Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Autismus

Psychika Barbora 17.3.2019

Dobrý den, mohu se zeptat na sveho bratra? Ma poruchu autistickeho spektra. Bere leky valdoxan medorispen, a pred rokem mu nasadili jeste egolanzu 2.mesice po novem leku zacal mit problemy se zvracenim, nejdrive mensi, postupne se zvraceni zhorsovalo az doslo do stavu kdy vyzvracel vsechno, byl na gastroskopickym vysetreni kde se zjistil mensi zanet jicnu, dostal v pulce zari controloc a kinito. Na kontrolu jiz pak nemusel, mirne zlepseni nastalo ale uplne vyleceni ne. Bohuzel priblizne od ledna se zvraceni vratilo v plne sile a vyzvraci se okamzite po jidle a nekdy i po piti, do toho ma zvysene slineni, kasle, ma otevrenou pusu neustale, zrejme lehce natekly jazyk a musim dodat ze pote co mu tyto problemy pred rokem nastali, take zacal hur mluvit. U lekare byl, na gastroskopii ale odeslan nebyl znovu, pouze dostal opet controloc na 3.mesice. Bere ho 3.tydny ale zlepseni neni ani uplne minimalni. Zde prikladam zpravu z gastroskopickeho vysetreni. Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Pokud potíže začali po Egolaze, tak to řekněte předepisujícímu lékaři a lék změňte. Jakýkoliv lék má pacientovi pomáhat a být bez nežádoucích účinků. Pokud tomu tak není, tak daný lék pacient netoleruje a pokračování v léčbě se nedoporučuje. Controloc je dobrý lék, podávejte bratrovi nadále. Mírný zánět jícnu a žaludku nic významného nepředstavuje, Controloc dokáže tento zánět zvládnout. Znám spoustu případů, kdy určitý lék někomu výborně pomáhá a jinému dělá nepředstavitelné potíže. Léky na psychiku se z těla vylučují dlouho, i několik týdnů, po vysazení Egolazy čekejte delší dobu na zlepšení trávení. Ví lékař, který Egolazu předepisuje, že současně je problém ze zažíváním a zhoršením řeči? Přeji, aby se bratr co nejdříve zlepšil. S podzravem Dr. Janoušková

MUDr. Luboš Janů Ph.D.
Odpovídá lékař:

MUDr. Luboš Janů Ph.D.


Dobrý den, pokud je časová souvislost s podáváním jakéhokoli léku, může (ale nemusí) být příčinou. Je smysluplné toto otestovat. Zároveň ale antipsychotika většinou působí proti zvracení - působí totiž stejně jako centrální antiemetika. Na rozdíl od kolegyně nemohu potvrdit, že by se obecně vylučovala dlouho - u Egolanzy změnu poznáte po nejdéle 2 dnech. Stejně jako jakékoli jiné léky závisí na jejich biologickém poločase. Blokáda (dopaminových) receptorů u Egolanzy není dlouhá. Zdraví Luboš Janů

Související dotazy

Autismus, epilepsie
Dobrý den.Mám syna -30let.5 let má epilepsii.Už na...
Obava z autismu
Dobry den chtela bych se zeptat na mou dcerku .Jsou...
Autismus
Dobrý den, mám 10 měsíční holčičku. Dnes na pravidelné...
Psychická nemoc, autismus
Dobry den. Mám obavu, že trpím aspergerovym syndromem....
Předoperační vyšetření před odstraněním mandlí
Dobrý den,mám dotaz konkrétně k postupu pediatra meho...
Autismus
Lze genetickým vyš.jedoznačně vyloučit či potvrdit...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Australský čajovník v těhotenství

Dobry den pane doktore, ráda bych se vás chtěla zeptat, zdali neškodí během...

Autioimunitní onemocnění

dobrý den, nevím, zda se svými potížemi mám navštívit imunologickou poradnu,...

Autismus

Lze genetickým vyš.jedoznačně vyloučit či potvrdit dětský autismus?

Autismus

Je pravda, že očkování způsobuje autismus?

Autismus

Dobry vecer, mam mozna blbou otazku, ale stejne se zeptam. Mam skoro 6ti mesicniho...

Autismus

Dobrý den když má zena autismus muze mit deti nebo je nesmi mit. jestli musi...

Autismus

Dobry den, memu synovci jsou 2 roky a lekari mu diagnostikovali autismus. Jeho...

Autismus

Dobrý den. Pane doktore,mé dceři bude letos 23 roků. Je naroz. v 29. týdnu těhotenství....

Autismus

Dobrý den, můj dvouletý syn stále ještě nemluví, spíše jakoby "huláká", ukazuje,...

Autismus

Dobrý den, mohu prosím vědět bližší rozbor lékařské zprávy. Měli jsme strach,...

Autismus

Dobrý den, mám 10 měsíční holčičku. Dnes na pravidelné prohlídce si doktorka...

Autismus

Dobrý den,mám dotaz.Můj syn,atypicky autismus,Hirschprungova choroba,odstranění...

Autismus

Mám 3letého syna,který vůbec nemluví,neurolog nám řekl,že má psychomotorickou...

Autismus

Dobry den. Potřeboval bych poradit je mi 18 let, a asi mam mentální retardaci,...

Autismus

Dobrý den, mám syna 2 a čtvrt roku, moc nereaguje na své jméno (jen občas),...

Autismus a léky

Dobrý den. Synovi je devět let a je mentálně opožděný a autista. Bere tyto...

Autismus a mentální retardace

Syn má 15 let, dětský autismus s těžkou mentální retardací, je nemluvící, s...

Autismus, epilepsie

Dobrý den.Mám syna -30let.5 let má epilepsii.Už na základní škole měl problém...

Autismus?

Dobrý den, napíši vám podrobnější informace o tom chlapci. Mojí kamarádky syn...

Autismus?

Dobrý den, ráda bych se zeptala na svého syna, který letos v listopadu oslaví...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Prvotrimestrální screening- špatné výsledky

Dobrý den,byla jsem na prvotrimestrálním screeningu a máme špatné výsledky.Je...

Péče o jizvu po císařském řezu

Dobrý den, 12.5.2017 jsem porodila císařským řezem syna a chci se zeptat, jak...

Husté žluté sperma

Dobrý den chtěl jsem se zeptat na jednu intimní věc, při erekci mám takové husté...

Zarudnutí penisu

Dobrý den, udělaly se mi na penisu takove červené fleky, hlavně na žaludu, potřeboval...

Petechie, krvavé fleky

Dobrý den, vždy, když dlouho chodím, objeví se mi na dolních končetinách krvavé...

Pocit vzduchu, bublinek v pochvě

Dobrý den paní doktorko, mám problém se kterým si nevím rady. Občas a poslední...

Cukání pod okem


Odkašlávání, dráždění v krku, škrábání, lechtáni v krku

Přeji Vám dobrý den. Prosím mám na Vás dotaz. Jedná se o kašel spíše o odkašlávání...

Partnerovi poslední dobou vždy po sexu otéká penis a má tam malé červené flíčky.

Dobrý den, partnerovi poslední dobou vždy po sexu otéká penis a má tam malé...

Loupání kůže na chodidlech

Dobrý den, obracím se na Vás s loupáním kůže na chodidlech. Již minimálně...

Pot je cítit čpavkem

Dobrý den, nevím do jaké oblasti bych měl svůj dotaz směřovat. Jsem zdráv, před...

Pocit, jakoby se mi n achvíli zastavilo srdce

Dobrý den, občas mám pocit jakoby se mi nachvíli zastavilo srdce, někdy když...

Panenská blána

Dobrý den chtěl jsem se zeptat, je mi 17 a přítelkyni 15 meli jsme sex, ale...

Brnenie rúk a končatín

Dobrý deň pani doktorka,chcela by som Vás poprosiť o radu. Pred mesiacov ma...

Bolest dásně

Dobrý den, 3 dny mě bolí spodní dáseň. jedná se o stálou bolest. Včera jsem...

Xarelto


Libido HA

Dobrý den Doporučíte mi prosím nějakou HA pro větší libido? Je lepší pro...

Roupi se stále vrací...

Dobrý den. Před 6 lety jsem se od mladšího sourozence nakazila roupem dětským....

Pohlavní Styk

Chtěla bych se zeptat,měla sem sex po 2 dnech menstruace a přítel se do mě trochu...

Xarelto

Dobrý den, dnes jsem si prvně vzala lék xarelto 20 mg , začala se mi motat hlava...

Reklama