladin hormonů v krvi a dalších laboratorních rozborů. Někoho jiného to může naopak obtěžovat a je pro něj jednodušší aplikovat mastičku jako doposud a nezatěžovat se ničím jiným... Taková hlediska musíte zvážit Vy sama, rozmyslet se, zda je to pro Vás více výhod ežli starostí.
Čili pokud obtíže jsou, tak léčba je jistě vhodná. Jakou formu zvolíte je čistě na Vás, žádná volba nebude špatná.

Stran hormonálních hladin se Vám v dopňkové odpovědi vyjádří ještě gynekolog, Váš dotaz mu přeposílám.

S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jandová

Specializace: Gynekologie, Porodnictví Pracoviště: Gynekologická ordinace Praha

Dobrý den,
v rámci studie nepíšete, o jakou hormonální léčbu by se jednalo, předpokládám, že se jedná o lokální (vaginální)aplikaci estrogenů, která výborně na popsané potíže pomáhá, co se týče hladin hormonů, tak ve Vašem věku jsou tyto výsledky normální, je to dálo snížením až zastavením činnosti vaječníků a nedostatek estrogenů na sliznicích se projevuje Vámi přesně popsanými pocity, proto, když se estrogeny vaginálně dodají, nepříjemné pocity mizí a výhoda vaginální aplikace je v tom, že vůbec nemá žádné negativní účinky, jak by se mohlo z termínu " hormonální léčba" zdát.

Související dotazy

Atrofie mozečku, zhoršená mluva
mám atrofii malého mozečku a asi před dvěma lety jsem...
Atrofie mozku a příčina
CO JE ATROFIE MOZKU DA SE LECIT CI ZASTAVIT,,,CO...
Atrofie hymenu
Dobrý den, už Vám musím připadat jako naprostý “negramot”,...
Svalová slabost, spinální muskulární atrofie
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jsem žena 41let a v...
Duodenitida dle gastroskopie
Dobrý den, prosím o vysvětlení výsledků gastroskopie...
Velikost pochvy
Do pochvy si strčim 10cm a dál to nejde proč?

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Atrofie mozečku mého syna

Mému synovi / 25 let/ byla určena po neurologickém vyšetření diagnoza atrofie...

Atrofie mozečku, zhoršená mluva

mám atrofii malého mozečku a asi před dvěma lety jsem začala špatně mluvit.mluví...

Atrofie mozku

Dobrý den, je mi 50 let a minulý týden jsem byla po přeléčené borelioze podrobena...

Atrofie mozku

Dobrý den, je mi 60 let a při CT mozku z důvodu částé bolesti hlavy bylo v nálezu...

Atrofie mozku

Dobry den byla mi diagnostikovana mirna az stredne tezka atrofie mozku podle...

Atrofie mozku a příčina


Atrofie mozku, nadměrné užívání alkoholu

Mám starost o synovce mé manželky. CT vyšetřením byla diagnostikována atrofie...

Atrofie mozku,cysta na mozku a léky

Dobrý den,chtěla bych se zeptat-mám zjištěnou atrofii mozku a intraventrikulární...

Atrofie očního nervu

Mám problém so zrakom, posledne mi lekár povedal, že mi odumrel zrakový nerv...

Atrofie parenchymu ledvin na UZ

Dobrý den, v rámci preventivní prohlídky mě pro přetrvávající pobolívání břicha...

Atrofie slinivky

Dobrý den,můj syn 2 roky a 9 měsícu,má atrofickou slinivku brisni,nevstřebavajì...

Atrofie svalů

Dobrý den, mám známou (70 let), které postupně atrofuje svalstvo na rukou (nedokáže...

Atrofie svalů

83 letý otec před rokem prodělal krvácení do mozku, jež se vstřebalo, ale dlouho...

Atrofie varlat

Dobrý den,co je přesně tkáňová atrofie varlete?(myslím tím po úderu do nich)Je...

Atrofie zrakového nervu

Dobrý den, před nedávnem jsem navštívila očního lékaře v rámci klasické preventivní...

Atrofie zrakového nervu po operaci sítnice a šedého zákalu

V září 2019 jsem byla operována pro amoci sítnice a v listopadu mi pak byly...

Atrofie, riziko demence

Dobrý den, je mi 66 let. Byla mi zjištěna lehká atrofie mozku / po celkové sepsi...

Atrofizace pankreatu

Dobry den nyl sem na MR. Kde me byla diagnostikovana pankreas je v atrofizaci...

Atropin

Dobrý den, mám dceru 4 roky a byli jsme na běžné oční kontrole, MUDr. řekla,že...

Atrósa 2-3 stupně

Dobrý den, conartroza kolene 2-3 stupně je už k operativnímu řešení ? nebo...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pupínky po holení "přirození"

Dobrý den,po každém holení mi do 1 dne vyskáčou červené pupínky na místě holení...

Tři týdny svědivá vyrážka

nevím co mam dělat jsem zoufala už skoro tři tydny mě svědí tělo a čevene pupinky...

Vysvětlení lékařské zprávy

Dobrý den, prosím o vysvětlení lékařské zprávy. LS: plochá dx.konvexní skoliosa....

Hodnoty TSH, TPO - co to znamená?


Bolest hýždí při sezení

Dobrý den, již několik let mám problémy s bolestmi hýždí při sezení. Poslední...

Bolest čelisti

Dobrý den, v úterý odpoledne me začala bolet leva část u dolni celistu, bolest...

Bulka na pravé hýždi

Dobrý den, asi před 14 dny jsem si nahmatala na pravé hýždi v okolí kyčelního...

Antibiotika u novorozence

Dobrý den. Máme 4týdeního syna a dostal vysoké horečky 39.3 po poradě s lékařem...

Kavernom a ztráta paměti

Dobrý den, známý 62let před pár lety absolvoval operaci hlavy, měl Kavernom,...

Purpura na dolních končetinách

Dobrý den. Příteli se objevily tyto červené tečky /skvrnky/ na obou nohách -...

Roupy

Dobrý den, chci se zeptat jak probíhá předepsání léku vermox na roupy, stačí...

Na EKG 150 tepu

Dobry den, asi posledni mesic se mi stava, ze mi zacne silene busit srdicko...

Bolest břicha


Drobná abrupce z base intemed.článku III prstu PHK

Dobrý den pane doktore,13.4 jsem utrpěla uraz když jsem se potkala se spolukopáčem...

Krvácení po nasazení antikoncepce

Dobry vecer je mi 16 a beru 4 mesicem antikoncepci Violetta 1 mesic brani antikoncepce...

Bolest varlete

Dobrý den, chtěl bych se pooradit o problému, který mě trápí. Mě i přítelkyni...

Naražený malíček u nohy

Dobrý den, prosím o radu ohledně zranění na malíčku u nohy. Silně jsem si...

"křečová" žíla na penisu

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, na penise sa mi tesne pod žaluďom, od jedného...

Vysřelující a píchavé bolesti ruzně po těle

Dobrý den vážená paní primářko, chtěl bych Vás požádat o radu ohledně mých...

Pigmentový névus a chirurgické odstranění

Mám mateřské znaménko v pravé části těsně pod pasem, takže často přesně na lemu...

Reklama