Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Atrofie zrakového nervu

Michaela 21.5.2015 redakce uLékaře

Dobrý den,

před nedávnem jsem navštívila očního lékaře v rámci klasické preventivní kontroly. Vidění je v pořádku, ale panu očnímu se nezdály zrakové nervy, prý má podezření na zelený zákal. Ten se ale nepotvrdil, podstoupila jsem dvakrát perimetr - výsledky v pořádku. Výsledky OCT mám u valné většiny hodnot žluté nebo červené, RNFL kompletně červené (viz příloha). Dnes jsem podstoupila VEP, výsledky ale budu vědět až za 14 dní. Chtěla jsem se ale zeptat, zda je možné, aby mě s "degenerovaným" nervem pustili na laserovou operaci, nebo jestli k této atrofii muselo dojít až v posledním roce? Na operaci mě původně ani nechtěli pustit kvůli suchým očím, přijde mi zvláštní, že by se nikdo v rámci předoperačního dvouhodinového vyšetření nepozastavil nad mým očividně ne úplně zdravým nervem, když se nad tím pozastavil lékař u klasické prohlídky. Pakliže by ale před tím rokem byl nerv v pořádku, je možné v tak krátkém období taková degenerace (i když upřímně ani nevím podle těch výsledků, jestli je to nějaká výrazná degenerace, zas tak moc mi google neprozradí, každopádně červená barva ve výsledcích OCT není moc uklidňující).

Velmi děkuji za odpověď.

S pozdravem

Michaela R.

Odpovídá:

MUDr. Vladimír Korda Ph.D.

Specializace: Oční lékařství Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

Dobrý den, první na co musím upozornit je, že červená barva neznamená striktně patologii, ale znamená to, že zjištěná hodnota je normální pro méně než 1 % populace (obdobně žlutá pro 5 % populace). Ano, většinou to je patologické, ale barevná škála je pouze porovnání s normativní databází. A tedy hodnotit terče zrakového nervu jen podle hodnot na foto může být zavádějící. V useknuté části jsou grafická znázornění rozložení nervových vláken, které může být např. u vysoké krátkozrakosti atypické. Další věcí je, že neznám ani kvalitu scanu a zda je terč zrakového nervu správně označen (to vše je useknuté). A jak výsledek odpovídá vzhledu terčů zrakového nervu při pohledu do oka a provedenému perimetru. Jsou i atypické terče zrakového nervu, kde analýza nervových vláken je až zbytečně přísná. V takovém případě je vhodné provést ještě HRT, což je také vyšetření nervových vláken ale jinou metodou.
Když nezohledním nic z uvedeného tak by se vzhledem k Vašemu věku jednalo o nezanedbatelné snížení vrstvy nervových vláken a je třeba najít příčinu. A případně léčit. Příčin může být mnoho - pozánětlivé změny, některá autoimunitní onemocnění, atd. Moudřejší bude ošetřující lékař po VEPech.
Teoreticky je možné, aby snížení vrstvy nervových vláken vzniklo jako následek zánětu i za méně než rok. Ale pokud by nebyla příčinná souvislost s některými specifickými celkovými onemocněními, tak to není kontraindikace k laserovému odstranění dioptrické vady.

Související dotazy

Zánět zrakového nervu
Dobrý den.Prosím Vás o radu jsem již zoufalá a asi...
Porucha zrakového nervu
dobry den chcem sa opytat...robili mi lumbalnu punkciu...
Atrofie mozečku
Dobrý den, ve zprávě z magnetické rezonance, (kterou...
Atrofie mozečku, zhoršená mluva
mám atrofii malého mozečku a asi před dvěma lety jsem...
Atrofie mozku a příčina
CO JE ATROFIE MOZKU DA SE LECIT CI ZASTAVIT,,,CO...
Atrofie mozečku
Dobrý den,mám dlouhodobě problémy s rovnováhou,bolestmi...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Atrofie mozečku mého syna

Mému synovi / 25 let/ byla určena po neurologickém vyšetření diagnoza atrofie...

Atrofie mozečku, zhoršená mluva

mám atrofii malého mozečku a asi před dvěma lety jsem začala špatně mluvit.mluví...

Atrofie mozku

Dobrý den, je mi 60 let a při CT mozku z důvodu částé bolesti hlavy bylo v nálezu...

Atrofie mozku

Dobrý den, je mi 50 let a minulý týden jsem byla po přeléčené borelioze podrobena...

Atrofie mozku a příčina


Atrofie mozku, nadměrné užívání alkoholu

Mám starost o synovce mé manželky. CT vyšetřením byla diagnostikována atrofie...

Atrofie mozku,cysta na mozku a léky

Dobrý den,chtěla bych se zeptat-mám zjištěnou atrofii mozku a intraventrikulární...

Atrofie parenchymu ledvin na UZ

Dobrý den, v rámci preventivní prohlídky mě pro přetrvávající pobolívání břicha...

Atrofie slinivky

Dobrý den,můj syn 2 roky a 9 měsícu,má atrofickou slinivku brisni,nevstřebavajì...

Atrofie svalů

Dobrý den, mám známou (70 let), které postupně atrofuje svalstvo na rukou (nedokáže...

Atrofie, riziko demence

Dobrý den, je mi 66 let. Byla mi zjištěna lehká atrofie mozku / po celkové sepsi...

Atropin

Dobrý den, mám dceru 4 roky a byli jsme na běžné oční kontrole, MUDr. řekla,že...

Atroskopi kotníku po úrazu

Dobrý den. Měl jsem vážný úraz kotníku ( tříštivá zlomenina hlezenního kloubu,...

Atroskopia lakta po luxacii

Dobry den. Pred 15 tyzdnami som si pri sportovani vyklbil laket a zlomil...

Atroskopie

dobrý den v 6.8. jsem se podrobil ASK kolena v celkové anestezií po čtyřech...

Atroskopie kolene

Dobry den, 25.1.2016 jsem podstoupil atroskopii kolene a 26.1. me pustili domu....

Atróza(artritida) a Kanabidiol(CBD)?

Dobrý den pane doktore, můj dotaz je na účinky kanabidiolu při artróze kolenních...

Atypická hyperplazie

Vážená paní doktorko, vážený pane doktore, po hysteroskopii 4 polypu v děloze...

Atypická hyperplázie

Vážený pane doktore, k Vámi zodpovězenému dotazu na atypickou hyperplazii. Dotazovala...

Atypická kalcifikace

Dobrý den co prosím znamená: Při nativním CT vyšetření mozku prokazujeme atypickou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Aneurysma mozku

Dobrý den, je mi 34 let. Před rokem jsem prodělal silné krvácení do centrálního...

Holter extrasystoly

Dobrý den pane doktore, mám na Vás dotaz ohledně extrasystol. Měla jsem Holtera...

Opakované operace kolene

Dobry vecer mela bych dotaz uz jsem po pate operaci kolene posledni jsem absolvovala...

Vazké hleny a krusty v nose

Dobrý den, dlouhodobě se mi v dýchacích cestách (v nose) tvoří jakoby vazké...

Otřes mozku - simulace

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, jestli je možné simulovat lehký otřes mozku...

Zánět dělohy

Dobrý den, již týden v kuse mám bolesti v podbřišku a v oblasti páteře (v...

Bolest kyčle, brnění dolní končetiny

JIž asi l měsíc léčena na rehabilitaci, nyní na neurologigi určena diagnoza...

Růst zoubků a zvýšená teplota

Dobrý den dcerka má už 14 dní zvýšenou teplotu. Nyní jí rostou i zoubky, byly...

Bolest břicha při kašli

Dobrý den, už přes dva týdny mám silný kašel. Poslední 4 dny mě při kašlání...

Kapičky lásky - dotaz jinak

Dobrý den! Vím, že se dá z kapiček lásky otěhotnět a také vím, že pravděpodobnost...

Konzistence stolice

Dobrý den, chtěla bych se zeptat - asi 3 týdny mám řidší stolici a světlejší....

Mám osteopenii a osteoporozu

Dobrý den, po zlomenině vřetenní kosti mám Sudeck na zápěstí a prstech se všemi...

Těhotenství a cytologie


Pupínky na zadku


Nealkoholické pivo a užívání antidepresiv

Dobry den Chtěl bych se zeptat kolik můžu vypít Birellu(nealko pivo)na leký...

Seboroická dermatitida

dobry de. mam sebehorickou dermatitidu. muze vzniknout tohle onemocneni z nakazeni...

Bolesti v podbřišku s nevolnosti po menstruaci

Milá paní doktorko,můj problém trvá přes 3 roky. mám za sebou kolonoskopii,...

Hlen v žaludku

dobrý den,jsem po nemoci horních cest dýchacích.méla jsem hlenitou rýmu a vykašlávala...

Mollusca contagiosa

Dobry den, mam nad penisem cca 8bradavicek, byla jedna postupne behem cca 7mesicu...

Zadní rýma

Dobrý den, již tři týdny mě trápí rýma a kašel, resp. usazené hleny daleko v...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×