Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bělavá ložiska v žaludku

Trávení Věra 28.10.2020

Dobrý den, v lednu mi byl diagnostikován zánět žaludku se střední chronickou infiltrací způsobený HP - tento byl přeléčen dvojkombinací antibiotik a omeprazolem, leč neúspěšně. Jiná léčba od té doby neproběhla - půl roku se prý musí čekat na předepsání dalších antibiotik. Nyní jsem byla opět na gastroskopii za účelem stanovení citlivosti bakterie na antibiotika. Zprávu přikládám. Zajímá mě, čím by mohla být způsobena ta ložiska bělavé sliznice v antru - to tam posledně nebylo...

1. doplňující dotaz 29.10.
Velmi oceňuji, že se mě paní doktorka pokusila uklidnit, nicméně mám obavy z možné prekancerózy. Je to možné? Děkuji.

Doplňující dotaz: . Nicméně jsem za dobu čekání na výsledky přečetla několik zahraničních studií (což mě samozřejmě nedělá odborníkem) a za prekancerózu se v nich považuje i atrofie sliznice, nebo intestinální metaplázie, kterou zřejmě zmiňovala paní doktorka v první odpovědi- to se snad ale pouze sleduje? Moje otázka spíš mířila tím směrem, jestli je možné mít po třičtvrtě roce ze střední gastritidy metaplázii, případně dysplázii, kterou zmiňujete Vy (očekávala bych, že to bude spíš záležitost let až desetiletí). Možná dělám něco špatně z hlediska výživy - alkohol příležitostně, nekouřím, kafe občas, jen nejím moc pravidelně, jsem mlsná na sladké a denně toho moc nevypiju. Až nyní jsem dostala PPI...chtěla bych zabránit co největším škodám na sliznici do budoucna


2. doplňující dotaz 3.11.2020:
Děkuji Vám za odpověď. Jen bych si ještě ráda upřesnila, jak myslíte to "ne vždy lze spolehnout na starší nálezy, zvláště pokud byly prováděny na jiném pracovišti a jiným lékařem."
Střední gastritida byla stanovena na základě biopsie z laboratoře - očekávala bych, že takové výsledky lze porovnávat nehledě na osobu laboranta, která sedí za mikroskopem.
Nebo jste to myslel tak, že gastroenterolog "vybral" k biopsii "špatný vzorek sliznice?" Děkuji za upřesnění.

Doplňující dotaz dne 4.11.2020: Mohla bych se jeste doptat, proc jste mi doporucil krevni odbery na jaterni, ledvinove funkce a glukozu? Byly mi delany pred rokem - v poradku.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Šilarová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Všeobecný praktický lékař, ordinace Milevsko

Dobrý den Věro. Tato ložiska by mohla být způsobena překyselením žaludku, tedy negativním vlivem kyselých šťáv na žaludeční sliznici. Kombinací přítomnosti bakterie Helicobacter pylori a těchto šťáv může vzniknout na sliznici zánět a projevit se např. jako bělavé místečko. Stejně tak se může takto projevit například mykotická infekce. Další možností je změna typu sliznice. Pokud je sliznice žaludku dlouhodobě drážděna (viz výše... kyselé šťávy, bakterie...) může dojít ke změně typu epitelu (vrchní buněčná vrstvička sliznice) na jiný a místo pak změní svoji strukturu a barvu. Tyto změny můžou být z dlouhodobého hlediska (myslím roky) nebezpečné a je poté potřeba je pravidelně gastroskopicky sledovat.
Věro, s největší pravděpodobností se nejedná o nic vážného, nemějte zbytečný strach. Vyčkejte na výsledky histologie. Ta jediná může s jistotou říct, o co se jedná.
S pozdravem, Dr. Šilarová

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Jednou z možností je i prekancerózní léze. I pokud se toto potvrdí (může jít ale i o jiné onemocnění, např. mykotickou infekci nebo afty), nemějte obavy - ve většině případů je možné endoskopické řešení - bez nutnosti operace. Protože bylo vyšetření po krátké době, i v případě, že by šlo o prekancerózu, byla by tato zachycena velmi časně a proto lze očekávat výbornou prognózu i v tomto případě. Definitivní závěr řekne histologické vyšetření.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Máte naprostou pravdu - na rozvoj dysplázie je tři čtvrtě roku krátká doba, na druhou stranu se ne vždy lze spolehnout na starší nálezy, zvláště pokud byly prováděny na jiném pracovišti a jiným lékařem. Předpokládám, že bez ohledu na nález budete sledována pravidelně. Z toho, co popisujete, se nezdá, že byste dělala něco špatně - lze snad jen doporučit jíst častěji/pravidelněji a obohatit stravu o probiotika (kefír, jogurty, chléb z kvásku). Také bych Vám ještě doporučil provedení základních odběrů krve, pokud ještě nebyly (glykémie, jaterní testy, ledvinové funkce).

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Ano, nechci v žádném případě zpochybnit nález z jiné bioptické laboratoře, ale obecně je výhodné, pokud jsou kontroly prováděny na tom samém pracovišti a ideálně i tím samým endoskopistou. Hodně záleží na místě odběru materiálu - jaký vzorek byl minule poslán k vyšetření. Nicméně předpokládám, že každým dnem obdržíte výsledky z nové biopsie a tím bude zcela jasno, s největší pravděpodobností půjde o příznivý nález a bude rozhodnuto i o frekvenci dalších kontrol.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Hyperglykémie (zvýšená hladina krevní glukózy) může vést k náchylnosti k mykotickým infekcím. Zvýšená hladina ledvinných parametrů může vést k zánětu žaludku. (Nicméně pokud jste se dosud cítila zcela dobře, je velmi nepravděpodobné, že byste měla zhoršenou činnost ledvin). Jaterní testy patří do základních laboratorních vyšetření, při zažívacích obtížích je vhodné jejich hodnoty znát - jejich určité konstelace mohou signalizovat některá onemocnění jater a žlučového stromu.

Související dotazy

Bolesti žaludku
Dobrý den, před dvěma měsíci jsem užívala za sebou...
Bolesti žaludku
Byla jsem na vyšetření žaludku a bylo mi zjištěna inkompetence...
Bolest žaludku
Dobrý den, mám dlouhodobý problém, který mne trápí...
Bolest žaludku
Bolest zaludku,paleni zahy nechutenstvi a hubnutichtela...
Bolesti žaludku a obava z nádoru žaludku
Dobrý den.Před 5 lety mi byla provedena gastroskopie...
Bolest žaludku
Dobrý den, měla bych dotaz. Minulý týden jsem ráno...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Belara a antibiotika

Dobrý den, chtěla bych se zeptat.. Užívám antikoncepci Belara a dnes mi...

Belara a doplňky stravy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli vitamíny a doplňky stravy jako B-komplex,...

BELARA A KLACID 500

Dobrý den, chci se zeptat zda-li antibiotika Klacid 500 ovlivňují antikoncepci...

Belara a posunutí menses

Dobrý den, cca 3 roky užívám Belaru. Občas mívám během cyklu špinění. Minulý...

Belara a slabá menstruace, může to být těhotenství?

Dobrý den, užívám už asi rok antikoncepci Belara, od té doby mám sice slabou...

Belara- vypadávání vlasů..?

Dobrý den, chtěla jesm se zeptat jestli je možné, že mi padají vlasy po této...

Belara, Costi a probiotiká

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či môže byť účinok ATK Belara znížený užívaním...

Bělavá kůže na předkožce penisu, bělavá kůže na přední straně žaludu

Vážená paní doktorko, obracím se na Vás kvůli jistému problému. Na vnitřní straně...

Bělavá ložiska na kůži

Dobrý den, již tři roky se mi dělají na hrudníku a krku bílé flíčky. Vždy po...

Bělavá ložiska penisu

Dobrý den, po poranění penisu při orálním sexu partnerkou se mi po nějaké době...

Bělavá moc

Dobrý den,vezmu to krátce je mi 21 let a nedávno jsem byl pozitivní na kapavku...

Bělavá stolice

Dobrý den,manžel má po operaci slinivky a byl mu odebrán žlučník.Nyní dochází...

Bělavé fleky na hrudi

Dobry den, asi před 14 dněma asi po návštěvě solaria se mi začali delat takové...

Bělavé pupínky na kůži u dítěte

Dobrý den, synovi (2 roky) se minulý týden začala tvořit vyrážka, nejdříve pár...

Bělavé skvrny na penisu

dobrý den. mám takové dvě skvrny na penisu. nesvědí ani nebolí. při močení a...

Bělavé skvrny na penisu

Dobrý den, před nedávnem jsem si všimnul několika malých bělavých skvrn na kůži...

Bělavé skvrny na předkožce

Dobrý den, mám problém. Po rozchodu s přítelkyni se mi na přirození (na předkožce...

Bělavé útvary na kloubech rukou

Dobrý den, prosím o radu pro mého přítele. Má už hodně dlouho vystouplé bělavé...

Bělavé výtoky

Dobrý den,je mi 14 let a už dlouho době mám bělavé výtoky,které občas zapáchají....

Bělavý až průhledný "výtok" z penisu

Dobrý den, předem se omlouvám, zda se budu ptát na něco, co se zde již řešilo....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest hlavy

Dobrý den, předesílám, že naštěstí už nepotřebuji pomoc, ale možná že moje informace...

Bolest ramene v klidu

Dobrý den, již přes půl roku trpím ne příliš intenzivní bolestí ramene. Bolest...

Červené pupínky na penisu

Dobrý den objevil sem množství drobných pupinku červené barvy na penisu. Nemuže...

Ospalost

Dobrý den, už více než 20 let mám tento problém. Jsem skoro pořád ospalý a otupělý,...

Antibiotika na zánět dutin

Dobrý den, po třech dnech léčení virózy mě začaly bolet dutiny. Lékař mi chtěl...

Šmajdání

Chtěla bych se zeptat, jak je to se šmajdáním. Už od malička mám s tímto problémy....

Bolest pod kolenem - vazů

Dobrý den, mám fyzicky náročné zaměstnání, v práci velice často klečím na...

Třes, křeče v rukou a nohou, brnění

Dobrý den chci se zeptat,mám více potíží,brní mě ruce,křeče do nohou rukou a...

Střídání sexuální orientace

Dobrý den, mám takový problém. Před půl rokem jsem zjistil, že jsem bisexuál...

Zúžení páteřního kanálku

Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás požádat o vysvětlení následujícího výsledku...

Horké tváře a uši


Bolest hlavy

Dobry den, uz nekolik mesicu me sem tam z niceho nic zacne silne bolet hlava...

Jak se zbavit šmajdání?

Dobrý den,potřebovala bych poradit jak se zbavit takového šmajdání viz.obrázek...

Vykašlávání hlenu


Bolest v podbrisku pri sexu i po

Dobry den, trapi me bolest v podbrisku pri sexu, neni to poprve co se mi to...

|Sexuální nechuť

Dobrý den, s přítelem se známe už 16 let, teď spolu už skoro rok i bydlíme....

Měkký čípek - 30.týden těhoteství

Dobrý den, gynekoložka mně sdělila, že mám měkký čípek, ne zkrácený. Trochu...

Bolest hlavy

Dobrý den,chtěla bych se zeptat..Už tak půl roku mě bolí hlava,někdy celá hlava,někdy...

Hleny v krku

Dobrý den, už dlouhou dobu mám problémy s hlenama. Tzv. Knedlík v krku pořád...

Náhlá slabost nohou, nešikovné ruce

Dobrý den, poslední měsíc mě trápí občasné několikasekundové slabé motání hlavy,...

Reklama