Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Biopsie prostaty

Urologie František V. 12.7.2017 redakce uLékaře

Dobrý den, od 49 roku chodím 2x ročně na kontroly prostaty, teď je mi 59. Při preventivní prohlídce se zjistilo lehce zvýšené PSA 4,7, které pak kolísalo během těch 10 let mezi touto hodnotou a 8,7. Prohlídek bylo 22, vždy po odběru krve s výsledkem na urologii. Poslední po dovolené v Atlantiku a těžké chřipce, kterou jsem tam prodělal mi bezprostředně PSA vystoupalo na 10,4 . Urolog nedbal na pravděpodobný důsledek nemoci (zánět) a provedl ihned již 3 biopsii- 12x odběr jehlou. Po té jsem 3 měsíce těžce krvácel. Nejdříve krev moči, černý ejakulát, no hrůza, ani se nechci rozepisovat jaké to mělo celkem důsledky na fungování těch všech věcí, běžných ve zdravém manželství. Teď to hlavní, biopsie proběhly ve věku 49,54 a 58 let a všechny byly negativní. Na dovolené před 3 lety mi starý urolog z Čáslavi vysvětloval statistiku, že po druhé ( tenkrát) negativní biopsii je velmi nepravděpodobné, že se u mě objeví karcinom prostaty do 10 let a abych se raději vyhnul honbě za body(lékařskými) a také se divil proč chodím 2x ročně.Takže teď jsem rok po třetí negativní biopsii a přestože po vyhodnocení výsledku jsme se dohodli jen na kontrolu průtočnosti systému a ledvin, pan doktor už vede zase řeči o 4 biopsii. Žena chce abych změnil urologa ,..já nevim, už jsem si zvykl, ale fungovat jako pokusný králík s následky, které byly minulý rok se mi taky nechce. Jak je to opravdu s tou statistikou a pravděpodobnoustí onemocnění po 3 negativních rozborech, děkuji za odpověď,F

Odpovídá:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, jedná se určitě o velice závažnou problematiku, ale názory na provádění biopsie prostaty při elevaci PSA, její výtěžnost a taky frekvence výkonů se velice liší, proto Vám dotaz zodpoví urolog v naší konzultační ambulanci, s pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá:

MUDr. Ladislav Mašek

Specializace: Urologie Pracoviště: Urologie Ukrajinská, s.r.o.

Dobrý den. Určitě si nemyslím, že by jste byl pokusný králík. Biopsie prostaty je nepříjemné vyšetření a proto ji vždy indikujeme jen u případů, kde máme reálné podezření na nádor prostaty. Krvácení po biopsii je bežná komplikace. To, že Vás Váš urolog pečlivě sleduje a při dalším vzrůstu PSA provádí rebiopsii je známka, že má o Vaše zdraví zájem a velmi dobře o Vás pečuje. Rozhodně není biopsie prostaty žádná experimentální metoda, kterou by pan doktor prováděl jakékoliv pokusy na Vás. Jedná se o standardní a rutinní vyšetření.
V odpovědi na Vaši otázku uvádím následující. Výskyt karcinom prostaty roste s věkem, mezi 40 a 59 lety vzrůstá na 1 případ ze 39 a ve věku 60-69 let dokonce na 1 případ ze 14 mužů. Více než 65 % nádorových onemocnění prostaty připadá na muže starší 65 let. Rozhodně bych si tedy neopovážil tvrdit, že po 3 negativních biopsiích již karcinom prostaty nikdy v životě mít nebudete. Psa doporučuji určitě nabírat á 6 měsíců.

Související dotazy

Biopsie prostaty
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, zda je biopsie prostaty...
Biopsie prostaty
Chtěl bych vědět, zda mohu nastoupit do lázní 10 dnů...
Biopsie
Dobrý večer, chtela bych se zeptat. Mojí tchyni našli...
Biopsie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli biopsie delozniho...
Biopsie prostaty
Urologie Dobrý den, více jak rok mám zvýšené hodnoty...
Zánět prostaty
Přeji dobrý den. Několik let se léčím se zvětšenou...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Biopsie děložního čípku - atypická nezralá metaplazie

Dobrý den paní doktorko, prosím o překlad: Biopsie děložního čípku ukazuje...

Biopsie děložního čípku v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, včera jsem byla na biopsii děložního čípku,...

Biopsie kůže

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak probíhá biopsie kůže a jak velký vzorek...

Biopsie močového měchýře

Dobrý den,chtěla bych vás požádat o odpověď na dotaz.Čeká mě biopsie močového...

Biopsie mozku

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak se dělá biopsie mozku. Musí se vždy dělat...

Biopsie PL štítnice

Prosím, dostala jsem výsledek biopsie ŠŽ. Nevím, co znamená: FBAb: zastižena...

Biopsie plic

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. Přítelovi nedávno zjistili, že má arytmii...

Biopsie po konizaci děložního čípku

Dobrý den pane doktore, asi před necelým rokem jsem podstoupila konizaci děložního...

Biopsie po pul roce? Operace?

Dobrý den, před rokem jsem poprvé navštívila endokrinologa kvůli zvětšené štítné...

Biopsie polypu děložního čípku

Dobry den, chci se zeptat kdy je nejlepší provádět biopsii polypu děložního...

Biopsie prostaty

Urologie Dobrý den, více jak rok mám zvýšené hodnoty PSA v krvi. (7/2016...

Biopsie prostaty

Chtěl bych vědět, zda mohu nastoupit do lázní 10 dnů po biopsii prostaty. Potíže...

Biopsie prostaty

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, zda je biopsie prostaty riziková a zda mohou...

Biopsie prsu

Dobrý den, na mamografu mi zjistili nějaký útvar v prsu. Zítra mám jít na biopsii....

Biopsie prsu

Dobrý den, dnes jsem byla na biopsii prsu. Paní doktorka mi říkala, abych se...

Biopsie prsu

Dobrý den,lékař na sonu nalezl v prsu bilat.benigní kalcif.Tento nález je už...

Biopsie střeva

Dobrý den, mám čtyřletého syna, který má podle krevních výsledků celiakii. Mám...

Biopsie štítné žlázy

Dobrý den paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem. Na sonu štítné žlázy...

Biopsie tenkou jehlou z uzlin v tříslech

Dobrý den, mám podezření na lymfadenitidu, má smysl brát vzorek z lymfatických...

Biopsie tlustého střeva

Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit tento závěr? Děkuji vpv 2 částky...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Condylomata a očkování proti HPV

Vážený pane doktore,chtěla bych se zeptat,jak je účinné očkování u condylomat,které...

Angína a antibiotika

Vážená paní doktorko, Vážený pane dotore. Nevím zda mám jít k lékaři a proto...

Antibiotika a alkohol


Předkožka

Dobrý den, právě mi bylo 17 a ještě jsem nezačal sexuálně žít. Mám problém s...

Stav po operaci slinivky, jak povzbudit chuť k jídlu


Tvrdá boule na koleni

Dobrý den, na koleni se mi udělala tvrdá boule. Když na ni zmáčknu nebo na ni...

Oddálení menstruace a bolest bradavek

Dobrý den, chtěla bych se zeptat rozhodila jsem si menstruaci prášky na oddálení...

Bolest v oblasti konečníku

Dobrý den, mám problém v oblasti konečníku. Jde o neustálou bolest a pocit...

Zvětšené uzliny

Dobrý den, Před více jak 3měsíci jsem onemocněla anginou, ktera se vracela,...

Hlen v konečníku

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, trápí mně hlen v konečníku, není zbarvenej...

Krvácení do stolice při léčbě Godasalem

Beru lék Godasal 100 na ředění krve z důvodů výdutě na břišní aortě, 3,4 cm....

Odstranění nosní mandle

Dobrý den. Paní doktorka na ORL doporučila mé 4 a půl leté dcerce odstranění...

Divné vidění a vnímání

Dobrý den mám problém už delší dobu jakoby divně vidím a vnímám .. Chodím k...

Angína, streptokok


Prosím o radu

dobry den,beru asi třičtvrte roku antidepresivum argofan 75 rano jednu tabletu,asi...

Bolesti ramene

Dobrý večer, měl bych dotaz ohledně bolesti v levém rameni. Při většině pohybů...

Ucpaný nos

Dobrý den, moje trable začaly z jara. Jsem aktivní sportovec věnující se tréninku...

Rehabilitace po bankartově operaci

Dobrý den, chci Vás požádat o radu pro následující dotaz. Před 5 týdny jsem...

Mám bolesti pod levým žebrem v tom záhybu, bolest jde až po levou lopatku


Vyrážka v tříslech


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×