Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bakteriální vaginóza v těhotenství

Gynekologie Magdalena 10.12.2020

Dobrý den,
jsem ve 14. týdnu (+4dny) těhotenství. Žijeme v Británii a tak spadám do zdejší těhotenské péče.
Během těhotenství mě trápí často kvasinkové infekce a tak jsem posílána na stěry. U stěru v šestém týdnu těhotenství objevili také infekci: bakteriální vaginózu. Předepsali okamžitě sedmidenní užívání antibiotik Metronidazole (účinná látka metronidazol) 400 mg. Našla jsem si na internetu, že se v prvním trimestru tato atb obvykle nepředepisují, ovšem využívala jsem je. Nyní jsem ve zmíněném 14tt a další stěr odhalil znovu bacterial vaginosis a taktéž mi bylo předepsáno to samé antibiotikum na dalších 7 dní (předepsal ho někdo jiný, což je specifikum zdejší péče). Nutno podotknout, že zatímco během první infekce jsem měla příznaky, tak nyní jsem je nepociťovala.
Z dalších atb během dvou měsíců nejsem nadšená, přestože jsem léčbu zahájila. Chtěla bych se zeptat, zda-li by to byl klasický postup například i v Čechách? Zda takové vytížení atb nemůže být škodlivé a zda-li je nutné? Jsem z toho trochu zmatená.
Mockrát děkuji za odpověď!

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Magdaleno, bakteriální vaginoza je charakterizovaná přemnožením určitých bakterií v pochvě a naopak částečným či úplným vymizením laktobacillů, které jsou naopak prospěšné. V České republice se tato diagnóza léčí rovněž metronidazolem na 7 dní a pokud je mi známo, tak v případě neléčené vaginózy se zvyšuje riziko předčasného porodu. Myslím si, že proto je léčena ikdyž žádné obtíže aktuálně nepociťujete. Ale nejsem gynekolog, proto Vám nemohu přesně z praxe říci, jak gynekologové u těhotných postupují. Váš dotaz proto gynekologům přeposílám a budou Vás s jejich odbornou odpovědí kontaktovat.
Hodně štěstí!

Odpovídá lékař:

MUDr. Martin Maděrka

Specializace: Gynekologie, Porodnictví Pracoviště: Repromeda, Brno

Dobrý den Magdaleno. V prvním trimestru bych metronidazol nedoporučil užívat, po 14. týdnu těhotenství, pokud je léčba indikována, bych už v tom problém neviděl. Bakteriální vaginóza se opravdu metronidazolem léčí, ale v lokální (vaginální) formě. Pokud nemáte příznaky zánětu, jako výtok, svědění či pálení, potom nevidím důvod k léčbě. Přeji hezký den.

Související dotazy

Naxyl a Bakteriální vaginóza v těhotenství
Dobrý den. Potrebuji radu. Před měsícem jsem otehotnela,...
Bakteriální vaginóza
Dobrý den, byla jsem na preventivni gynekologicke...
Bakteriální vaginóza
Dobrý den, před několika dny se mi objevil divný výtok...
Bakteriální vaginóza
///Posílám dotaz znovu, protože jsem předtím zadala...
Bakteriální vaginoza
Dobrý den, již 4 roky se lečím na bakteriální vaginozu...
Bakteriální vaginóza
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli existuje a...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bakterialni vaginoza

Dobry den, asi dva mesice uz trpim bakterialni vaginozou, nejprve mi pani doktorka...

Bakteriální vaginóza

Paní doktorko, mám na Vás takový dotaz. Byla jsem dnes u gynekologa s tím, že...

Bakteriální vaginoza

Dobrý den. u gynekologa mi byla provedena kultivace z pochvy a objevila se...

Bakteriální vaginoza

Dobrý den, ráda bych poprosila o vyjádření gynekologa k mému níže uvedenému...

Bakteriální vaginóza


Bakteriální vaginóza

///Posílám dotaz znovu, protože jsem předtím zadala špatný mail. Správný je...

Bakteriální vaginoza

Dobrý den, již několik měsíců mě trápí stále se vracející bolesti po pohlavním...

Bakteriální vaginóza

Dobrý den, od začátku prosince mám problém červeným výtokem. Podle mojeho gynekologa...

Bakteriální vaginóza

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli existuje a (popř. jaký) nějaký volně...

Bakteriální vaginóza

Dobrý den. Minulý měsíc jsem skoro ihned po ukončení menstruace měla nepříjemně...

Bakteriální vaginoza/chlamidie

Dobrý den, před týdnem jsem byla u své gynekoložky s výtoky. Předepsala mi...

Bakteriální vagióza

Dobrý den.Mám dotaz co se týče bakteriální vaginózy.Mě i přítelkyni začlo trapit...

Bakterialni zanet

Dobry den, moje dcera (35) se snazi delsi dobu otehotnet, na podzim zacala...

Bakterialní zánět pochvy

Lékař mi řekl, že mám bakteriální zánět pochvy. Léčím se s tím 2 měsíce. Nejdřív...

Bakteriální záněty horních cest dýchacích

Dobrý den, již druhou zimu mě trápí záněty horních cest dýchacích, tuto zimu...

Bakterie

Dobrý den, moc prosím o radu co znamená výsledek imunologického vyšetření -...

Bakterie

Ještě bych se chtěla zeptat, jak dlouho "žijí" bakterie chlamydie, nebo jakékoliv...

Bakterie

Dobrý den, mám dotaz, jsem ve 21 tt a byla mi zjištěna bakterie (nepamatuji...

Bakterie

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně bakterií Pseudomonas. Dnes jsme byli...

Bakterie

Dobrý den, moje 5ti letá dcera trpí opakovaně zánětem močových cest,i HCD,je...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest ramene

Dobrý den, pane doktore, Jsou to už 3 týdny, co jsem spadla na rameno a pořád...

Bolest na levé straně hrudníku


Pyrvinium působí jinak, než léčivo ve Vermoxu?


TSH

Dobrý den byla jsem na vyšetření krve měla sem TSH 7,408 paní doktorce jsem...

Angina


Slzení z pravého oka

Dobrý den, asi 2 měsíce mám problém s pravým okem :-( neustále mi slzí. Jen...

Náhlá nevolnost která do hodiny odezní

Dobrý den , je mi 20a mám problém .. za poslední 3 měsíce se mi už stalo asi...

Změna barvy stolice po vypití Burčáku

Dobry den, chtel bych se zeptat zdali je mozne, ze ma stolice zbarveni na druhy...

Průjem po chilli papričkách


Přenos streptokoka


Oteklý penis po masturbaci

Dobrý den, včera po agresivní masturbaci mi natelk penis. Celý den byl tlustý...

MR mozku

Dobrý den, chtěla bych vás požádat o vysvětlení lékařského závěru z MR mozku....

Genitální opar

Dobrý den, u syna se projevil "herpes" na intimních místech. Vždy řešil problém...

Salmonelóza

Dobrý den, před necelým týdnem jsem dostal salmonelozu. Měl jsem vysoké horečky...

Posunutý Obratel


Artroza zápěstí

Dobrý den,byla mi zjištěna artroza zápěstí-lehká deformita os scaph.a ulna plus...

Nosní mandle avamys

Dobrý den, byl jsem s 2 letou dcerou u lékaře ORL kvůli neustálému kašli v noci...

Svědění vagíny po sexu

Dobrý den, přítelkyně si stěžuje že po sexu ji svědí kompletně vagína, trvá...

Polštář pro batole


Bolest pod hrudní kostí


Reklama