Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bakterie

Infekce Michaela 19.7.2018

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně bakterií Pseudomonas. Dnes jsme byli s přítelem na návštěvě u mé tety, která nám k jídlu připravila lívance. Avšak jedno vejce, které do těsta použila, bylo prý lehce nazelenalé, jakoby fluorescentní (bohužel to řekla až po jídle). Teta ho použila, jelikož u se s tím už kdysi setkala a nic jí nebylo. Doma jsem však zjistila, že vejce bylo pravděpodobně kontaminováno bakteriemi Pseudomonas. Teď nevím, jestli se mám obávat, jelikož zrovna beru již 8. den ATB Ospen na spálovou angínu (četla jsem, že lidé se slabou imunitou a lidé s ATB mohou mít vážnější zdravotní problémy), jestli jsem se nemohla nakazit. Zároveň kojím (mám 7 měsíční miminko) a tak bojím se, abych jej nenakazila. Mám jít preventivně k lékaři na testy, nebo je u mě riziko napadení bakterií nepravděpodobné?

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Těžko říci, zda ve vejci opravdu byla Pseudomonáda. Ve vejcích bývá spíše Salmonela nebo Campylobakterus. Každopádně to bylo od vaší tety velmi nezodpovědné dát do jídla ne zcela dobře vypadající vejce a ještě k tomu kojící ženě. Každopádně máte štěstí, že alespoň těsto bylo tepelně upraveno. Teplotou se většina bakterií zničí a tudíž pak infekci nevyvolají. Nyní normálně doberte Ospen na anginu, toto je penicilínové antibiotikum a Pseumonáda je na něj rezistentní, takže toto antibiotikum nemá na Pseudomonádovou infekci žádný vliv. K lékaři s vaším problémem chodit nemusíte, neboť lékař není schopen zjistit, zda ve vajíčku bakterie byla či ne. Jednak proto, že pravděpodobně smažení případnou bakterii zničilo a jednak proto, že pokud nemáte průjem, tak není co testovat, na tento problém žádné preventivní vyšetření neexistuje. Váši situaci bych uzavřela tak, že pokud se cítíte dobře, nemáte bolesti břicha, nemáte průjem, nezvracíte, nemáte horečku, tak buďte klidná, o nákazu touto bakterií se nejedná. Přeji pěknou mateřskou dovolenou a buďte vy i miminko i v budoucnu zdraví. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


Rozpoznat, zda bylo vejce kontaminováno bakteriemi či nikoliv nejde podle vzhledu, pouze podle mikrobiologického rozboru. Pokud budete mít střevní obtíže, vyhledejte prosím lékaře.

Související dotazy

Bakterie v moči
Dobrý den. Mám na vás několik otázek. Minulý měsíc...
Mám opakovaně bakterie v moči
Mám opakovaně bakterie v moči a lékař to řešil antb....
Bakterie v močí před operací
Dobry den, v mem predoperacnim vysetreni na stitnou...
Močová infekce, bakterie Morganella morgani
Dobrý den, měl jsem problémy s pálením při močení,...
Bakterie v moči a gynekologické vyšetření
Dobrý večer, lekárka mi zistila prítomnosť baktérií...
Bakterie
Ještě bych se chtěla zeptat, jak dlouho "žijí" bakterie...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bakteriální vaginóza

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli existuje a (popř. jaký) nějaký volně...

Bakteriální vaginóza

Dobrý den. Minulý měsíc jsem skoro ihned po ukončení menstruace měla nepříjemně...

Bakteriální vaginoza/chlamidie

Dobrý den, před týdnem jsem byla u své gynekoložky s výtoky. Předepsala mi...

Bakteriální vagióza

Dobrý den.Mám dotaz co se týče bakteriální vaginózy.Mě i přítelkyni začlo trapit...

Bakterialni zanet

Dobry den, moje dcera (35) se snazi delsi dobu otehotnet, na podzim zacala...

Bakterialní zánět pochvy

Lékař mi řekl, že mám bakteriální zánět pochvy. Léčím se s tím 2 měsíce. Nejdřív...

Bakteriální záněty horních cest dýchacích

Dobrý den, již druhou zimu mě trápí záněty horních cest dýchacích, tuto zimu...

Bakterie

Dobrý den, moc prosím o radu co znamená výsledek imunologického vyšetření -...

Bakterie

Ještě bych se chtěla zeptat, jak dlouho "žijí" bakterie chlamydie, nebo jakékoliv...

Bakterie

Dobrý den, mám dotaz, jsem ve 21 tt a byla mi zjištěna bakterie (nepamatuji...

Bakterie

Dobrý den, moje 5ti letá dcera trpí opakovaně zánětem močových cest,i HCD,je...

Bakterie

Dobrý den, paní doktorko. Chtěl jsem Vám poděkovat za odpověď na můj dotaz,...

Bakterie

Dobry den, prosim o radu, nebo spise asi o uklidneni, spadla mi karta do bankomatu...

Bakterie

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je orální sex nebo sex s partnerovou rukou...

Bakterie

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda můžou mít časté kvasinky a bolesti podbřišku...

Bakterie

Dobrý den, už asi 2 měsíce mám nadmuté břicho, bolí mne záda, mám bílý jazyk...

Bakterie

Dobrý den, je mi 36 let a jsem potřetí těhotná jsem ve30. týdnu a předchozí...

Bakterie

Dobrý den, nezobrazila se mi celá odpověď, proto o ni prosím ještě jednou. Už...

Bakterie

Dobrý den, mám na zubech díry pravděpodobně od bakterií. Cítím to když po...

Bakterie

Prosím, co je to za lidskou bakterií v lékařství = =Enterococcus faaecalis ++ =staphylococcus...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Diplopie a nystagmus po úrazu a krvácení do mozku

Dobrý den, v roce 2009 jsem v létě měl úraz hlavy, po kterém jsem byl operován...

Bolest v koutku pravého oka


Projev HIV

Muže takto vypadat projev HIV infekce. Občas se mi objeví takováhle vyrážka...

Bulka v podpaží.

Dobrý den, dneska jsem si v podpaží nahmatala bulku velkou asi 1cm? Co by to...

Anální sex po zavedení embrya

Dobrý den, jsem 3.den po zavedení 5-ti denního embryjka - Ket. První 3.měsíce...

Bolest ucha


Melanom

Dobrý den,měla bych dotaz ohledně manžela.V roce 2012 mu byl zjištěn maligní...

Neurol × Lexaurin


Bolest dásně

Dobrý den, Před dvěma dny mě začala bolet dáseň za zubem moudrosti, který mi...

Migrující varle

Dobrý den, stává se mi, že se mi otočí jedno varle o 180°, ale následně není...

Nystagmus


Bílé tečky na kůži

Dobrý den přeji ,obracím se na Vás ohledně kožního problému ... Už druhý týden...

Vyrážka na penisu

Když stáhnu předkožku, tak mám vidět červené mapy/skvrny před žaludem kolem...

Vlasy


Antidepresiva a alkohol?


Noční suchý dráždivý kašel

Dobrý den, už týden mám kašel převážně v noci.Když kašlu cítím kovovou pachuť.NEcítím...

Zlomený obratel Th9

Dobrý den, dcera 10let upadla na záda na kolotočích, když scházela dolů, jelikož...

Psychické problémy, fobie

Dobrý den, pokládal jsem tu již dnes dotaz, ale nebylo mi zodpovězeno, resp....

Omeprazol


Mám snad po každém jídle nafouklé břicho


Reklama
Zavřít