Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Automunitní thyreoitida

Endokrinologie Matler 9.1.2018

Dobrý den, Je mi 22 let a nyní se léčím s tonsillitidou. Pravděpodobně bude virového původu, protože CRP bylo 18,5 , ovšem léčba byla empirická jelikož jsem na mandlích měl čepy, tak mi byl nasazen Xorimax ( cefuroxim ), ATB nezabrali ani po 5 dnech, ovšem nyní už potíže ( 8.den) ustupují, takže usuzuji, že virový původ byl pravděpodobnější. Byl jsem na odběru krve 5.den léčby (cca 7. den od prvních potíží) jelikož bylo podezření i na mononukleózu. KO byl v normě, monocyty nezvýšené. pouze železo a transferin snížené. Co mě ale velice znepokojilo byly markantně zvýšené protilátky proti Tyreoperoxidáze ( 450, norma 5, IU ) a proti Tyreoglobulinu ( 80 IU ). Protilátky proti TSH byly negativní a samotné TSH bylo v normě. Současně mívám občas i parestezie horních končetin, které byly v průběhu nemoci vystupňované a tak jsem šel na neurologii, kde se nic moc nezjistilo a jsem objednán na EMG. Ovšem teď mě napadlo že by to mohlo být ve spojitosti právě se štítnou žlázou. V roce 2008 jsem prodělal neuroboreliózu přeléčenou ceftriaxonem 21.dní i.v. od té doby bez potíží až na občasné parestezie v zádech či jinde, což ale spíše připusuji třeba skřípnutím interkostálních nervů či celkově špatným držením těla a hodně sezení. Nyní čekám ještě na výsledky T3 a T4 z krve a UZ ŠZ a jsem dost vyděšen, že bych mohl trpět autoimunitní thyreoitidou a tak vás prosím o nějakou radu či zkušenost, zda to mohla být třeba jen nějaká zkřížená reaktivita s protilátkami, či důsledek akutního zánětu mandlí nebo snad důsledek dávno prodělané boreliózy. Endokrinolog mi do telefonnu řekl že pokud bude T3 a T4 v pořádku a UZ taky, tak není třeba léčba ale pouze sledování, což by bylo vlastně čekání na stav kdy imunita štítnou žlázu zničí kompletně a já bych byl odkázaný na doživotní substituční terapii hormony, čehož se opravdu děsím. Díky za pomoc

Odpovídá lékař:

Dobrý den, Autoimunitní thyreoitida je onemocnění, kdy tělo začne produkovat protilátky namířené proti štítné žláze, které ji tedy mohou zničit tak, že její funkce je zeslabená, či vyhasne úplně. Bohužel se s těmito protilátkami nic dělat nedá, jejich hodnota se nedá nikterak snížit žádným dostupným, nebo známým lékem, ani jiným způsobem. Víme, jen, že tomuto stavu neprospívá zánětlivé onemocnění, tak prosím zkuste doléčit tento Váš současný infekt a poté bude potřeba hladiny protilátek sledovat v čase, ale hlavně bude potřeba sledovat hodnoty TSH a fT4 a pokud ty budou v normě, můžete být naprosto v klidu. Vězte, že jsou lidé, kteří mají tyto protilátky zvýšené tisícinásobně oproti normě a žijí ničím nerušený plnohodnotný život. Parestezie končetin s tímto nálezem nesouvisí, doporučuji užívat magnesium, potíže by se mohly zlepšit. Onemocnění štítné žlázy patří v populaci mezi nejčastější a hodně lidí je bohužel odkázáno na celoživotní substituční terapii, i kdyby to mělo potkat i Vás, nic hrozného se neděje, jistě byste to zvládl s přehledem, ted je pouze důležité sledovat vývoj onemocnění, resp. hodnoty hormonů štítné žlázy. Tyto protilátky můžete mít zvýšené již od narození a ani o tom nemusíte vědět, to, že je máte zvýšené nemusí ještě znamenat, že skutečně dojde k oslabení funkce štítné žlázy.
Jete zdravě, dodržujte pitný režim, nekuřte, alkohol s mírou, spíše jen výjimečně, takto své štítné žláze prospějete nejvíc. S přáním pěkného dne, K. Jiříčková.

Související dotazy

Hashimotova thyreoitida - předávkování
Dobrý den paní doktorko :-) od 3 let mám sníženou funkcí...
Kolísavé TSH a autoimunitní thyreoitida
Dobrý den, prodělala jsem autoimutní thyreoitidu. Počátkem...
Snížená funkce štítné žlázy v těhotenství
Dobrý den. Jsem těhotná v 12 týdnu. Nikdy v minulosti...
Autoimunní thyreoditida
Dobrý den, dcera má již 7 let diagnostikovanou autoimunitnní...
Hypofunkcia stitnej zlazy
Dobry den pani doktorka,prosim o radu ,moj manzel ma...
Autoimunitní thyreoitida, hypofunkce štítné žlázy, zvětšený lalok štítné žlázy
Dobrý den, chtěla bych znát Váš názor na můj problém:...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Autoimunní zánět štítné žlázy

Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor ohledně léčebného postupu u sedmileté...

Autoimunní zánět štítné žlázy

Dobrý den, nedavno mi byl diagnostikován autoimunní zánět štítné žlázy a předepsán...

Autoimunní zánět štítné žlázy

dobrý den, mám dle nálezu: Autoimunní tyreoiditida s hypothyreozou na substituci......

Autoimunní zánět štítné žlázy a doplňky stravy

dobrý den, jsem léčena na autoimunní zánět ŠŽ ( euthyrox 75mg) a chtěla bych...

Autoimunní zánět štítné žlazy a přibírání

Zdravim minulý rok mi zjistili autoimunní zánět štítné žlázy ... začla sem přibírat...

Autoimunni-thyeroditis

sedmnáctiletá dcera ma autoimunní-thyeroditis. Chtěla jsem se zeptat, co to...

Autoimunnní zánět štítné žlázy a dárcovství krve

Dobrý den, ráda bych darovala krev, ale mám autoimunní thyreoiditis. Z některých...

Autologní serum vs transplantace kmenových buněk

Dobrý den, chci se zeptat jaký je rozdíl mezi těmito způsoby léčby nedostatečné...

Autominunitní nemoc?

Dobrý den, podstoupila jsem imonologické vyšetření, mohla bych Vás poprosit...

Autominutne ochorenie SZ

Dobry den, chcela by som sa opytat ci mozem uzivat pripravok Femibion, ktory...

Autonehoda

Dobrý den,28.12.2015 jsem měla autonehodu, auto se přetočilo přes střechu a...

Autonehoda luxace kyčle se zlomeninou zadní hrany acetabula

Dobry den,jsem po operaci kyčle.Luxace kyčle se zlomeninou zadní hrany acetabula...

Autonehoda, poranění ruky a palce

Dobry den. Chtela bych se zeptat, pred 3 tydny jsem mela autonehodu a mela jsem...

Autonomní adenom št.žl. v PL

Dobrý den paní doktorko, obracím se na Vás s prosbou o radu a zhodnocení mé...

Autoprotilátky

Dobrý den, v těle mám pravděpodobně od narozeni autoprotilatky myslim si, že...

Autoprotilátky - anti

Dobrý den, moc Vás prosím o vyjádření se k mým výsledkům: TG .... 4579,60 U/ml...

Autoprotilátky ještě neznamenají porušenou funkci

Dobrý den, jsem ve 3 tydnu těhotenství a doktor mi zjistil z výsledků krve zvýšenou...

Autorské práva

Dobrý den, vážená poradno, získala jsem prostřednictvím Vašich odborníků...

Autotrakční lehátko

Dobrý den, jaký je Váš názor na autotrakční lehátko. Děkuji za odpověď. Jiří

Autotrakční lehátko - srdce a koagulční léčba


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Citlivý klitoris


Průjem po operaci slinivky

Dobrý den, jsem po operaci slinivky kde byl zhoubný nádor v hlavě slinivky....

Paraprotein v séru

Dobrý den, již 4 rok mám zvýšený paraprotein igg lambda, před půl rokem jsem...

Penis

Dobrý den, můj přítel má na penise takové pupinky , vypadá to jako malé puchýřky....

Leidenská mutace

Dobry den, Byl mi zjisten nalez - leidenska mutace heterogenni na jedne alele....

Bolest hlavy za okem

Dobrý den, dlouhodobe s ruznymi přestávkami trpím bolesti hlavy. Bolest se vyskytuje...

Jak dlouho po posledním užití herpesinu můžu konzumovat alkohol?


Bolest lýtka

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat ohledně bolestivosti mého levého lýtka. Začalo...

Knedla v krku při polikání

Dobrý den V roce 2012 jsem byla hodně ve stresu a zhubla jsem na kritický stav...

Svědění kůže

Dobrý den , už delší dobu mě trápí svědění kůže při zpocení ( například když...

Kašovitá a kouskovitá stolice

Dobrý den, již zhruba přes měsíc a půl mám kašovitou a kouskovitou stolici...

Útvary pod jazykem

Dobrý den, chci se zeptat co by to mohlo být, je možné že se jedna o příznak...

Červená vyrážka na dlaních

Dobrý den, dnes ráno se mi udělali na dlaních červené flíčky, na dotek tvrdé...

Herpetická infekce


Zvětšení pod ohryzkem při záklonu hlavy

Dobrý den, posílám dvě fotky. Prvni je focena když mám hlavu rovně druha je...

Konečník

Dobrý den p.Doktore je mi 36 let a mám po vyšetření na urologii vše je negativní.Mám...

Parapelvické cysty pravé ledviny

Paní doktorko,mám takový dotaz,co znamená parapelvické cysty a pak,mívala jsem...

Záblesky před očima

Dobrý den už posledních deset dní mě trápí blikání před očima a trochu rozmazané...

Tlak na hrudi

Dobry den, som uz strasne zufaly problem ma trapi viac ako rok no posledneho...

Krev ve spermatu

Dobrý den, minulý týden jsem masturboval a při ejakulaci vyšlo z penisu nejprve...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.