Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Autonomní adenom št.žl. v PL

Endokrinologie Olga 28.6.2011

Dobrý den paní doktorko, obracím se na Vás s prosbou o radu a zhodnocení mé lékařské zprávy. Na základě alergie na bílkovinu kravského původu jsem byla poslána, pro jistotu, na vyšetření št.žl., kde mi čistě náhodou díky sonu přišli na nález v pravém laloku centrálně rozpoložený ovoidní uzel vel. cca 22x15x22, hypoechogenní, nehomogenní s dr. kalcifikacemi. PL 22x14x46 obj. 7,4ml. LL 19x12x38 obj. 4,5ml. Hormony: S-fT4: 15,94 a S-TSH 4,67 (protilátky nejsou k dispozici) dále S-Chol: 6,07 a S-TG: 3,13 kdy jsem byla poučena o dietě s omezením tuků.
Ohledně nálezu na št.žl. paní doktorka dopourčuje operativní odstranění celé št.žl. je toto nutné? dále mi předepsala Letrox 5O ug (1/2 tablety denně, po měsíci 1x celá denně). Je tento lék nutný? Jak tělo na tento lék zareaguje nyní a jak po operaci, kdy by byla odstraněna št.žl. celá?
Nepociťuji žádné obtíže z toho důvodu se raději obracím na další názor. Děkuji Vám za odpověď.

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, Olgo,
u takto velkých uzlů, zvláště u mladých osob, se operační řešení doporučuje, protože se dá předpokládat, že uzel poroste, navíc hrozí i riziko zhoubného bujení v uzlu (a to i třeba v jedné jeho části). Na druhou stranu je na zvážení, zda operovat štítnou žlázu celou nebo jen postižený lalok. Já se rozhoduji podle výsledku cytologie a podle toho, jak vypadá druhý lalok. Pokud vyjde cytologie dobře a druhý lalok je zcela sonograficky normální, pak je možné odoporovat jen část štítné žlázy. Pokud tomu tak není nebo jsou přítomny i další rizikové faktory (třeba nádor štítné žlázy v rodině, předchozí radioterapie....), doporučuji odooperovat štítnou žlázu celou.
Hormony štítné žlázy vám paní doktorka dala s cílem omezit další růst uzlu (tzv. supresní dávka)...tím, že se štítné žláza trošku uleví v činnosti se předpokládá, že se zpomalí i růst případných nádorů. Pokud se odstranní celá štítná žláza, je tento lék nezbytný, protože dodává tělu hormony, které ji schází.
S pozdravem

Související dotazy

Adenom jater
dobry den pisala som.vam ohladne heparu a odpovedali...
Adenom hypofýzy
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda normální EEG...
Tubovilosní adenom
Doby den! Chci se zeptat co znamená přesně tubulovilózni...
Adenom jater
dobry den. rada by som poznala vas nazor na tento priebeh...
Endokrinologie-autonomní adenom
Paní doktorko,posílám přepis nálezu z endokrinologie...
Adenom
Dobrý den, na CT plic mi byl loni zjištěn nečekaně...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Autoimunní zánět štítné žlázy a doplňky stravy

dobrý den, jsem léčena na autoimunní zánět ŠŽ ( euthyrox 75mg) a chtěla bych...

Autoimunní zánět štítné žlazy a přibírání

Zdravim minulý rok mi zjistili autoimunní zánět štítné žlázy ... začla sem přibírat...

Autoimunni-thyeroditis

sedmnáctiletá dcera ma autoimunní-thyeroditis. Chtěla jsem se zeptat, co to...

Autoimunnní zánět štítné žlázy a dárcovství krve

Dobrý den, ráda bych darovala krev, ale mám autoimunní thyreoiditis. Z některých...

Autologní serum vs transplantace kmenových buněk

Dobrý den, chci se zeptat jaký je rozdíl mezi těmito způsoby léčby nedostatečné...

Autominunitní nemoc?

Dobrý den, podstoupila jsem imonologické vyšetření, mohla bych Vás poprosit...

Autominutne ochorenie SZ

Dobry den, chcela by som sa opytat ci mozem uzivat pripravok Femibion, ktory...

Autonehoda

Dobrý den,28.12.2015 jsem měla autonehodu, auto se přetočilo přes střechu a...

Autonehoda luxace kyčle se zlomeninou zadní hrany acetabula

Dobry den,jsem po operaci kyčle.Luxace kyčle se zlomeninou zadní hrany acetabula...

Autonehoda, poranění ruky a palce

Dobry den. Chtela bych se zeptat, pred 3 tydny jsem mela autonehodu a mela jsem...

Autoprotilátky - anti

Dobrý den, moc Vás prosím o vyjádření se k mým výsledkům: TG .... 4579,60 U/ml...

Autoprotilátky ještě neznamenají porušenou funkci

Dobrý den, jsem ve 3 tydnu těhotenství a doktor mi zjistil z výsledků krve zvýšenou...

Autorské práva

Dobrý den, vážená poradno, získala jsem prostřednictvím Vašich odborníků...

Autotrakční lehátko

Dobrý den, jaký je Váš názor na autotrakční lehátko. Děkuji za odpověď. Jiří

Autotrakční lehátko - srdce a koagulční léčba


Autotransplantácia

Dobrý deň, je možné namiesto mŕtveho zubu 47, presadiť na jeho miesto osmičku...

Autovakcína

Dobry den, kvuli opakovanym zanetum a po odebrani steru mi gynekolozka nechala...

Autovakcína

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda užívání autovakcíny může přechodně zhoršit...

Autovakcina

Dobrý den. beru autovakcinu na zanety mocovych cest. Chtela bych se zeptat,...

Autovakcína

Dobrý den, už rok se potýkám s poševní mykózou. Vyzkoušela jsem už všelico (antimykotika,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zápal plic

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat když mi doktorka řekla že mám lehký zápal plic...

Zápal plic

Dobrý den paní doktorko, dceři bronchoprovokační ani bronchodilatační test...

Necitlivost jazyka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Včera jsem byla u svého stomatologa, čistil...

Zápal plic

Dobrý den, syn 15 let kašel ne moc silný a horečky max. 38.6. První CRP 16 za...

Zápal plic

Dobrý den, syn 9 let třetí den kašel, který je dráždivý a teploty měl dva dny...

Občasná tupá bolest do varlete

Dobrý den, mám takový problém. Už asi dva týdny pociťuju tlakovou bolest hlavně...

Zápal plic

Dobry den, chtela bych se zeptat kdysi jsem v roce 2016 v rijnu prodelala zapal...

Zápal plic

Dobry den, můžete mi říct, jak vážné může být zánět průdušnice a zápal plic...

Červené tečky v obličeji

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, Asi před třemi roky se mi na tváři pod okem,...

Zápal plic

Dobry den, chtela jsem se zeptat moje 5mesicni miminko uz prez mesic kasle nas...

Bolest v prsu a podpazi

Dobry den.Nevim zda pisi spravne,nebo to patri na gynekologii..Jiz delsi dobu...

Zápal plic

Dobry den,prosim o.nastineni moznych variant.od ledna jsem se.lecila ji dvakrat...

Průjem po alkoholu


Svědící pupínky

Dobrý den chtěl bych se zeptat asi po 4 dnech po pohlavním styku s kamarádkou...

Zápal plic

Vážená paní doktorko, po 2 týdnech (od 2.1.) chřipky jsem pro neustávající...

Trpím bolestí pravého ramene, i při mírné zátěži v ramenu mi "přeskakuje"

Dobrý den, trpím bolestí pravého ramene i při mírné zátěži v ramenu mi "přeskakuje"...

Zápal plic

Chtěla jsem se zeptat,od dubna tohoto roku,mě bolí na levé straně u ramene,nejvíce...

Střevní potíže

Dobrý den, již delší dobu mám problémy se stolicí. Zvláště ráno po snídani jdu...

Zahlenění


Skřípnuty nerv u leve nohy

Dobrý den, mám asi někde skripnuty nerv a bolest mě bolí při každém pohybu levé...

Reklama
Zavřít