Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bakerova cysta

Ortopedie Roman 3.3.2019

Dobrý den je mi 50 let. Z aktivního sportu(jízada na kole) se mi v září 2018 udělala Bakerova cysta v levé kolenní jamce délka 4cm, síla 8mm , a jen asi 3-4mm pod kožním niveau.Byl jsem již třikrát na vytažení synovialní tekutiny.Byla mi doporučena operace .
Můj dotaz zní - jak vysoké je procento recidivy cysty ? budu vůbec moci koleno po operaci zatěžovat jako před operací ? (vím,že bude muset být nějaká rehabilitace - jde mi o to zda i po rehabilitaci budu moci zatěžovat koleno jako před operací),narovnám nohu ? nebo ji již nikdy nenarovnám do původní polohy? Znáte nějakého zručného specialistu,který tyto operace běžně dělá?Jak dlouhá jizva zůstane po tomto zákroku?
Neexistuje alternativa s miniinvazivním zákrokem? - Slyšel jsem že existuje , ale marně hledám informace.
Prosím uvést zařízení (nemocnici) kde tento typ zákroků dělají ve větším početním měřítku než u běžné nemocnice malého města.
Budu vděčný za vaše odpovědi na mé dotazy. Doplnění informací: ptal jsem se na miniivazivní zákrok - na to jste mi neodpověděl - ptal jsem se v které nemocnici se provádí nejvíce těchto operací - neodpověděl jste - ptal jsem se na specialistu v tomto oboru - neodpověděl jste - a navíc jsem četl na mnoha fórech od lidí ,kteří podstoupili tuto operaci - uváděli mnoho komplikací,které vy bagatelizujete nebo přehlížíte - častá recidiva jak u sportovců tak u běžné populace (nesportovců) - dále ještě po roce od operace nemohli narovnat a zatěžovat nohu v plném rozsahu atd.... přeji pěkný den - to že je cysta spojena kanálkem s kloubním prostorem kolenního kloubu ví téměř každý člověk co cystu má - nebo-li informace o ničem - dozvěděl jsem se od vás pouze to že operace je bezpečná - nedozvěděl jsem se vlastně nic.

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

pokud se takto obtíže vracejí a cysta se znovu a znovu naplňuje, je operační řešení na místě. Nenašla jsem v literatuře u vedené, v jak velkém procentu jsou recidivy těchto cyst, možná by spíš řekl ortoped přímo z vlastní zkušenosti, ale zřejmě je to velice individuální. Po operaci lze zatěžovat koleno zcela normálně, hybnost zůstane plná, nezasahuje se vůbec do kolenního kloubu.
K zodpovězení ostatních otázek, Váš dotaz přepošlu specialistovi (ortopedovi) k odpovědi, neboť je to již velmi podrobný a odborný dotaz, přímo na odborníka. Vyčkejte tedy ještě i jeho odpovědi.

Přeji brzké vyřešení problému.
S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Navrátil


Bakerova cysta bývá malým kanálkem spojena s dutinou kolenního kloubu. Při změnách náplně kolena a to u vás může být existencí a zhoršením artrozy, dle dokumentace.
Operace je na místě, je pro ortopeda snadná a u vás bez nebezpečí a pokud B. cysta bude zcela odstraněna neměla by se znovu tvořit.
Zátěž kolena bude stejná jako před operací, rozsah hybnosti kolena by se neměl nijak omezit.
Jedná se o zákrok z těch lehčích.
Zákrok provádí každá ortopedie s operačním sálem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Skoták


Dobrý den. Odpovědi na dotazy. Procento recidivy odhadem 25 %. Nejsou známy žádné literární údaje. Není mi známo , že by tento zákrok prováděl někdo v ČR a zde je riziko recidivy ještě větší. Kolik operací se v jednotlivých nemocnicích provádí nelze zjistit, čím větší zařízení tím jistě více, neznám specialistu na tuto operaci , nikdo o ní nepřednáší ani nepublikuje . U nás v Pelhřimově se provádí maximálně 2 za rok. Za hlavní ale považuji důvod proč se cysta tvoří , nejčastěji pro nějaké postižení v kolenním kloubu Je tedy vhodné koleno důkladně vyšetřit a často se provádí současně arthroskopie či ošetření chrupavek v koleni. Případné bolesti a omezení hybnosti bývají právě v souvislosti s poškozením kolene a ne s operací cysty. Pokud se operace provádí standardním způsobem a koleno je zdravé je jizva cca 8 - 10 cm dlouhá , po operaci je nutno dodržovat 2 - 3 týdny klid a k normální zátěži se lze vrátit za 6 -8 týdnů.

Související dotazy

Bakerova cysta
Bolest v podkolenní jamce. Manžel má již skoro týden...
Bakerova cysta
Dobrý den, chci se zeptat. V 7 letech jsem byla na...
Bakerova cysta
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co může způsobit,...
Bakerova cysta
Dobry den chtěla bych se zeptat bakerova cysta 3,5x...
Bakerová cysta
Dobry den, uz asi mesic mne boli v podkoleni jamce...
Bakerova cysta
Dobrý den, mamce byla zjištěna Bakerova cysta pod levým...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bacilonosičství

Dobrý den, pane doktore/paní doktorko, obracím se na Vás, jako bývalá zdravotní...

Bacterie pyroli

Dobrý den. Již delší dobu mám alergické reakce v obličeji.Nateču a zčervenám.Alergolog...

Bacterie..

Dobrý den,dnes jsem si byla pro výsledky výtěru z krku.Byli pozitivní na Streptococcus...

Baculaté tváře

Dobrý večer, už od puberty mám baculaté tváře,které mi už zůstaly.Neznáte nějaký...

Bačkorky pro dceru

Dobrý den,chtěla bych Vás poprosit o radu při výběru domácí obuvi(bačkorek)...

Bačkůrky na první chození??

Dobrý den, mám dotaz na botičky pro první kroky-stání-postavování, vím toho...

Bájné iluze a představy

Dobrý den, Máme problémy s tchánem,který je alkoholik a už asi 25let pije.Má...

Bakeova pseudocysta

Může se Bakerova pseudocysta odstranit během artroskopického vyšetření? Je...

Baker cista

mam baker cistu o velikosti mensiho vejce ,bolestiva,doporucena operace.jak...

Bakerova cista

Dobrý den! U dlouhodobě ležící pacientky 85 let, mediálně pod kolenem pravé...

Bakerová cysta

Dobry den, uz asi mesic mne boli v podkoleni jamce (nekdy i litka), pri podhmatu...

Bakerova cysta

Dobrý den,byla mi zjištěna Bakerova cysta v levém podkolení velikosti 50*40*30mm...

Bakerova cysta

Asi před třemi lety při vyšetření křečových žil mně poslala odb. lékařka na...

Bakerova cysta

Dobry den, ma bakerovou cystu(jednou mi ji uz odsávala) a zacalo mi koleno bolet...

Bakerova cysta

Dobry den, dnes jsem byla na odsáti Bakerovy cysty, pan primář mi ale sdělil...

Bakerova cysta

Dobry den chtěla bych se zeptat jestli bakerova cysta 3,5 x asi 3 se radi mezi...

Bakerova cysta

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co může způsobit, že jedna podkolenní jamka...

Bakerova cysta

Jeste bych se jen zeptala kdyz se dela operace jak dlouho je clovek na PN?A...

Bakerova cysta

Dobrý den, chci se zeptat. V 7 letech jsem byla na operaci kvůli ucpané cystě...

Bakerova cysta

Dobrý den. Pracuji jako voják z povolání a na jednom cvičení mi začala natékat...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mononukleóza


Bolest kolene v klidu


Ciplox

Dobrý den, dnes jsem dostala antibiotika Ciplox 500 na zánět močových cest....

Nevolnost, bolest páteře, píchání v olasti hrudníku

5 týdnů jsem držel dietu a v posledním týdnu se mi udělalo nevolno. Týden na...

Výtok

Dobrý den, před 4 dny se mi objevil nažloutlý zapáchající výtok, hned jsem...

Flíčky na genitáliích

Dobrý den, všimla jsem si, že mám na genitáliích (u stydkých pysků) černé flíčky....

Bolest pod pravým žebrem při nadechnutí

Dobrý den paní doktorko, mám na Vás dotaz ohledně potíží s téměř pichlavou...

Kalcifikace v rameni


Fleky před očima

Dobrý den, před necelíma 2 měsíci když jsem se učil na závěrečné zkoušky mě...

Prořízlý steh,dehiscence-roztržení rány

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, byl jsem na odstranění menšího nádoru na zádech,...

Flek na koleni

Dobry den, pres noc se mi na pravem koleni udelal maly flicek viz foto. Vypada...

Hořká chuť v ústech při užívání antibiotik Fromilid 500


Tlak v krku a říhání

Dobrý den, ráda bych se poradila tady, než navštívím svou praktickou lékařku....

Před deseti dny mne začal bolet loket levé ruky

Přibližně před deseti dny mne začal bolet loket levé ruky. Špička lokte mírně...

Epilepsie a očkování proti covid-19


Potvrzení o způsobilosti řízení vozidla


Pseudocysta pankreatu a těhotenství

Dobrý den, v 1 roce mi byla zjištěna pseudocysta pankreatu, kterou mám doteď....

Žlutá stolice nevadí


Otok je veliký, hodně tvrdý, ale nebolí.

Dobrý den, Jsem po operaci, vyndani cysty pod čelistí. Vše proběhlo v pořádku,...

Těhotenství ?


Reklama