Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bakteriální infekce (streptokok)-komplikace

Vnitřní lékařství Jan 11.11.2011

Dobrý den,
druhý den mě bolí v krku, včera to začalo v práci, nemohl jsem do večera ani polknout, vzadu v krku mám na obou stranách jakési bílé fleky, v těchto místech je sliznice zarudlá a hodně citlivá (den předtím mě nebylo nic, na jazyku se mi udělal pouze značně bolestivý aft, nevím jestli to může mít souvislost s krkem). Dnes již je mi lépe, krk pořád bolí, ale už se to nestupňuje, řekl bych že už je to lepší, že se ta sliznice již hojí. Včera jsem měl téměř 39 °C, dnes již bez teploty. Kloktal jsem, pil bylinkové čaje, hodně vitamínů, hlavně C, česnek na infekci. Pro jistotu jsem dnes zašel k lékaři, udělala mi výtěr z krku a ty bílé fleky se jí nelíbily, prý to vypadá na streptokokovou angínu a dostal jsem penicilínová ATB. Nechci diskutovat o diagnóze, chci se jen zeptat na možné komplikce při neužívání antibiotik. O těchto jsem také četl ve článcích ve Vaší poradně, kde před nimi lékaři varují, ale není mi to úplně jasné. Streptokoky a další patogenní bakterie jsou běžně přítomné ve výtěrech z krku a pokud nemá člověk potíže, nijak mu nevadí, podkud se tedy nepřemnoží a nedojde k infekci. Pokud tedy budu dodržovat klidový režim, budu užívat bylinky, vitamíny, kloktat atd. to znamená nebudu nemoc přecházet a tělo si s infekcí samo do několika dní poradí, jedná se i v tomto případě o neléčení a může dojít k pozdějším komplikacím?Do kolika dní od prvních příznaků by mělo dojít ke zlepšení stavu aby nebylo možné mluvit o neléčení, nebo jinak po jaké asi době je již zřejmé, že si tělo samo s infekcí neporadí a je potřeba nasadit ATB. Vždyť ani po řádném využívání ATB není jisté, že nějaká bakterie nepřežije a znovu nedojde k rozmnožení a infekci, nakonec si s infekcí stejně musí tělo poradit a najít obranu, ATB dle mého názoru pouze tělu pomohou v boji s přemnoženými bakteriemi. Pokud by si tělo nenašlo vlastní obranu došlo by k akutní infekci při každém setkání s bakterií?
Je moje doměnka správná nebo jak to tedy je?
Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, při angíně bakteriálního původu by měl být organizmu ponechán čas 3 dny na zvládnutí infekce vlastní imunitou. V případě, že po této době příznaky (bolest, teplota, únava, potíže s polykáním, zvětšené uzliny) progredují, je na místě zvážení ATB terapie.

Související dotazy

Bakteriální infekce plic
Dobrý den! Tchýně má diagnostikovanou bakteriální...
Streptokok
Dobrý den, včera jsem s v práci dvakrát políbil...
Bakteriální infekce v krku
Dobrý den , mám opakované streptokoky A a B . V lonském...
Kolaps, bakteriální infekce
Dobrý den, maminka zkolabovala, na. Příjmu CRP 270,...
CRP a bakteriální infekce
Dobrý den, asi 5 dní mám silný kašel, hlavně v noci,...
Streptokok
Dobry den, ziji v zahranici, kde neni dobra uroven...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bakerova pseudocysta

Zdravím, chtěl bych se zeptat, jestli s cystou pod kolenem, ještě budud moct...

Bakerova pseudocysta

Dobrý den, mám v koleni malou cystu, asi o velikosti 1 cm, byl jsem na magnetické...

Bakerova pseudocysta

Dobrý den, mám dotaz na MUDr. M. Navrátila ohledně Vaší odpovědi -Bakerova...

Bakerova pseudocysta

Zdravím, před 2 lety mi v Chorvatsku u moře praskla tato cysta a noha byla celá...

Bakerova pseudocysta

Dobrý den, prosím, je možné, aby Bakerova pseudocysta v podkolenní jamce sama...

Bakerova pseudocysta, punkce kolene

Dobrý den, rád bych se prosím zeptal absolvoval jsem ASK pravého kolene viz...

Baktéria clostridium difficale

Dobrý večer! Bol mi urobený výter z rekta. Doktor má pravdepodobne podozrenie...

Bakteriální alergie na oku

Bylo mi řečeno, že můj syn má na kůži ( spodní oční víčko) bakteriální alergii....

Bakteriální infekce

Dobrý den, mám zvýšené CRP - 71,48 a mám předepsané antibiotika, ovšem žádný...

Bakteriální infekce

Dobrý den. Mám dotaz zda je nutné, nebo není, léčit antibiotiky bakterie které...

Bakteriální infekce krku

Dobrý den, již po čtvrté během 4 měsíců beru antibiotika,2x lékař určil angínu...

Bakteriální infekce kůže

Dobrý den. Mám problém asi od mých 25-30 roků, Mezi šourkem a stehnem se mi...

Bakteriální infekce plic

Dobrý den! Tchýně má diagnostikovanou bakteriální infekci plic (konkretnější...

Bakteriální infekce pochvy a přeléčení partnera

Dobry den,muj lekar mi rekl ze vytok ktery me trapi je bakterialni infekce... Chci...

Bakteriální infekce v krku

Dobrý den , mám opakované streptokoky A a B . V lonském roce jsem bral 4 x...

Bakteriální lyzáty

Dobrý den, je lepší brát bakteriální lyzáty na prázdný žaludek, nebo s jídlem?...

Bakteriální nálezy v moči u 3-leté dcer+učůrávání


Bakteriální pocit u kořene jazyka

Dobrý den. Již delší dobu trpím opravdu nechutným bakteriálním pocitem u...

Bakteriální vaginoza

Dobry den,dnes jsem se u lekare dozvedela ,ze mam bakterialnu vaginozu a na...

Bakteriální vaginoza

Dobrý den, již 4 roky se lečím na bakteriální vaginozu (konkrétně Gardnerella...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Oranžové dlaně a plosky nohou

Dobrý den, můj vnuk, kterému je devět let, má asi půl roku oranžové dlaně a...

Světlá stolice, kručení v břiše


Bolest mezi lopatkami a na hrudi

Dobrý den, můj přítel už několik měsíců trpí na bolest mezi lopatkami a na...

Vyrážka v ochlupení

Na posve v ochlpeni sa mi urobila vyrazka vid.foto možte mi povedat je to niečo...

Pěna a hlen ve stolici

Dobrý den, mám skoro čtyřletého syna a zhruba od července mívá někdy hlen, či...

Výtok z pochvy

Dobrý den, již delší dobu mám bílý výtok z pochvy. Výtok není hrudkovitý ani...

Nechutenství a pocit na zvracení

Dobrý den. Chtěla bych se vám svěřit s problémem, který mě trápí asi tři měsíce...

Pocit tepla na chodidle

Dobrý den chtěla jsem se zeptat už několik dní cejtim chvilkama na chodidle...

Oteklé spodní víčko

Dobrý den, oteklo mi dolní víčko v rohu u spojivky. Začalo to bolestí, která...

Kožní vyrážka v ochlupení

Dobrý den, přibližně před dvěma týdny se mi udělaly jakési bradavičky v ochlupení...

Mírná trombocytóza a leukocytóza


Střevní infekce a krvácení při užívání HAK

Dobrý den je mi 22 let antikoncepci beru již 5let.Měla jsme střevní chřipku...

Potíže s vyprazdňováním po operaci

Dobrý den, před týdnem, 23.8.2019 mně opeeovali klasickým řezem triselnou kýlu....

Bolest na hrudi po jídle

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Po každém jídle nebo pití mě tlačí na hrudi....

Zvýšené hodnoty PSA, resp. poměru PSA a fPSA

Dobrý den, po dvou týdnech antibiotického léčení zánětu močových cest mi byly...

Pískání v uchu

Dobrý den, mám 18 let a trpím pískáním v pravém uchu. To pískání už trvá non-stop...

Necitlive prsty u nohou/rukou

Dobry den, posledni dobou me dost trapi necitlivost prstu u nohou. Nevim jak...

Bolest v krku a dásní

Dobrý den, ve středu mi zničehonic natekly dásně na celém horním i spodním patře,...

Bolest nad kolenem

Dobrý den, již týden mě bolí nad kolenem (čéškou), taková bodavá bolest,...

Epilepsie a řízení motorového vozidla

Dobrý den chci se zeptat jsem epileptik od 6 let do 14 let jsem měl občas záchvaty...

Reklama